Σε 123 λέξεις η παρακαταθήκη του Λεωνίδα Κύρκου

Η ΑΥΓΗ: 04/09/2011

Εκατόν είκοσι τρεις λέξεις ήταν όλο κι όλο το κείμενο παρακαταθήκη που αφησε ο Λεωνίδας Κύρκος στον γιο του Μίλτο με εντολή να το διαβάσει πάνω από το φέρετρό του. Ένα κείμενο που μας συγκλόνισε, ένα κείμενο απάντηση σε όλους όσοι θα ήθελαν να ερμηνεύουν τα πράγματα όπως τους βολεύει. Ένα κείμενο που γράφτηκε το 2006 και από τότε ο Λεωνίδας Κύρκος δεν ένιωσε την ανάγκη να αλλάξει ούτε μία λέξη. Το πρωτοσέλιδο της “Αυγής” που παρουσίασε το χειρόγραφο του Λεωνίδα μεγιστοποίησε την προσοχή και το ενδιαφέρον και εστίασε εκεί που ήθελε ο Λεωνίδας, αφού απευθυνόταν κυρίως στις νέες γενιές. “Να συνεχίσετε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον άνθρωπο. Δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος”. Το κείμενο αναλυτικά:

“Φεύγω. Ζήσαμε -η γενιά μου- μια συναρπαστική περιπέτεια, γνώρισα από κοντά τη φτώχεια, τους κατατρεγμούς, τη φρίκη. Αλλά σε διαλείμματα και τη χαρά. Και έβαλα το λιθαράκι μου στον αγώνα για το φως, το δίκαιο και την ανθρωπιά. Ένιωσα συντετριμμένος όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι στην κορυφή του Κρεμλίνου βουτηγμένο στη βία, το ψέμα και την ντροπή. Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες.

Όπως άλλος ήταν ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιστήκαμε και γι’ αυτόν τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος. Φεύγω, σας χαιρετώ όλους, και εσάς που πορευτήκαμε μαζί και εσάς τους άλλους της κάθε φορά αντίπερα όχθης, και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά, γεια σας”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s