«Κόκκινο» στο ρουσφέτι

«Κόκκινο» στο ρουσφέτι

Η ανάπτυξη της Δορυφορικής Γαιωδαισίας στην Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τον κ. Βέη. Και αν η προχωρημένη Γεωγραφία με τη χρήση ανώτερων Μαθηματικών και Στατιστικής ακούγεται περίπλοκη, ο κ. Βέης μάλλον έχει δυσκολευτεί περισσότερο με το ΑΣΕΠ παρά με τους δορυφόρους

  • Της Φαίης Καραβίτη, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/11/2009

Ο κ. Παπαδόπουλος εκλέγεται βουλευτής σε κάποιον επαρχιακό νομό. Κάθε Σαββατοκύριακο οργώνει την περιφέρειά του, σφίγγει χέρια ψηφοφόρων, ακούει τα προβλήματά τους, δίνει τις δέουσες υποσχέσεις. Ο κ. Γιώργος είναι ψηφοφόρος του. Και στο κόμμα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Ακόμη και στις δύσκολες μέρες, ούτε που του πέρασε από το νου να ψηφίσει κάτι άλλο. Έχει και δυο κόρες. Κι αυτές το ίδιο ψηφίζουν. Και το ψηφοδέλτιο σταυρωμένο τους το φέρνει ο πατέρας τους. «Όταν έρθει η ώρα, στον Παπαδόπουλο θα πάμε. Αυτός θα μας τακτοποιήσει», τους λέει, εδώ και χρόνια. Και η ώρα ήρθε. Η μεγάλη κόρη δεν κατάφερε να μπει στο Πανεπιστήμιο. Να μπει λοιπόν στο Δημόσιο. Γρήγορα, εύκολα και, κατά προτίμηση αθόρυβα – και μόνιμα. Τα ονόματα βουλευτή και ψηφοφόρου – πελάτη μπορεί να είναι φανταστικά, η κατάσταση ωστόσο που περιγράφεται είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Αν σκεφτούμε ότι σήμερα εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αφαιρώντας τους προσληφθέντες με αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία, τι μένει; Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς συνωστισθεί σε πολιτικά γραφεία, έχουν φωνάξει σε συγκεντρώσεις, έχουν τραπεζώσει κομματάρχες, έχουν διακινήσει σταυρωμένα ψηφοδέλτια του εκλεκτού. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι που έχουν διαπαιδαγωγηθεί ? από την οικογένεια, την κοινωνία και την πολιτεία – όχι απλώς να επιδιώκουν μια θέση στο Δημόσιο, αλλά και να την απαιτούν με τις συνοπτικότερες διαδικασίες.

  • Στόχος

Αυτές οι διαδικασίες αποτελούν ακόμη και σήμερα το μεγάλο ζητούμενο. Όλοι χειροκροτούμε την αξιοκρατία μέχρι να την συναντήσουμε μπροστά μας. Όλοι χαιρετίζουμε τις εξαγγελίες για ισονομία, αλλά η εφαρμογή τους προτιμούμε να γίνει μετά την ?σειρά μας. Και τώρα, θεωρητικώς όλοι υποστηρίζουμε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και την κατάργηση των «παραθύρων», αλλά είμαστε έτοιμοι να την αμφισβητήσουμε.

Οι εμπνευστές του ΑