Σάρα Πέιλιν: Πάρτι με Τσάι, με κυνήγι, με «οικογένεια, πίστη και σημαία»

  • ακροδεξιά made in USA

THΣ ΤΑΝΙΑΣ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ | Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Θα βάλει η Σάρα Πέιλιν υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ; Και μόνο που κατάφερε να κάνει μια ολόκληρη Αμερική, και κατά προέκταση τον κόσμο, να αναρωτιέται με τόσο πάθος πότε θα ανοίξει τα χαρτιά της για τις εκλογές του 2012 της αξίζει ο τίτλος ενός από τα πρόσωπα του 2010.

Το 2010 ήταν η χρονιά της για πολλούς λόγους. Υπέγραψε ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο με το δεξιό κανάλι Fox αρχικά για να εμφανίζεται ως πολιτικός σχολιαστής και στη συνέχεια προστέθηκε ένα δεύτερο συμβόλαιο για να παρουσιάσει ένα ριάλιτι («Η Αλάσκα της Σάρα Πέιλιν»). Επίσης έγραψε ένα μπεστ σέλερ: «Αmerica by Ηeart: Reflections on Family, Faith, and Flag», σε ελεύθερη απόδοση «Η Αμερική από καρδιάς: Στοχασμοί για την οικογένεια, την πίστη και τη σημαία»- και μόνον ο τίτλος προδιαθέτει για το περιεχόμενο. Το 2010 έδρεψε τα κέρδη από το πρώτο της βιβλίο, την αυτοβιογραφία της, που πρωτοκυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009, πούλησε 300.000 αντίτυπα την πρώτη ημέρα και ένα εκατομμύριο τις πρώτες δύο εβδομάδες. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα δύο εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στο 2010 τοποθετώντας την αυτοβιογραφία της στο ίδιο επίπεδο με εκείνες του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα. Εννοείται ότι και η αμοιβή της μετριέται σε εκατομμύρια.

Τον περασμένο Απρίλιο το περιοδικό «Τime» την συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 100 πρόσωπα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Οι δημόσιες ομιλίες- από τις οποίες δίνει πολλές – φημολογείται ότι χρεώνονται 100.000 δολάρια έκαστη.

Η οργάνωση SarahΡΑC, που η Πέιλιν είχε ιδρύσει το 2009 για να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις και κυρίως για να συγκεντρώνει χρήματα για τις πολιτικές εκστρατείες της, έσκισε το 2010: ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το κυριότερο όμως επίτευγμα της Σάρα Πέιλιν τη χρονιά που πέρασε ήταν ότι κατάφερε να καθιερωθεί ως ηγέτιδα του Κόμματος του Τσαγιού, ενός κινήματος πολιτών δυσαρεστημένων από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που εκφράζουν τη Δεξιά των συντηρητικών πατριωτικών αξιών. Το Κόμμα του Τσαγιού δεν έχει αρχηγό όμως η Πέιλιν ήταν ο βασικός ομιλητής στα εγκαίνιά του τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και φιλοδοξεί να παραμείνει ένα κίνημα βάσης, οι υποψήφιοι που υποστήριξε (συχνά μέσω της Πέιλιν) στις εκλογές για το Κογκρέσο ή για κυβερνήτες τον Νοέμβριο του 2010 έκαναν πολύ αξιοπρεπή εμφάνιση.

Η Πέιλιν χειρίζεται άριστα τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Twitter. Η αναγνωρισιμότητά της είναι τεράστια. Το όνομά της ακούγεται όλο και περισσότερο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο,τι κι αν συμβεί το 2012, η διαδρομή που έχει διανύσει η Σάρα Πέιλιν θα παραμείνει εντυπωσιακή. Αυτή η 46χρονη πρώην βασίλισσα ομορφιάς τοπικών καλλιστείων στην Αλάσκα, ήταν μια παραδοσιακή μαμά πέντε παιδιών πριν αναλάβει δήμαρχος στην κωμόπολη Ουασίλα της Αλάσκας. Λίγους μήνες αφότου εξελέγη κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής την έβγαλε από την αφάνεια ο Τζον Μακ Κέιν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία στις εκλογές του 2008, επιλέγοντάς την για υποψήφια αντιπρόεδρο.

Αν η Πέιλιν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο το 2012 οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν έναν θηλυκό Μπους για πρόεδρο. Δεν θα έχει πτυχίο του Γέιλ ούτε μπαμπά πρώην πρόεδρο, αλλά θα είναι αντάξια στις γκάφες: η τελευταία της ήταν ότι αποκάλεσε «σύμμαχο» τη Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s