Το μυστικό όπλο του Λεωνίδα Κύρκου

Καρτερός Θανάσης
Η ΑΥΓΗ 04/09/2011

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ πολλά για τον Λεωνίδα Κύρκο τις τελευταίες μέρες, υμνητικά, πολιτικά ακριβή ή λιγότερο ακριβή, μερικά προσηλωμένα στα καλά και συμφέροντα, έτσι γίνεται πάντα με τους νεκρούς. Με δεδομένο ότι δεν έχουν φωνή, υποχρεώνονται να δέχονται, θέλουν δε θέλουν, τη δικιά μας άποψη και δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν ακόμα κι όταν κάποια μεγάλων φιλοδοξιών και μικρών δυνατοτήτων υπουργός ονόματι Διαμαντοπούλου στρατολογεί τις δικές τους τελευταίες λέξεις για να πλήξει την αριστερά στη Βουλή.

ΤΙ ΗΤΑΝ όμως τελικά ο Λεωνίδας; Μια ηγετική φυσιογνωμία του κομμουνιστικού κινήματος, της αριστεράς, που πέρασε με τον πιο γενναίο τρόπο, σχεδόν απροσδόκητα γενναίο λόγω της καταγωγής του, από τα σαράντα κύματα των διωγμών που πέρασε όλη η γενιά του, θα πείτε. Που έβαλε όλα τα ταλέντα του στην υπηρεσία του σοσιαλισμού και της κοινωνικής απελευθέρωσης επίσης. Και που σε όλη του τη ζωή έβαζε τις συμμαχίες, τη συνεργασία, την ενότητα της αριστεράς και γενικότερα, στην κορυφή των επιδιώξεών του.

ΟΛΑ αυτά δικαιολογούν και δικαιώνουν τη θέση του στη χορεία των ηγετών της αριστεράς, κομμουνιστικής, ανανεωτικής, πιο ανανεωτικής, ενωτικής όπως η ΕΔΑ και ο ενιαίος Συνασπισμός, ή διασπασμένης και σπαρασσόμενης. Δεν είναι ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, αυτά που τον ξεχωρίζουν, που τον καθιστούν σπάνιο, ίσως και μοναδικό στον χώρο. Γιατί και γενναιότητα και συνέπεια και νεωτεριστική διάθεση και πολιτική ευθυκρισία είχαν και έχουν κι άλλα ηγετικά στελέχη. Εκείνος όμως είχε το κάτι παραπάνω, το μυστικό του όπλο: Ο Λεωνίδας είχε φως, λάμψη. Προσωπική, πολιτική, ηγετική λάμψη.

ΜΕΣΑ σε έναν αστερισμό γκρίζων από τις κακουχίες, την παρανομία και κυρίως τον πολιτικό κομφορμισμό στελεχών, αυτός έλαμπε. Όλα του τα χαρίσματα, η ιστορία του, η πολιτική του σκέψη, αποκτούσαν μοναδικές διαστάσεις ακριβώς γι’ αυτό. Μπορούσε να επιτρέπει στον εαυτό του να είναι αυθόρμητος, να αφήνεται στη ρητορεία, να μπαίνει με τόλμη σε νέους δρόμους, να κάνει λάθη, γιατί είχε συναίσθηση της ηγετικής και πολιτικής του γοητείας – και συγγνώμη για τη λέξη, αλλά υπάρχει κι αυτή στην πολιτική. Και λείπει από την αριστερά. Όσο κι αν ορισμένοι το βρίσκουν μικροαστικό ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν γοητευτικός.

ΦΥΣΙΚΑ δεν ήταν γοητευτικός σαν σταρ της τηλεόρασης, ήταν γοητευτικός πρωτίστως σαν πολιτικός. Κι αυτό δεν οφειλόταν σε κάποιο υποκριτικό ταλέντο, αλλά σε κάποια στοιχεία που από πολλούς επώνυμους λείπουν εκνευριστικά: Είχε βαθύτερη μόρφωση, είχε αυτό που λέμε κουλτούρα, διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε, είχε μουσική παιδεία, είχε παιδεία, κι όλα αυτά τον έκαναν να αισθάνεται επαρκής, να μην έχει κόμπλεξ κατωτερότητας, να μην ανακαλύπτει ανταγωνιστές εκεί που δεν υπάρχουν. Κι όλα αυτά ήταν το κλικ που τον έκανε μοναδικό -άλλο πράγμα αν στην Ελλάδα της μιζέριας αυτό αναγνωρίστηκε, όσο και όπως αναγνωρίστηκε, μόνο όταν γέρασε και θεωρήθηκε ακίνδυνος.

ΟΛΑ αυτά φυσικά δεν μπορούσαν να μην προκαλέσουν την εμπάθεια, την μήνι, την γκρίνια στις γραμμές της αριστεράς των διακοσίων λέξεων και των δέκα χαρακτηρισμών που θεραπεύουν πάσα νόσο και πάσα μαλακία – κι αυτό δεν αφορά μόνο στο ΚΚΕ. Αν και από βρέφος στο χώρο, αν και κατηγορούμενος για σταλινισμό, αν και πιστός στο ΚΚΕ μέχρι τη διάσπαση του ’68, αν και κομμουνιστής της ανανέωσης στη συνέχεια, με κληρονομημένα όλα τα καλά και τα κακά της Τρίτης Διεθνούς, ο Λεωνίδας ήταν από άλλο ανέκδοτο. Από άλλο καλούπι. Πώς να τον ανεχθούν όσοι κρατούν ακόμα στη μόδα το ασπρόμαυρο, άντε και με λίγο κόκκινο, όταν αυτός ήταν πολύχρωμος, έγχρωμος, εχθρός του ασπρόμαυρου από τη φύση, από τον χαρακτήρα κι από τη μόρφωσή του;

ΚΑΙ πώς να τον χωνέψουν ακόμα και σήμερα όσοι πιστεύουν ότι σοβαρότητα είναι να μη γελάς δημόσια, να μην παίζεις φυσαρμόνικα, να μη λες κακές λέξεις, να μην γενικώς; Αυτό το φως όμως που εξέπεμπε ο Λεωνίδας θα λείψει από την αριστερά, αλλά και γενικότερα. Γιατί και στην αριστερά, όπως και στη χώρα, ισχύει σήμερα περισσότερο ίσως από ποτέ η φράση του Γκαίτε: φως, περισσότερο φως!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s