Η τελευταία πολιτική συγκέντρωση με τον Λεωνίδα

Ζαγάρας Κ.
Η ΑΥΓΗ: 04/09/2011

Η πολιτική κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα στο Α’ Νεκροταφείο ήταν η τελευταία πολιτική του συγκέντρωση. Το μήνυμά του, που το έγραψε το 2006 και διάβασε ο γιος του Μίλτος, έδινε το στίγμα μιας πολύχρονης αγωνιστικής προσφοράς, σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, που ο λαός μας έχει ανάγκη την ελπίδα. Μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, “γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος”, και τονίζει ότι αναγκαία είναι “η σύγκρουση ιδεών” και όχι η βία και η μισαλλοδοξία, που “δεν οδηγούν πουθενά”.

  • – Με συγκίνηση και εκτίμηση αποχαιρέτησαν σύντροφοι, φίλοι και αντίπαλοι τον ιστορικό ηγέτη της αριστεράς, ο οποίος έστειλε το τελευταίο του μήνυμα για σοσιαλισμό με δημοκρατία και αγώνες χωρίς βία

Ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ. Φώτης Κουβέλης εκφώνησε τον επικήδειο λόγο, ενώ ακούστηκε και πάλι ο ήχος της αγαπημένης φυσαρμόνικας του Λεωνίδα με το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Μανόλη Αναγνωστάκη “Δρόμοι Παλιοί”. Η “Ωδή στη Χαρά” από την Ενάτη του Μπετόβεν έδωσε το μέτρο της επαναστατικής αισιοδοξίας του Λεωνίδα.

Ο Λεωνίδας Κύρκος, ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της αριστεράς, πέρασε πλέον στη σφαίρα της Ιστορίας του τόπου, αφήνοντας ωστόσο ανεξίτηλο το στίγμα του στην πορεία της ανανεωτικής αριστεράς και στους αγώνες του λαού μας. “Πατριώτης, δημοκράτης και πάντα αριστερός”, όπως έγραφε το πρωτοσέλιδο της “Αυγής” την Τρίτη, προσωπικότητα με εθνική αναγνώριση, αντιστασιακός και θανατοποινίτης του εμφυλίου πολέμου, εμπνευσμένος ηγέτης της αριστεράς, ο Λεωνίδας Κύρκος μέχρι την τελευταία του πνοή πρόσφερε στον τόπο στρατευμένος στην αριστερά.

Για την προσφορά του αυτή και παρά τις συμφωνίες ή διαφωνίες, συγκρούσεις και ρήξεις ή συστράτευση μαζί του, πλήθος κόσμου, από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου όλες οι γενιές της αριστεράς, όπως και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ξεπροβόδισαν με κόκκινα τριαντάφυλλα, βουρκωμένα μάτια, συγκίνηση και σεβασμό τον Λεωνίδα στην τελευταία του κατοικία, τον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Σμπαρούνη της αγαπημένης του Λεωνίδα, Καλλί.

Οι παλιοί του σύντροφοι ήταν εκεί, να του πουν για “τα παλιά εκείνα χρόνια…, τα τόσο μίζερα, τόσο φτωχά, αλλά τόσο ζεστά”, για τη ζωή που περάσανε “αναπάντητα αλλά τόσο όμορφα”, όπως έγραφε σε σημείωμά του προς τον ίδιο ο Μανόλης Αναγνωστάκης.

“Ο Λεωνίδας είχε θηλυκό μυαλό! Γεννούσε πάντοτε απόψεις, άσχετα με την τύχη που είχαν αυτές οι απόψεις. Είχε απόψεις, γεννούσε απόψεις, είχε κάθε φορά κάτι να πει” τόνισε για τον Λεωνίδα Κύρκο ο παλιός του σύντροφος- στο ίδιο κελί θανατοποινίτες -Μανώλης Γλέζος, για να προσθέσει πως “ο Λεωνίδας ήθελε μια δημοκρατία συμμετοχής του πολίτη στα κοινά. Η αγωνία του τελευταία -εξαιτίας των ασθενειών- ήταν ότι δεν μπορούσε να διατυπώσει έτσι όπως ήθελε την αγωνία του για το μέλλον του τόπου και της ανθρωπότητας”. Παράλληλα ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι “υπηρέτησε με πίστη και αυταπάρνηση τα ιδανικά της ελληνικής αριστεράς και πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας. Όλοι εμείς, που τον ζήσαμε από τα εφηβικά μας χρόνια, νιώθουμε να γίνεται με την απουσία του η ζωή μας φτωχότερη χωρίς την αστραφτερή του σκέψη, τη φυσική του ευγένεια και τον βαθύτατο ανθρωπισμό του”.

Ταυτόχρονα οι σύντροφοί του, δημοσιογράφοι της μεταδικτατορικής “Αυγής”, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Λευτέρης Μαυροειδής και Σοφιανός Χρυσοστομίδης, σε κοινό τους κείμενο, έγραψαν πως “η ζωή του Λεωνίδα Κύρκου αποτελεί ένα μόνιμο δίδαγμα”, για να προσθέσουν πως “με τη ζωή του, με τη σκέψη του και τις προτάσεις του, άνοιξε δρόμο στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, για να προχωρήσουν τολμηρότερα. Για να βαδίσουν αποφασιστικότερα στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής, μιας ζωής που θα αγκαλιάζει ευρύτερα τους ευρωπαϊκούς λαούς και, γιατί όχι, τους λαούς όλου του κόσμου!..”

