Βάσω Παπανδρέου: Ξέρει να κάνει αντάρτικο και να βγαίνει νικήτρια

Εχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου στη μακρά θητεία της στην κεντρική πολιτική σκηνή, διαθέτει σήμερα φανατική στήριξη βουλευτών κι έχει αναγκάσει δύο φορές τον υπουργό Οικονομικών να πάρει πίσω ρυθμίσεις που είχε φέρει στη Βουλή.

Ξέρει να κάνει αντάρτικο και να βγαίνει νικήτρια

Η πολιτική είναι πολύ σκληρή δουλειά όσο και αν είναι παρεξηγημένη και συχνά χρειάζεται δύναμη που ο μύθος αποδίδει μόνο στους άντρες. Η ζωή έχει αποδείξει ότι ορισμένες γυναίκες είναι δυνατές, ενίοτε και σκληρές, που κάνουν τους άντρες να λυγίζουν.

Μία από αυτές τις δυναμικές γυναίκες της πολιτικής είναι η κυρία Βάσω Παπανδρέου που έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου στη μακρά θητεία της στην κεντρική σκηνή. Οι παρεμβάσεις της στη Βουλή εσχάτως έχουν φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

Η Βάσω, ή άλλως η «Μπούλα» του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το υποκοριστικό που της είχε αποδώσει ο Κώστας Λαλιώτης, ξέρει να κάνει αντάρτικο και να κερδίζει. Δύο φορές ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών να πάρει πίσω ρυθμίσεις που είχε φέρει στη Βουλή έχοντας πίσω φανατική στήριξη βουλευτών που νιώθουν να τους συντρίβει η κυβερνητική μηχανή αντιδημοτικών μέτρων. Η κ. Παπανδρέου δεν έχει κάτι προσωπικό με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά θεωρεί ότι δεν μπορεί o υπουργός Οικονομικών να την αγνοεί.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Το 1971 στο σπίτι του Κίμωνα Κουλούρη στο Λονδίνο ως νεαρή φοιτήτρια η Βάσω γνωρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και ενθουσιάζεται. Το 1974 είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και η θυελλώδης σχέση της με τον Ανδρέα τη βάζει στα βαθιά νερά της πολιτικής. Στην πορεία του χρόνου και έως το 1981 επιστρέφει στη Μ. Βρετανία για να συνεχίσει τις σπουδές της, αλλά διατηρεί πάντα θέση στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 αναλαμβάνει πρόεδρος στον ΕΟΜΜΕΧ με τη στήριξη του Πέτρου Λάμπρου. Για πρώτη φορά εκλέγεται στο Επικρατείας στις εκλογές του 1985 και αμέσως αναλαμβάνει υφυπουργός Βιομηχανίας. Στη συνέχεια αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό μέχρι που διορίζεται Επίτροπος στην Κοινότητα, θέση την οποία αρχικώς αρνήθηκε πεισματικά καθώς την αντιλαμβανόταν τότε ως εξοστρακισμό από την κεντρική πολιτική σκηνή. Στην πορεία αντελήφθη ότι αυτό ήταν που απογείωσε την πολιτική της διαδρομή. Στις Βρυξέλλες κάνει θραύση. Η εκτίμηση και η στήριξη που της παρέχει ο Ζακ Ντελόρ τη φέρνουν στις πρώτες σελίδες του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου για τις ομηρικές συγκρούσεις της με τη σκληρή πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η επιστροφή της στην Ελλάδα το 1993 για τη συμμετοχή της στις εκλογές δημιουργεί μία ακόμη εμπλοκή στη σχέση της με τον Ανδρέα. Εκείνη θέλει να πολιτευθεί στην Α΄ Αθηνών που ήταν η περιφέρεια του αείμνηστου Γ. Γεννηματά.

Της τηλεφωνεί ο τότε πανίσχυρος Ακης Τσοχατζόπουλος, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Ανδρέα, για να της αναγγείλει ότι ή στη Β΄Αθηνών ή πουθενά. Αρχικώς γίνεται έξαλλη αλλά το αποδέχεται και θριαμβεύει με 256.831 ψήφους που είναι μέχρι σήμερα ιστορικό ρεκόρ. Δεν μετέχει στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου 1993-1995 και στο παρασκήνιο κινείται με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Πρωτοστατεί για την ανάδειξη του Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αν και ήταν μια θέση που διεκδικούσε για τον εαυτό της. Στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007 μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ η Βάσω τάχθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και θεωρητικώς περίμενε δικαίωση το 2009 που δεν ήλθε.

Η σχέση της με τον Γιώργο πάντως παραμένει έκτοτε «παγωμένη», αν και οι δύο γνωρίζουν άριστα τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους.

Ως επίτροπος της ΕΕ βρέθηκε στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου για τις ομηρικές συγκρούσεις της με τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Επέστρεψε το 1993 και διατηρεί έκτοτε το ρεκόρ ψήφων με 256.831 σταυρούς στη Β΄ Αθηνών.

Το δείπνο που «έβγαλε» Σημίτη

Το Νοέμβριο του 1994 η Βάσω καλεί για δείπνο στο σπίτι της τους Κ. Σημίτη, Παρ. Αυγερινό, Θ. Πάγκαλο και Κ. Λαλιώτη. Στο δείπνο τελικά ήταν τέσσερις, καθώς ο Λαλιώτης επέλεξε να μην πάει. Το πολυθρύλητο «δείπνο των τεσσάρων» απέκτησε μυθικές διαστάσεις στο πολιτικό παρασκήνιο της εποχής και των ανατροπών που ακολούθησαν. Εκτοτε η εν λόγω τετράδα διατηρούσε μια κάποια επικοινωνία και συχνά είχε επαφές και συζητήσεις. Εναν χρόνο αργότερα και ενώ ο Ανδρέας βρίσκεται στο Ωνάσειο και η χώρα σε κώμα, σε ένα άλλο δείπνο, με την ίδια σύνθεση αλλά στο σπίτι του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, έγινε το πιο καθοριστικό βήμα, που έδωσε το προβάδισμα στον Κώστα Σημίτη. Εκεί ήταν που ο Παρασκευάς Αυγερινός πήρε την πρωτοβουλία και είπε: «?νομίζω ότι πρέπει να πάμε με τον Κώστα». Οι υπόλοιποι αποδέχθηκαν την πρόταση και τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Σημίτη. Η Βάσω το έφερε βαρέως, αλλά έκανε την καρδιά της πέτρα και θεωρούσε πως μετά τον Σημίτη θα ερχόταν η σειρά της, αλλά η ζωή τα έφερε αλλιώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 16/12/2010

Advertisements

One response to “Βάσω Παπανδρέου: Ξέρει να κάνει αντάρτικο και να βγαίνει νικήτρια

  1. Τι δουλεια εκανε η Βασω πριν την βαλει απο την πισω πορτα ο Ανδρεας στην πολιυικη?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s