Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιανί: Μια ταπεινωμένη γυναίκα «βαρόμετρο» για την εξουσία των μουλάδων

  • ανθρώπινα δικαιώματα

ΕΙΡΗΝΗ ΨΥΧΑΡΗ | Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει με την ιρανή θανατοποινίτισσα Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιανί. Θα εκτελεστεί; Αν ναι, πότε και με ποιον τρόπο; ή μήπως οι Αρχές του Ιράν σε ένα «ξέσπασμα» μεγαλοψυχίας και διεθνών δημοσίων σχέσεων θα την απελευθερώσουν;

Το καθεστώς των μουλάδων της Τεχεράνης «ζυγίζει» επάνω της πολιτικές ισορροπίες ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς και στους μετριοπαθείς. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας με θύμα τη 43χρονη μητέρα δύο παιδιών που καταδικάστηκε το 2006 σε θάνατο διά λιθοβολισμού κατηγορούμενη για μοιχεία και συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της.

Σωρεία καταγγελιών αποδίδει την «ομολογία» της σε εκφοβισμό και συστηματικά βασανιστήρια. Ο δολοφόνος, ο υποτιθέμενος εραστής της, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η Σακινέχ δεν γνώριζε τίποτε για το έγκλημα. Και ο ίδιος έχει αφεθεί ελεύθερος!

Η ποινή δεν εκτελέστηκε αλλά η γυναίκα, ψυχικό και σωματικό ράκος, υπομένει το «σκωτσέζικο ντους θανάτου» στο οποίο την υποβάλλουν: εξαναγκαστική ομολογία, αμφιλεγόμενη δίκη, καταδίκη, αναστολή ποινής, μετατροπή ποινής, επικείμενη εκτέλεση, δεύτερη ομολογία, φημολογούμενη απελευθέρωση, διάψευσηκαι το «θρίλερ» συνεχίζεται.

Η Σακινέχ συνελήφθη στα τέλη του 2005 κατηγορούμενη για παράνομη σχέση με δύο άνδρες. Αρχικά τιμωρήθηκε με 99 βουρδουλιές μπροστά στα μάτια του νεαρού γιου της. Σε επόμενη δίκη καταδικάστηκε για μοιχεία, αδίκημα που στο Ιράν επισύρει την ποινή του θανάτου διά λιθοβολισμού.

Η διεθνής κατακραυγή οδήγησε το θεοκρατικό καθεστώς να ανακοινώσει ότι θα εκτελεστεί δι΄ απαγχονισμού. Ενώ τον περασμένο Νοέμβριο θεωρείτο βέβαιον ότι θα οδηγείτο στο ικρίωμα, οι εκκλήσεις από ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τής «χάρισαν» μια παράταση ζωής.

Προσφάτως η αγγλόφωνη ιρανική τηλεόραση Ρress ΤV, το φερέφωνο του καθεστώτος στον δυτικό κόσμο, προέβαλε ντοκυμαντέρ το οποίο παρουσίαζε μια αναπαράσταση του τρόπου δολοφονίας του συζύγου της Σακινέχ με πρωταγωνίστρια την ίδια! Με μαύρη περιβολή και μπεζ μαντίλα που κάλυπτε τα μαλλιά της, η γυναίκα περιέγραψε στην τηλεόραση το πώς ξεκίνησε την εξωσυζυγική σχέση της με έναν άνδρα που φέρει το όνομα Ισα Ταχέρι. Οταν μια ημέρα ο φερόμενος ως εραστής της τής τηλεφώνησε λέγοντάς της ότι σχεδιάζει να δολοφονήσει τον σύζυγό της, εκείνη, σύμφωνα με τη μαρτυρία της στο ντοκυμαντέρ, συμφώνησε να τον βοηθήσει. Η Σακινέχ συνέχισε εξιστορώντας το πώς οι δυο τους έφεραν σε πέρας το σχέδιο της δολοφονίας: εκείνη νάρκωσε τον σύζυγό της με ένεση και στη συνέχεια ο Ταχέρι πήγε στο σπίτι και τον σκότωσε με ηλεκτροπληξία.

Η μετάδοση του βίντεο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατηγόρησε τις ιρακινές Αρχές ότι χρησιμοποίησαν μια ψευδή ομολογία για να ανοίξουν νέα υπόθεση εναντίον της για ένα έγκλημα για το οποίο η γυναίκα έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί.

Δεκάδες ακαδημαϊκοί και πολιτικοί, μουσικοί και ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κόλιν Φερθ και Στινγκ, ζήτησαν με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στους «Τimes» του Λονδίνου, την απελευθέρωσή της. Η τύχη της παραμένει άγνωστη.

Ποτέ άλλοτε ένα θύμα του «χομεϊνισμού», που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ως σήμερα, δεν έχει προσελκύσει περισσότερη συμπάθεια και υποστήριξη τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό του Ιράν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s