Μια ξεχωριστή προσωπικότητα

Η ΑΥΓΗ: 04/09/2011

Του Ευτύχη Μπιτσάκη

Με τον Λεωνίδα συναντηθήκαμε στις φυλακές των Βούρλων, το καλοκαίρι του 1948. Προορισμός: στρατοδικείο με βάση τον νόμο 509. Στην ίδια ακτίνα των Βούρλων ήταν τότε και ο πατέρας του Λεωνίδα (ο μπάρμπα Μιχάλης, όπως τον λέγαμε), ο Γλέζος, ο Διαμαντόπουλος, ο Προβελέγγιος και άλλοι. Απ’ όλους μόνο ο Γλέζος βρίσκεται ανάμεσά μας.

Ο Λεωνίδας αποτελούσε ξεχωριστή προσωπικότητα: καλλιεργημένος, ευγενής και προπαντός απλός και εγκάρδιος. Συναντηθήκαμε ξανά, αποφυλακισμένοι στην Αθήνα. Το διαμέρισμα της Καλλισθένης και του Λεωνίδα στα Εξάρχεια ήτανε πάντοτε ανοικτό για παλιούς συγκρατούμενους. Ανοικτό για φαγητό και συζήτηση που τη χρωμάτιζε πάντα το οξύ και ειρωνικό πνεύμα της Καλλισθένης.

Οι διαφωνίες με τον Λεωνίδα είχαν αρχίσει από εκείνη την εποχή. Αλλά οι διαφωνίες δεν ανέκοψαν την αμοιβαία εκτίμηση και φιλία. Την περίοδο που ο Λεωνίδας ήταν διευθυντής της “Αυγής”, εγώ ήμουνα τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας. Δεν κόπηκε ούτε λέξη από τα κείμενά μου.

Οι δρόμοι μας χώρισαν με τη 12η Ολομέλεια, αλλά οι πολιτικές διαφορές δεν “πάγωσαν” τα αμοιβαία αισθήματα.

Πέρασε από τότε περισσότερο από μισός αιώνας. Η ανθρωπότητα εισήλθε σε μια νέα βάρβαρη ιστορική περίοδο και το αριστερό κίνημα έχει να αντιμετωπίσει νέες πραγματικότητες. Ως προς τη δική μας αριστερά: ο Λεωνίδας εξέφρασε με συνέπεια τον έναν από τους δύο πόλους της πάγιας (τότε και τώρα) αντίφασης του κομμουνιστικού μας κινήματος. Η «ζωή» έχει ήδη αποφανθεί και για τους μεν και για τους δε.

Προσωπικά θα θυμάμαι τον χαρισματικό νέο των Βούρλων και προπαντός τον αγωνιστή που επί δέκα μέρες περίμενε κάθε πρωί να τον οδηγήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s