ΧΑΙΡΑΤ ΑΛ ΣΑΤΕΡ: Ενα ζάπλουτο «αφεντικό» πίσω από τον δυναμικό πρόεδρο Μόρσι

Πολλοί επιμένουν ότι ο νέος ηγέτης της χώρας που έχει ανοίξει μέτωπο με τον στρατό στηρίζεται στις «πλάτες» του παντοδύναμου επιχειρηματία, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους
Σύμφωνα με τα λεγόμενα στενού του συνεργάτη, ο Σάτερ κατάφερε την ανέλιξή του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα δημιουργώντας χρόνο με τον χρόνο «μία οργάνωση μέσα στην οργάνωση», εξασφαλίζοντας την αφοσίω

Σύμφωνα με τα λεγόμενα στενού του συνεργάτη, ο Σάτερ κατάφερε την ανέλιξή του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα δημιουργώντας χρόνο με τον χρόνο «μία οργάνωση μέσα στην οργάνωση», εξασφαλίζοντας την αφοσίωση πολλών μελών καθώς τους προσλάμβανε στις επιχειρήσεις του.

Γεράκι, «αφεντικό», «οικονομικός εγκέφαλος», «muhandis – ο μηχανικός» και ο «διπλωμάτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακολουθούν τον 62χρονο Αιγύπτιο, πρώην μηχανικό και νυν εκατομμυριούχο Χαϊράτ αλ Σάτερ. Στην πραγματικότητα, ο Σάτερ είναι όλα τα παραπάνω και κάτι ακόμα: είναι ο σκιώδης ηγέτης της Αδελφότητας, που επιχείρησε να περάσει και στο προσκήνιο με την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, την οποία όμως απέρριψε η εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου.

Ανέλαβε δράση
Τελικά τη «θέση» του πήρε ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος δεν δίστασε να επιδοθεί σε μπρα ντε φερ με τους δικαστές και τον στρατό που είχε διαλύσει το Κοινοβούλιο με δικαστική εντολή. Ο Μόρσι διέταξε το σώμα να συνεδριάσει, ενώ οι δικαστικοί επιμένουν στις αποφάσεις τους. Η «ρεζέρβα» του Σάτερ, όπως τον αποκαλούν, στηρίζεται και στις δυνατές πλάτες του εκατομμυριούχου, ο οποίος ήταν ο κύριος χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του πολιτικού κόμματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το κόμμα σημείωσε εντυπωσιακή νίκη στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές και ο αλ Σάτερ, πρώην αριστεριστής, θα συνεχίσει να δρα στο παρασκήνιο, όπως πολύ καλά ξέρει. Γεννημένος τον Μάιο του 1950 στην επαρχία Ντακαχίλια, που βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου, προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν έμπορος υφασμάτων, ο ίδιος, όμως σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας (δούλεψε μερικά χρόνια ως βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μανσούρα), ενώ από τα 16 του ήταν επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ενωσης της γειτονιάς του στη Μανσούρα.

Οσο σπούδαζε, επηρεάστηκε από το αντι-νασερικό κίνημα που γιγαντωνόταν εξαιτίας της ήττας στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 κι έναν χρόνο αργότερα, αφού είχε ήδη αποκηρύξει τον Νάσερ, συμμετείχε σε φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, συνελήφθη, υπηρέτησε στον στρατό και από το 1974 συνδέθηκε με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μετά τη δολοφονία του Σαντάτ, βρέθηκε στην εξορία, όπως και πολλοί Ισλαμιστές. Εζησε στη Σαουδική Αραβία αλλά και στην Αγγλία για κάποια χρόνια, προτού επιστρέψει στην Αίγυπτο, ως μέλος πλέον της Αδελφότητας. Τα τότε ηγετικά στελέχη δεν τον εμπιστεύονταν ώστε να του αναθέσουν αρμοδιότητες, κατάφερε όμως, κυρίως μέσω της περιουσίας του, η οποία προέρχεται από την κλωστοϋφαντουργία, τα έπιπλα και τα ηλεκτρονικά είδη, να αναρριχηθεί και να γίνει το 1995, επικεφαλής του τομέα της οργάνωσης στον Κάιρο.

