Φ. Κουβέλης: Έδωσε στην πατρίδα, στην κοινωνία και στην αριστερά τα πάντα

Η ΑΥΓΗ: 04/09/2011

“Έδωσες στην πατρίδα, στην κοινωνία και στην αριστερά τα πάντα”, υπογράμμισε στον επικήδειο για τον ιστορικό ηγέτη της αριστεράς, ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ. Φ. Κουβέλης (ο επικήδειος δημοσιεύθηκε ολόκληρος στην “Αυγή” της Πέμπτης).

Ο ίδιος ανέφερε πως πάλευε “με πάθος για τη σπορά της σύγχρονης σκέψης στην αριστερά. Πιστεύει στην αριστερά των ‘ανοιχτών οριζόντων’, όπως συνήθιζε να λέει. Βλέπει την πολιτική οραματικά και δημιουργικά και την πολιτική της αριστεράς σύγχρονη, συμφιλιωτική, τολμηρή, εκρηκτική, ως ‘αποστολή στην υπηρεσία του έθνους και των κοινωνικά αδύναμων’ και έμεινε πολλές φορές με επιμονή αμετακίνητος στις θέσεις του, αλλά επιδιώκει, επίσης με επιμονή, τον διάλογο και τη δημιουργική σύγκρουση των ιδεών. Δεν παίρνει και δεν δίνει ποτέ πιστοποιητικά αριστεροσύνης”.

Παράλληλα τόνισε ότι “ο Λεωνίδας Κύρκος έριξε ιδέες και τις έσπειρε για να καρπίσουν: Η ανανέωση της σχέσης της αριστεράς με τη δημοκρατία, η Ενωμένη Ευρώπη, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, η καταδίκη της ρητορικής πλειοδοσίας, η εγκατάλειψη των φανατισμών, η απόλυτη απόρριψη της βίας, ο πολιτικός πολιτισμός. Όλα αυτά τότε τάραξαν τα νερά, πέρασαν στη σκέψη των αριστερών και γέννησαν ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα. Και σήμερα, που αυτά εξακολουθούν βεβαίως να μην είναι δεδομένα για την αριστερά στον τόπο μας, ο Λεωνίδας μ’ αυτήν την απίστευτη αισιοδοξία που τον χαρακτήριζε είχε πάντα την απάντηση. ‘Είναι οι εποχές άνυδρες και το χώμα ξερό. Αλλά έχουμε τους σπόρους στο δισάκι μας, σύντροφοι. Αυτό μετράει και θα συνεχίσουμε”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s