Κώστας Λουκάς: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις εξόδου από το τούνελ

 • ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΑΣ (αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Microsoft)

«Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ του κόστους στην οποία καταφεύγουν οι επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την κρίση δεν πρέπει να αφορά τις επενδύσεις στην τεχνολογία» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Οικονομία» ο Κώστας Λουκάς, αναπληρωτής γενικός διευθυντή της Microsoft.

Τάσσεται υπέρ των συνδρομητικών υπηρεσιών στο Internet «αρκεί να έχουν αξία, διαφορετικά, και δωρεάν να παρέχονται, μπορεί να θεωρηθούν ακριβές» υποστηρίζει. Επίσης, προαναγγέλλει την έλευση της νέας έκδοσης του Office, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

 • Η κρίση έχει αφήσει έντονα σημάδια στην ελληνική αγορά τεχνολογίας;

Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση, την οποία έχουμε καταγράψει από πέρυσι. Ξεκίνησε από την πώληση συσκευών (hardware), αλλά σταδιακά επεκτάθηκε στο λογισμικό και στις υπηρεσίες. Βέβαια, μη φανταστείτε ότι έχει καταγραφεί τρομακτική πτώση. Αυτό σε έναν βαθμό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει τη σημασία των επενδύσεων στην τεχνολογία».

 • Δεν ήταν αναμενόμενο οι επιχειρήσεις να βάλουν μαχαίρι σε όλες τις δαπάνες τους λόγω της κρίσης;

Πράγματι, η πρώτη αντίδραση όταν ξέσπασε η κρίση αυτή ήταν. Οι επιχειρήσεις έσπευσαν να περιορίσουν το κόστος τους σε όλα τα επίπεδα. Η πρώτη αντίδραση όμως δεν είναι πάντοτε και η σωστή. Πρέπει να προχωρήσεις σε περικοπές, χωρίς όμως να θίξεις το κομμάτι που αποτελεί το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα. Αν μπορέσεις να κάνεις αυτό τον διαχωρισμό, θα επιτύχεις. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να χάσεις μερίδιο και καλούς συνεργάτες. Η Microsoft, για παράδειγμα, δεν ακούμπησε ποτέ το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Παγκοσμίως, εξακολουθούμε να ξοδεύουμε 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης προχωρήσαμε σε περικοπές στα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Κάνατε όμως απολύσεις.

Γίνανε κάποιες απολύσεις. Επιδιώξαμε να καλύψουμε τις ανάγκες με συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι απολύσεις έγιναν σε πολύ περιορισμένη κλίμακα και μάλιστα σε μακρύ χρονικό διάστημα 18 μηνών.

 • Για σας η κρίση κρύβει ευκαιρίες;

Ευχόμαστε οι περισσότεροι πελάτες μας να αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία, διότι σε λίγον καιρό θα αποδειχθεί ότι αυτό ακριβώς είναι.

 • Για την επόμενη χρονιά τι περιμένετε;

Η κρίση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο είχαμε μάθει να δουλεύουμε. Ολες οι εταιρείες έχουν πλέον λάβει υπόψη τους τα νέα δεδομένα και έχουν γίνει πιο συντηρητικές στις προβλέψεις τους. Περιμένουμε τα λιγότερα και, αν έρθουν πιο ευχάριστα νέα, τόσο το καλύτερο. Ειδικά στην Ελλάδα όπου έχουμε μείνει αρκετά πίσω σε επενδύσεις τεχνολογίας -κάτι που σημαίνει ότι έχουμε περιθώρια ανάπτυξης- υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τουλάχιστον για τον κλάδο μας, να βγούμε γρήγορα από την κρίση.

 • Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν οι πληροφορίες για την ενδεχόμενη συνεργασία της Microsoft με τα μέσα ενημέρωσης του Ρ. Μέρντοχ. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Είναι ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Εχει να κάνει με την πρόσβαση στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων του ομίλου Μέρντοχ μέσα από τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft (Bing). Η Microsoft από κει και πέρα έχει δηλώσει ότι σέβεται το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα κάποια πράγματα. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, πιστεύω ότι η καλή δημοσιογραφία δεν μπορεί να είναι δωρεάν.

 • Δηλαδή είστε υπέρ των συνδρομητικών υπηρεσιών στο Internet;

Υπάρχει πολύς χώρος για έξυπνα μοντέλα στο Internet. Οταν μια υπηρεσία ενσωματώνει πραγματική αξία, τότε ο κόσμος θα την πληρώνει. Αν δεν υπάρχει πραγματική αξία, και δωρεάν να διατίθεται, πάλι ακριβή θα είναι.

 • Στα Windows 7 υπάρχει θετική ανταπόκριση;

Με τα Windows 7 κάναμε πολύ σωστή προετοιμασία. Οι προγραμματιστές απέκτησαν εγκαίρως πρόσβαση στο πρόγραμμα και είχαν τον χρόνο να ετοιμάσουν το έδαφος.

 • Πότε πρέπει να περιμένουμε τη νέα έκδοση του Office και ποια θα είναι η βασική αλλαγή;

Η νέα έκδοση αναμένεται μέσα στον Ιούνιο. Η καινοτομία του νέου Office έχει να κάνει με τη δυνατότητα συνεργασίας δύο διαφορετικών χρηστών μέσω Διαδικτύου και τη χρήση ζωντανού διαλόγου (chat). Ουσιαστικά, θα μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα πάνω στο ίδιο έγγραφο, ακόμη και αν βρίσκονται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Επίσης, το έγγραφο θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο στον χρήστη, ο οποίος θα έχει πρόσβαση μέσω Internet.

 • Θα υπάρχει και δωρεάν έκδοση του Office;

Κάποιες βασικές δυνατότητες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες δωρεάν μέσω Internet.

 • Στον Θ. ΤΣΙΡΟ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s