Αφοσίωση
Σύμφωνα με τα λεγόμενα στενού του συνεργάτη, ο «μηχανικός» τα κατάφερε, δημιουργώντας χρόνο με τον χρόνο «μία οργάνωση μέσα στην οργάνωση», εξασφαλίζοντας την αφοσίωση πολλών μελών καθώς τους προσλάμβανε στις επιχειρήσεις του. Οντας επιχειρηματίας και θιασώτης του νεοφιλελευθερισμού, ο Σάτερ ενδιαφέρθηκε για τα οικονομικά της οργάνωσης τα οποία κι ανέλαβε εξ ολοκλήρου. Με μεγάλη μαεστρία κατόρθωσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του παράλληλα με αυτές της Αδελφότητας, καλύπτοντας παράλληλα τα ίχνη τους μέσα από δαιδαλώδεις εταιρείες.

Μπίζνες από τη φυλακή
Oταν το 2007 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών για τρομοκρατία και για ξέπλυμα χρήματος, τα οικονομικά της οργάνωσης δεν επηρεάστηκαν.

Εξάλλου, συνέχισε τις… μπίζνες και μέσα από τη φυλακή. Οπως αποκάλυψαν συγκρατούμενοί του, συνήθιζε να στέλνει «δωράκια» σε αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλίζει την άνετη διαβίωσή του στις φυλακές, ενώ, στο νοσοκομείο, όπου πήγαινε για συχνά τσεκ απ, συναντιόταν με συνεργάτες του.

Αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, οπότε κι αφοσιώθηκε στην πολιτική, προκειμένου η Μουσουλμανική Αδελφότητα να πρωταγωνιστήσει στη μετά Μουμπάρακ εποχή και να «ανοικοδομήσει την Αίγυπτο σε μία ισλαμική βάση».

  • Ανέλαβε «τσάρος»
  • Αντιμέτωπος με το στοίχημα της ανάπτυξης

Τους τελευταίους μήνες, το «αφεντικό» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει αναλάβει άτυπα τον ρόλο του «τσάρου της οικονομίας», καθώς είναι αυτός που αναπτύσσει το οικονομικό πρόγραμμα. Η οικονομία, εξάλλου, είναι από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νεοεκλεγείς Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς οι αριθμοί είναι δυσοίωνοι: το δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται στο 10,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 85,7% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία επισήμως κυμαίνεται στο 11,9% και το 40% των Αιγυπτίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ?ε δύο δολάρια την ημέρα.

Το ΔΝΤ, αμέσως μετά την εκλογή Μόρσι, δήλωσε «έτοιμο να υποστηρίξει τη χώρα», ενώ ο Σάτερ έχει ήδη συναντηθεί με την ομάδα του Ταμείου που διαπραγματεύεται ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις οποίες η χώρα θα μπορούσε να δεσμευτεί, με αντάλλαγμα δάνειο περίπου 3,2 δισ. δολαρίων. Επίσης, ο Σάτερ έχει εκπροσωπήσει την Αδελφότητα σε συναντήσεις με πρέσβεις και επενδυτές του εξωτερικού.

Επιπλέον, με μεσολάβηση της αιγυπτιακής επενδυτικής τράπεζας, EFG-Hermes (η τράπεζα ανήκε κατά το ήμισυ στον γιο του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ), ο Σάτερ συναντήθηκε με 14 μάνατζερ επενδυτικών εταιρειών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι η Αδελφότητα δεν έχει ριζοσπαστικά σχέδια για την οικονομία, ενώ αντιτίθεται στις απεργίες και γενικότερα στη συνδικαλιστική δράση.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 15/7/2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s