Η “Αυγή” και ο Λεωνίδας

Η ΑΥΓΗ: 04/09/2011

Ακατάλυτοι δεσμοί ζωής συνδέουν τον Λεωνίδα με την “Αυγή”, από την πρώτη στιγμή της έκδοσης της εφημερίδας. Εκδότης, διευθυντής, αρθρογράφος, υπήρξε το κατ’ εξοχήν πρόσωπο που, ως μέλος της ηγεσίας της αριστεράς, εκφράζοντας τις ιδεολογικοπολιτικές ωριμάνσεις και διακυμάνσεις μιας μακράς περιόδου, συνέβαλε στη διαρκή εξέλιξη της εφημερίδας, αυτού του σύνθετου πολιτισμικού προϊόντος, από κομματικό όργανο σε αριστερή εφημερίδα γνώμης.

Στα χρόνια του ανώμαλου μετεμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, ο Λεωνίδας ως εκδότης της “Αυγής” σύρθηκε στα δικαστήρια, με τον αξέχαστο Ηλία Ηλιού ακαταμάχητο νομικό – πολιτικό συμπαραστάτη. Οι δικαστικές διώξεις εις βάρος της εφημερίδας, όπως και οι διώξεις των αναγνωστών της, υπήρξαν το τίμημα του ανυποχώρητου αγώνα της αριστεράς για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Είναι τεράστια η αρθρογραφική παραγωγή του Λεωνίδα στην “Αυγή” -επωνύμως ή συχνά με την υπογραφή “Σχολιαστής”. Η παρέμβαση αυτή εξυπηρετούσε τις ανάγκες του πολιτικού αγώνα της αριστεράς, της “διαφώτισης”. Αντανακλούσε όμως υψηλό επίπεδο πολιτισμού. Με ενημέρωση για τις εξελίξεις της παγκόσμιας αριστεράς, με εκφραστική σαφήνεια και λεπτότητα, με ύφος που αντανακλούσε το “καλό ήθος” της αριστεράς.

Στην προδικτατορική “Αυγή” μπορεί κανείς να διακρίνει τη διαδρομή του ανανεωτικού αριστερού ρεύματος που μορφοποιήθηκε με τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 και την επανέκδοση της εφημερίδας το 1974 ως έντυπης έκφρασης της ανανεωτικής αριστεράς.

Με τα άρθρα του ο Λ. Κύρκος εκπροσωπούσε το παράδειγμα του διανοούμενου πολιτικού, του ηγέτη – οργανικού διανοούμενου της αριστεράς. Και ταυτόχρονα επιβεβαίωνε την ικανότητά του να απευθύνεται σε ευρύτερες δυνάμεις.

Ο Λεωνίδας επικοινωνούσε μαζί μας μέχρι τα τελευταία του. Φέτος τον Ιανουάριο, παρά την ανημπόρια του, είχε έρθει στην κοπή της πίτας της “Αυγής”. Μας υπενθύμιζε πάντοτε ότι η εφημερίδα επιβίωσε πολλών περιπετειών της αριστεράς, καλώντας μας να ανιχνεύσουμε δρόμους νέας ενότητας των αριστερών, ακόμη και αμέσως μετά από νέους διαχωρισμούς.

Σταθερά ενδιαφερόταν για την “Αυγή” και τους ανθρώπους της -τους αναγνώστες και τους εργαζόμενους.

Η εφημερίδα μας ανήγγειλε τον θάνατό του με τον τίτλο “Πατριώτης δημοκράτης και πάντα αριστερός”. Αυτή την αγωνιστική του ταυτότητα διακρίνουμε και στο τελευταίο μήνυμά του για “τον σοσιαλισμό με δημοκρατία” (“ο κόσμος δεν έχει άλλη λύση”), με “σεβασμό στον άνθρωπο” και την αξία της μη βίας. Πριν από λίγα χρόνια, “με το κόκκινο αστέρι να σβήνει στο Κρεμλίνο”, είχε γράψει για τον “σοσιαλισμό που ξαναγεννιέται”, που δεν είναι ουτοπία, αλλά “όραμα για κατάκτηση”.

Η “Αυγή”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s