ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ Από τις γκάφες στα ρεκόρ

Διαγράφηκε δύο φορές σε πέντε μήνες, έκανε με τον Χάρη Καστανίδη ένα κόμμα που βυθίστηκε μεν, αλλά πέτυχε να αποτελεί τη συμπάθεια δύο πολιτικών αρχηγών αντίπαλων κομμάτων

Της Βούλας Κεχαγιά, ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 02 Ιουνίου 2012

Ηταν απόγευμα ενός κρύου Σαββάτου τον περασμένο Ιανουάριο όταν η Λούκα Κατσέλη ανέβασε το θερμόμετρο σε μια καθόλα υποτονική και βαρετή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ, ομολογώντας πως ήταν δική της η ευθύνη που ως υπεύθυνη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ «δεν είχε δει» τη χρηματοπιστωτική κρίση και το κλείσιμο των αγορών για τη χώρα.
Για πολλούς στην Ιπποκράτους εκείνη η στιγμή των εξομολογήσεων ήταν και η αρχή του τέλους για την πασοκική διαδρομή της κ. Κατσέλη, που ομολογουμένως για όσο διάστημα – ως προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου – διαδραμάτισε κεντρικούς ρόλους στο ΠΑΣΟΚ, επικρίθηκε και στοχοποιήθηκε ουκ ολίγες φορές.
Η πρώην υπουργός Οικονομίας αλλά και Εργασίας θεωρείται η βασική εμπνεύστρια του μοιραίου συνθήματος της προεκλογικής περιόδου του 2009 «λεφτά υπάρχουν», ενώ η ίδια επιμένει να το αρνείται, μολονότι πολλοί σύντροφοί της που εκείνη την περίοδο ήξεραν εκ της θέσεώς τους πράγματα και καταστάσεις, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ραγκούσης, της το καταλογίζουν προσωπικά.
Η Λούκα Κατσέλη, με απόφαση του πρώην προέδρου του κόμματος, είχε μπει στο μάτι πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήδη από τις αρχές του 2008 όταν ως υπεύθυνη του Τομέα Οικονομικών του κόμματος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε την άποψη πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πίσω τον ΟΤΕ. Και στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να έπεσε τότε παγωμάρα, κάποιοι άλλοι όμως άρχισαν ήδη από τότε να ρίχνουν κρυφές ματιές προς το μέρος της.
Στην Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας εξομολογούνταν στους συντρόφους του λίγες ημέρες μετά ότι αισθανόταν συμπάθεια για τη Λούκα Κατσέλη με αιχμή τη σφοδρή κριτική που της ασκήθηκε από τα πράσινα στελέχη για τις δηλώσεις της. «Εκανε μια κίνηση πιο αριστερή κι έπεσαν να την φάνε» είχε πει τότε για τη Λούκα. Το θέμα για τους υπόλοιπους τελείωσε εκεί, όμως στο μυαλό του Αλ. Τσίπρα αποθηκεύτηκαν ως ενδιαφέρουσες οι προτάσεις της υπεύθυνης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Η δεύτερη μεγάλη «γκάφα» Κατσέλη κατά το διάστημα που το ΠΑΣΟΚ προετοιμαζόταν για την επάνοδό του στην εξουσία ήρθε λίγους μήνες μετά, όταν μέσα στο κατακαλόκαιρο εκτόξευσε (ραδιοφωνικώς) την ιδέα ότι κάποιες ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα μπορούσαν να κλείσουν. Σε εκείνη την περίπτωση υπήρξε και αντίδραση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος προκάλεσε μέσω του τότε εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Παπακωνσταντίνου την αναδίπλωση της υπευθύνου Οικονομίας.
Ακολούθησε μια περίοδος σχετικά ήρεμη για τη Λούκα Κατσέλη, η οποία λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 γνωρίζοντας καλά λόγω δημοσκοπήσεων ότι το ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσει κυβέρνηση, στοιχημάτιζε πως η ίδια θα είναι το πρόσωπο που θα ορκιστεί υπουργός Οικονομικών. Οι εξελίξεις την διέψευσαν. Η ίδια παρέμεινε μεν στον οικονομικό τομέα, όμως ο θρόνος του τσάρου παραχωρήθηκε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τον οποίο συγκρούστηκε αρκετές φορές στη θυελλώδη πορεία προς το πρώτο Μνημόνιο.
Η Λούκα Κατσέλη έγινε πολύ σύντομα το μαύρο πρόβατο της κυβέρνησης για την περίφημη τρόικα δηλώνοντας πως το φάρμακο για τη σωτηρία της χώρας είναι λάθος και πως εάν δώσεις στις αγορές και τους δανειστές το ένα χέρι πολύ σύντομα θα σού ζητήσουν και το άλλο. Τον Μάρτιο του 2010 μάλιστα εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ και επέμενε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με το όπλο στο τραπέζι…
Ο πρώτος ανασχηματισμός την οδήγησε στο υπουργείο Εργασίας, κάτι που πολλοί θεώρησαν υποβάθμιση, όχι όμως και η ίδια. Οι σχέσεις Κατσέλη – τρόικας με αιχμή τα εργασιακά διακρίθηκαν από εντάσεις και αμφισβητήσεις σε σημείο που η τρόικα διαμήνυσε στον τότε πρωθυπουργό ότι έχει πρόβλημα με την υπουργό και το θέμα της επέκτασης των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Η Λούκα Κατσέλη βρέθηκε εκτός κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2011 και λίγους μήνες αργότερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ηταν μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου εκείνη που τον ανάγκασε να την διαγράψει στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, επειδή είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου με αντικείμενο τα εργασιακά. Η πρώην υπουργός κατέχει όμως ένα διπλό ρεκόρ. Πέραν τού ότι είναι το μοναδικό στέλεχος που επέστρεψε στην ΚΟ μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο με τα δραματικά γεγονότα του Νοεμβρίου, είναι και η μοναδική βουλευτής που διαγράφηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα 5 μηνών. Η δεύτερη ήταν και η οριστική.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά. Γεννήθηκε η Κοινωνική Συμφωνία μαζί με τον Χάρη Καστανίδη, ένα κόμμα που χαντακώθηκε στις εκλογές και τώρα αμφισβητεί τις επιλογές της προέδρου του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει από τις δηλώσεις της για τον ΟΤΕ μέχρι και σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας – μολονότι είχε ζητήσει στη Βουλή την παραίτηση της – καλλιεργούσε έντονα την ιδέα να την προσεγγίσει. Κάπως έτσι η Λούκα Κατσέλη πέτυχε κι ένα τρίτο ρεκόρ, να αποτελεί τη συμπάθεια δύο πολιτικών αρχηγών αντίπαλων κομμάτων…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s