Μιχάλης Λιάπης: «Η Ν.Δ. να στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης»

  • Στήριξη της Ν.Δ. στην κυβέρνηση και στα οικονομικά μέτρα που εκείνη θα πάρει ώστε η χώρα να βγει από την κρίση, ζητάει ο Μ. Λιάπης: «Θα είναι οξύμωρο και εξόχως δημαγωγικό αυτά που προτείναμε πριν από τις εκλογές στον ελληνικό λαό, να μην τα στηρίξουμε όταν τα κάνει μια άλλη κυβέρνηση. Θα είναι υποκρισία», λέει.

* Για τον νέο αρχηγό της Ν.Δ. ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι «θα κριθεί από την αντιπολίτευση που θα ασκήσει». Οσο για το δικό του ρόλο; «Να λέω αλήθειες», απαντά.

*Πώς είδατε τις πρώτες κινήσεις του Α. Σαμαρά;

-Ο κ. Σαμαράς πήρε μια καθαρή εντολή, έκανε μια καλή αρχή με το άνοιγμα συμφιλίωσης που έκανε προς την πλευρά του ηττημένου και δείχνει διάθεση πλήρους αλλαγής της οργάνωσης και της νοοτροπίας του κόμματος. Ολα αυτά είναι θετικά. Είναι όμως πολύ νωρίς να κρίνει κανείς. Και θα ήταν και αρκούντως ανεύθυνο. Ο χρόνος θα δείξει. Γιατί τα εσωκομματικά προβλήματα, όλ’ αυτά που σωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια με ένα κόμμα που λειτουργούσε χωρίς εσωκομματική δημοκρατία αλλά με τη λογική του «ενός ανδρός αρχή», χρειάζονται χρόνο και μεγάλη προσπάθεια για να λυθούν. Υπάρχουν για τον κ. Σαμαρά πολλές προκλήσεις, διλήμματα και -είναι βέβαιο- και παγίδες…

*Ποιες παγίδες; Θα αμφισβητηθεί εσωκομματικά;

-Ελπίζω όχι. Αλλά στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Δεν είναι απίστευτο, σχεδόν σουρεαλιστικό, ο Καραμανλής να συντριβεί από τον Γ. Παπανδρέου και η κυρία Μπακογιάννη από τον Σαμαρά; Εάν τα συζητούσαμε αυτά πριν από μερικούς μήνες, θα τα θεωρούσαμε εξωπραγματικά. Τώρα, βεβαίως, φαντάζει πολύ μακρινό το σενάριο της υπονόμευσης, όμως νομοτελειακά ο χρόνος θα δημιουργήσει προβλήματα. Και αν αυτά δεν τα διαχειρισθούμε με σωφροσύνη, τότε θα ξεκινήσει η κριτική. Ολα, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ρεαλισμό. Με μακροσκοπική στρατηγική και όχι επιδερμικά ή με λογικές πρόσκαιρου κομματικού ή προσωπικού οφέλους.

*Αρα, πιστεύετε ότι το είδος της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο Σαμαράς θα κρίνει και το πολιτικό του μέλλον.

-Σ’ αυτόν κυρίως τον τομέα θα κριθεί και ο ίδιος και η σοβαρότητα της Ν.Δ. Οχι τόσο στα οργανωτικά, που είναι και αυτός ένας τομέας όπου επιβάλλονται αλλαγές, αλλά κυρίως στο τι αντιπολίτευση θα κάνει. Εάν κάνουμε μια αντιπολίτευση δημαγωγική, λαϊκιστική, για να χαϊδεύουμε τα αφτιά των δικών μας, δεν θα κερδίσουμε την κοινωνία.

*Για να γίνουμε πιο σαφείς, τι θα προτείνατε στον Σαμαρά;

-Νομίζω ότι κάτι που θα έκανε τη διαφορά, κάτι που θα τον έβαζε πάνω και πέρα από τις συνήθεις τακτικές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που ο λαός θα αξιολογούσε θετικά, είναι να στηρίξει στα μεγάλα κρίσιμα θέματα την κυβέρνηση. Σ’ αυτά που στην ουσία και κατά βάθος συμφωνούμε. Εάν, λοιπόν, συμφωνήσουμε ότι ο τόπος περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη μεταπολίτευση, εάν ομολογήσουμε ότι η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο της Ε.Ε., και εάν επίσης συνομολογήσουμε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα, τότε είναι χρέος μας να το κάνουμε όλοι μαζί. Το χρειάζεται η Ελλάδα.

*Προτείνετε, δηλαδή, να στηρίξει η Ν.Δ. τα οικονομικά μετρα που θα πάρει η κυβέρνηση;

-Κοιτάχτε, όλοι μιλάμε για συναίνεση, δίνουμε όρκους αφοσίωσης στο όνομά της, αλλά ο καθένας δίνει το δικό του περιεχόμενο. Γι’ αυτό, δυστυχώς ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική συνεννόηση των πολιτικών για κανένα θέμα. Ολα γίνονταν για επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Τώρα ήρθε η ώρα τη συναίνεση να την κάνουμε πράξη! Η Ελλάδα ήδη περνάει πολύ δύσκολα και οι επόμενοι μήνες θα είναι εφιάλτης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να πει την αλήθεια. Είναι βέβαιο ότι θα πάρει πίσω τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Αν είναι υπεύθυνη, πρέπει να το κάνει. Και να αγνοήσει τις κραυγές, τόσο από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ όσο και από τα μικρότερα κόμματα. Σ’ αυτή, λοιπόν, τη δύσκολη φάση, η Ν.Δ. πρέπει να λειτουργήσει υπεύθυνα. Εθνικά! Να μην βάλει μπροστά το πιθανό, αλλά πρόσκαιρο, κομματικό της όφελος. Η επικείμενη ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε ότι έχουμε ωριμάσει πολιτικά. Γιατί τη συναίνεση έχει κάθε λόγο να την αναζητά η εκάστοτε κυβέρνηση, η αντιπολίτευση όμως είναι εκείνη που θα την κάνει πράξη ενάντια στον συνηθισμένο ρόλο της να αντιπολιτεύεται. Γι’ αυτό θέλει θάρρος. Αυτή θα είναι μια μεγάλη υπέρβαση. Και όποιος την τολμήσει, θα γράψει ιστορία.

*Ζητάτε, με άλλα λόγια, να φτάσετε ακόμη στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού; Αυτό θα ήταν πρωτοφανές…

-Αυτό θα ήταν πραγματική υπέρβαση! Η ψήφιση του προϋπολογισμού, ωστόσο, ενέχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, σαν ψήφο εμπιστοσύνης. Επειδή, λοιπόν, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μορφή συγκυβέρνησης, δεν θα το πρότεινα. Ας περιοριστούμε, για την ώρα, στις θετικές αναφορές στα μέτρα που θα εξαγγελθούν!

*Γιατί πιστεύετε ότι μπορεί στην οικονομία να επέλθει συναίνεση; Εχετε την ίδια λογική με το ΠΑΣΟΚ;

-Είναι μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε. Και θεωρώ αδιανόητο να μην την εκμεταλλευθούμε. Και ιδού οι λόγοι: Πρώτον, αντικειμενικά, η οικονομία βρίσκεται στη δεινότερη θέση από την εποχή της μεταπολίτευσης. Το αναγνωρίσαμε κι εμείς ως κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο, όπου ζητήσαμε την ψήφο του λαού. Δεύτερον, γιατί ουσιαστικά τα ίδια μέτρα -πάνω κάτω- θα παίρναμε και εμείς αν θα ήμασταν κυβέρνηση. Γιατί, λοιπόν, να κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές για να απαλλαγεί ο τόπος από το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα. Είναι μονόδρομος. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Ούτε θαύματα γίνονται. Αφού λοιπόν στην ουσία συμφωνούμε, γιατί να διαφωνούμε; Θα είναι και οξύμωρο αλλά και εξόχως δημαγωγικό αυτά που προτείναμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό ότι θα κάναμε, να μην τα στηρίξουμε όταν τα κάνει μια άλλη κυβέρνηση. Θα είναι υποκρισία. Τρίτον, και οι δύο αρχηγοί τώρα είναι πανίσχυροι και έχουν τη δυνατότητα, τουλάχιστον τώρα, τον πρώτο καιρό, να πάρουν πρωτοβουλίες συναινετικές, χωρίς εσωκομματικό κόστος. Και ειδικά μιλάω για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Να επανέλθουμε στα του κόμματός σας. Πιστεύετε η Ντόρα Μπακογιάννη θα συνυπάρξει αρμονικά με τον Αν. Σαμαρά;

-Η κυρία Μπακογιάννη είναι μια σοβαρή πολιτικός. Και ρεαλιστής. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι θα στηρίξει τη νέα ηγεσία και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την προκοπή της παράταξης. Αλλους φοβάμαι. Τους διάφορους θερμοκέφαλους «μουτζαχεντίν», που αντιδρούν παρορμητικά και φανατικά, χωρίς λογική, χωρίς φρόνηση.

*Ονόματα. Ποιους εννοείτε;

-Τους βλέπετε καθημερινά στους δέκτες της τηλεόρασης να διαπληκτίζονται με ύφος χιλίων καρδιναλίων.

*Ο δικός σας ρόλος;

-Να λέω αλήθειες.

*Κάποια θέση στο κόμμα;

-Θέσεις και αξιώματα δεν με αφορούν πια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να συμμετέχω στο ευρύτερο πολιτικό γίγνεσθαι με τις απόψεις μου. Ασφαλώς, θα στηρίζω την παράταξή μου στους αγώνες που θα δώσει. Και θα τη στηρίζω στον βαθμό που συμφωνώ.

*Οι σχέσεις σας με τον Κ. Καραμανλή;

-Προσωπικά, άριστες. Πολιτικά, με διαφορές…

  • Στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Leave a comment