Λουίς Ουρσούα: «Σας παραδίδω τη βάρδια και ελπίζω να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο»

  • διάσωση σε ζωντανή σύνδεση

ΤΟΥ Κ.ΤΣΑΒΑΛΟΥ | Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Οταν στις 5 Αυγούστου 33 χιλιανοί μεταλλωρύχοι θάφτηκαν 700 μέτρα κάτω από τη γη στο μικρό ορυχείο Σαν Χοσέ, κοντά στο Κοπιάπο της Βόρειας Χιλής, όλοι βιάστηκαν να τους «ξεγράψουν». Επί 69 ολόκληρα μερόνυχτα οι εργάτες έζησαν κυριολεκτικά μια «ζωή εν τάφω», εγκλωβισμένοι κάτω από 700.000 τόνους βράχων. Τελικά, με τη βοήθεια της ειδικής κάψουλας μεταφοράς ανθρώπων που σχεδίασε το πολεμικό ναυτικό της Χιλής σε συνεργασία με την αμερικανική ΝΑSΑ, η δυσκολότερη- και πιο… πολυδιαφημισμένη- επιχείρηση διάσωσης της σύγχρονης ιστορίας είχε αίσιο τέλος.

Στις 14 Οκτωβρίου ο τελευταίος που εγκατέλειψε τη στοά του ορυχείου, σαν πραγματικός καπετάνιος σε καράβι, και πάτησε τη γη της ερήμου Ατακάμα ήταν ο Λουίς Ουρσούα, ο άνθρωπος που αναδείχθηκε ο φυσικός τους ηγέτης. Ο 54χρονος τοπογράφος, ο οποίος εργάζεται τα τελευταία 31 χρόνια στη μεταλλευτική βιομηχανία, ήταν το συνεκτικό «γρανάζι» που κρατούσε ενωμένους τους υπόλοιπους 32 συναδέλφους του ώστε να μη «σπάσουν» υπό το βάρος της ψυχολογικής και σωματικής πίεσης, παρά το γεγονός ότι είχε μόλις ξεκινήσει να εργάζεται στο μεταλλωρυχείο του Σαν Χοσέ.

Χάρη στις δικές του ηγετικές και οργανωτικές ικανότητες οι παγιδευμένοι κατάφεραν να επιβιώσουν αρχικά για τις πρώτες εφιαλτικές 17 ημέρες, χρησιμοποιώντας προμήθειες που προορίζονταν μόλις για 48 ώρες.

Ο Ουρσούα περιόρισε στο ελάχιστο τη χρήση των μηχανημάτων στη στοά για να διασφαλίσει την ποιότητα του αέρα, κάνοντας χρήση μόνο μιας μπουλντόζας, με την οποία απέκτησαν πρόσβαση σε μια φυσική δεξαμενή νερού, ενώ ανέθεσε στον καθέναν από τους 32 συγκεκριμένες αρμοδιότητες προσέχοντας να μην αισθανθεί κανείς «ριγμένος». Οργάνωσε εκ των ενόντων ιατρείο, κοιτώνα, τουαλέτα, ακόμη και γυμναστήριο.

Αρχικά οι εργάτες πίστευαν ότι θα τους εντοπίσουν και θα τους ανασύρουν μέσα στις πρώτες 48 ώρες. Ο μόνος που γνώριζε εξαρχής τα… άσχημα μαντάτα ήταν ο διορατικός Ουρσούα, ο οποίος είχε δει με το έμπειρο μάτι του τοπογράφου ως ποιο σημείο είχε υποχωρήσει η στοά, συναισθανόμενος πως η μέρα της διάσωσης θα αργούσε πολύ να έρθει. Δεν τους είπε τίποτα όμως, αντιθέτως συνέχισε να τους εμψυχώνει. Ο Ουρσούα ήταν επίσης ο άνθρωπος εκείνος που έδωσε τις τεχνικές πληροφορίες για το πώς είναι η κατάσταση έτσι ώστε να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η επιχείρηση απεγκλωβισμού.

«Σας παραδίδω τη βάρδια και ελπίζω να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο» είπε ο Ουρσούα μόλις πάτησε το πόδι του στη γη απευθυνόμενος στον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα, δηλώνοντας παράλληλα ευτυχής που «ο σκληρός αγώνας που δώσαμε επί 70 ημέρες δεν πήγε χαμένος». O εφιάλτης τους είχε τελειώσει, για να αρχίσει κατόπιν ένας δεύτερος: ένα μπαράζ ανεξέλεγκτης δημοσιότητας και πολιτικής εκμετάλλευσης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s