Άνθρωπος ευρύτατης αποδοχής

Τον τολμηρό πολιτικό, που με την ανανεωτική του ματιά έτυχε ευρύτατης αποδοχής από την ελληνική κοινωνία, αναγνώρισε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας τόνισε ότι υπήρξε “οραματιστής μιας ευρωπαϊκής αριστεράς” και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πως “με το ήθος του έγραψε τη δική του ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου και πρωταγωνίστησε σε σημαντικές στιγμές”.

Ο πρόεδρος της Βουλής τον χαρακτήρισε “πολιτικό μιας άλλης γενιάς” και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς “ασυνήθιστα ειλικρινή”. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “έβαζε το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού”. Ο Κ. Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός, τον χαρακτήρισε “ξεχωριστό” και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος “εμβληματική φυσιογνωμία”.

Η Μ. Δαμανάκη, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, μίλησε για τις πολύτιμες πολιτικές παρακαταθήκες που αφήνει ο Λεωνίδας Κύρκος, ενώ ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος παρευρέθηκε στην κηδεία. Την περασμένη Δευτέρα το ελληνικό κοινοβούλιο αποχαιρέτησε κι αυτό τον Λεωνίδα Κύρκο, με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ να περιορίζεται στην έκφραση συλλυπητηρίων προς τους οικείους.

“Ασυμβίβαστος και πρωτοποριακός”

Στη δεινότητα του λόγου του, την πολιτική οξυδέρκεια, το ήθος και την πλούσια αγωνιστική του διαδρομή, στάθηκαν τα κόμματα, οι οργανώσεις και τα στελέχη της αριστεράς, με εξαίρεση τους Λακεδαιμονίους του Περισσού.

“Η προσφορά του στους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ιστορίας του αριστερού και λαϊκού κινήματος” υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΚΠΕ του ΣΥΝ τόνισε ότι “υπήρξε ένας πρωτοπόρος, ακαταμάχητος, διορατικός και ασυμβίβαστος ηγέτης της αριστεράς. Ο λόγος του κατόρθωνε να διευρύνει το ακροατήριο της αριστεράς” και εξήρε τη “συμβολή του στην υπόθεση της δημοκρατίας και στην ανύψωση του πολιτικού διαλόγου”.

Η ΑΚΟΑ σημείωσε πως “ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ένα τέλος, όμως, που δίνει τη θέση του σε μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα, σήμερα, για τη χώρα”. Το Μέτωπο Α-Α ανέφερε πως “θα θυμόμαστε πάντα από αυτόν τη βιωματικότητά του, τη δυνατότητα να επικοινωνεί προοδευτικές ιδέες σε ένα πολύ ευρύτερο ακροατήριο”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν ότι υπήρξε “υπόδειγμα εντιμότητας”.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι “αφιέρωσε με αυταπάρνηση τις μέρες του στην Οδύσσεια της αριστεράς”, ο Ν. Χουντής είπε ότι “η ενότητα της αριστεράς αποτελεί την καλύτερη τιμή στη μνήμη του” και ο Δ. Παπαδημούλης τον χαρακτήρισε “άνθρωπο με ‘άλφα’ κεφαλαίο”.

Το ΚΚΕ, όπως προαναφέραμε, δεν έβγαλε ούτε ανακοίνωση για τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, ενώ ο “Ριζοσπάστης” αφιέρωσε απλώς ένα καταχωνιασμένο μονόστηλο για την είδηση του θανάτου. Οι συντάκτες του μάλιστα δεν δίστασαν να αποσιωπήσουν την αγωνιστική πορεία του Λεωνίδα και να μιλήσουν για την… “αντιΚΚΕ δράση του”!

Η Κύπρος συμμετείχε στο πένθος

Η Κύπρος, που το δράμα της έζησε ο Λεωνίδας Κύρκος και πρωταγωνίστησε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τη δίκαιη επίλυση του προβλήματός της, συμμετείχε στο πένθος για τον Λεωνίδα. Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Ι. Ιωσήφ παρέστη στην κηδεία, ενώ στεφάνια έστειλαν ο Δ. Χριστόφιας, ο Γ. Ομήρου και ο παλαίμαχος αριστερός ηγέτης Γ. Βασιλείου. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε “λαϊκή φυσιογνωμία” τον Λεωνίδα Κύρκο και σημείωσε την πλούσια πολιτική του διαδρομή, καθώς και το συγγραφικό και δημοσιογραφικό του έργο.

 

Επίλογος

Την Τετάρτη γράφτηκε ο επίλογος για τον Λεωνίδα Κύρκο. Η παρακαταθήκη και οι αγώνες όμως του Λεωνίδα παραμένουν επίκαιροι στους νέους αγώνες των λαών στη νέα φάση που μπήκαμε, καθώς, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, έχουμε μπροστά μας “μια πάλη με νύχια και με δόντια ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα. Μια αδυσώπητη αναμέτρηση του έρωτα και του θανάτου για μιαν ευτυχισμένη, ανθρώπινη και άξια του ανθρώπου ζωή”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s