Αιφνιδίασε ο ξαφνικός θάνατος του Σκιόπα

Αιφνιδίασε και λύπησε ιδιαίτερα ο ξαφνικός θάνατος του Ιταλού οικονομολόγου Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, που ήταν από τους αρχιτέκτονες του ευρώ, μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα έφυγε σε ηλικία 70 ετών, τη νύχτα του Σαββάτου. Είχε αισθανθεί δυσφορία κατά τη διάρκεια δείπνου με φίλους, στο μέγαρο Σακέτι στη Ρώμη, και η μεταφορά του στο νοσοκομείο «Σάντο Σπίριτο ιν Σάσια», δεν έφερε αποτέλεσμα, αφού απλώς διαγνώστηκε ακαριαία καρδιακή προσβολή.

«Ηταν από εκείνους που ήξεραν να μεταφράζουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες σε απτές και εμβριθείς αναλύσεις και σχέδια, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στη γέννηση του ευρώ και της ευρωζώνης», δήλωσε για την απώλεια του Πάντοα Σκιόπα ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Γεννημένος στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας, το 1940, ο Σκιόπα εθεωρείτο από τους εγκυρότερους οικονομολόγους της Ιταλίας. Αναλυτής της εφημερίδας «Κοριέρε ντέλα Σέρα», είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, με ειδίκευση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ενθερμος φιλοευρωπαϊστής, από την περίοδο ακόμη που ανέλαβε καθήκοντα στη γενική διεύθυνση χρηματικών και οικονομικών υποθέσεων της τότε ΕΟΚ -το 1979-, σε συνεργασία με τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Το 1993 έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας. Στενός συνεργάτης του Ζακ Ντελόρ, διαδέχτηκε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προεδρία του ιδρύματος που έφερε το όνομά του. Το 1998 έγινε μέλος του πρώτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επταετή θητεία. Από το 2006 έως το 2008 διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στη δεύτερη κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι.

Τα ιταλικά μέσα αναφέρονται και στο ρόλο του ως συμβούλου του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό τον όρο να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει», είχε δηλώσει πρόσφατα.

«Αισθάνομαι χρέος να αναγνωρίσω τη μεγάλη και ανιδιοτελή συμβολή του σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνει η χώρα μας. Ηταν από τους πρώτους που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και μίλησε δημόσια γι’ αυτή. Σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε πραγματικός Ελληνας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του για την αιφνίδια απώλεια.

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Ασ. Πρες, Repubblica, Stampa, ΑΠΕ) Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s