Νίκος Γουργιώτης (1919-2012): Έφυγε ένας πρωτοπόρος της κομμουνιστικής ανανέωσης

Πέθανε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 93 ετών και κηδεύτηκε χθες ο Νίκος Γουργιώτης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πρωτοπόρος του κομμουνιστικού κινήματος και ηγετική μορφή της κομμουνιστικής ανανέωσης. Ο Νίκος Γουργιώτης γεννήθηκε στον Δομοκό Φθιώτιδος το 1919 και ήταν πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση. Μετά την απελευθέρωση φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Την επαγγελματική του ενασχόληση με τη δημοσιογραφία αρχίζει το 1963 ως συντάκτης επιστημονικών θεμάτων στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Δημοκρατική Αλλαγή», στην «Εξπρές» και στο περιοδικό «Ελληνική Αριστερά». Επίσης υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στη «Νεώτερη Ιστορία της Ελλάδος» του Ελευθερουδάκη και είχε εκδώσει το 2002 με το Θεμέλιο το βιβλίο «Βιώματα και Στοχασμοί από τα ηρωικά χρόνια 1940-45».

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εκτοπίστηκε εκ νέου στη Λέρο και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944. Επίσης υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού και του Συνασπισμού.

Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως “συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον φίλο και εξαίρετο συνάδελφο, ο οποίος διακρίθηκε σ’ όλη του τη ζωή για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με ευθύνη και αγωνιστικότητα”.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΠΕ του ΣΥΝ τόνισε ότι “αποχαιρετούμε έναν άοκνο αγωνιστή της Αριστεράς, τον Νίκο Γουργιώτη, που με τη σεμνότητα και την αφοσίωσή του αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτελούς αγωνιστή στην υπόθεση του σοσιαλισμού και της ανανεωτικής Αριστεράς”. Παράλληλα εξέφρασε “τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και στην αγαπημένη του σύντροφο Πίτσα”.

Η ΑΥΓΗ: 26/06/2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s