Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός για τη διενέργεια των βουλευτικών της 17ης Ιουνίου ορίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο Παναγιώτης Πικραμένος ήρθε στη ζωή στην Αθήνα, το 1945, στο σπίτι του Όθωνα Πικραμμένου και της Θάλειας (το γένος Χαιρέτη). Αποφοίτησε το 1963 από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και, πέντε χρόνια αργότερα, πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών του Καποδιστριακού.

Μιλά, άπταιστα, τη γαλλική, την αγγλική και τη γερμανική.

Σύζυγός του, είναι η Αθηνά Νούτσου- Πικραμμένου, με την οποία έχει μια κόρη- φοιτήτρια, σήμερα.

Την τετραετία 1969 -1973, δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου. Εργάστηκε, το 1972, στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co του Λονδίνου, ενώ, δύο χρόνια μετά, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II, απ’ όπου και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public.

Το 1976, διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως εισηγητής. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του παρέδρου. Παρακολούθησε, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας, τη διετία 1988-1989, μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993, τον βρίσκει με τον βαθμό του συμβούλου.

Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2007 και, δύο χρόνια μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2009, προήχθη σε πρόεδρο του ίδιου δικαστηρίου. Είναι, παράλληλα, πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) και έχει διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και υπηρεσιακών συμβουλίων.

Την τετραετία 2005 -2009, άσκησε, παράλληλα με τα καθήκοντα του δικαστικού λειτουργού και καθήκοντα γενικού διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση, μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του ΣτΕ (2009).

Τη διετία 1991-1993, διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου, ενώ, το χρονικό διάστημα 1990-1991, ήταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής – ΚΕΝΕ.

Διετέλεσε μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο του νόμου 3674/2008 «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και άλλες διατάξεις».

Προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2002/58/ΕΚ «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» (Ν. 3471/2006 «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/1997»).

Επιπλέον, προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/ΕΚ (σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 3471/2006»).

Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της Α.Ε.Κ., ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.λπ.

Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.

Ποιος είναι ο Π. Πικραμμένος

Το προφίλ του δικαστικού που αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Γιάννα Παπαδάκου, ΤΟ ΒΗΜΑ:  16/5/2012
Ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος είχε ήδη από χθες αναβάλλει τις προγραμματισμένες διασκέψεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, εδώ και 4 χρόνια προήδρευε της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πολλές φορές είχε έρθει αντιμέτωπος με υποθέσεις βαθιά πολιτικές, όπως οι προσφυγές κατά του Μνημονίου. Όλες οι πληροφορίες, πάντως, συνέτειναν στο γεγονός ότι «θα έπαιζε δυνατά» για τη θέση αυτή, αφού ήδη από χθες συγκέντρωνε την προτίμηση όλων των πολιτικών αρχηγών. Μετά τον κ. Ι. Γρίβα, το 1989, είναι ο δεύτερος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία τα τελευταία 23 χρόνια. Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής. Ως δικηγόρος εξειδικεύθηκε σε θέματα ναυτικού δικαίου σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία στο Λονδίνο μέχρι το 1972 και προγραμματοποίησε σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, απ’ όπου πήρε το μεταπτυχιακό του πτυχίο το 1974. Το 1976 διορίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με διαγωνισμό και το 1981 προήχθη στο βαθμό του παρέδρου. Στο βαθμό του συμβούλου προήχθη το 1993, ενώ το 2007 έγινε αντιπρόεδρος του ΣτΕ και τον Ιούλιο του 2009 πρόεδρός του. Την περίοδοο ’91 – ’93 διετέλεσε σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει πάρει μέρος σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, αλλά και στη σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Είχε εκδόσει την απόφαση ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη. Ο κ. Πικραμμένος έχει διατελέσει και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν έγινε πρόεδρος του ΣτΕ. Έχει γενικά καλές σχέσεις με όλους τους πολιτικούς χώρους, αφού η προαγωγή του το 2009 στη θέση του προέδρου έγινε χωρίς κραδασμούς.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s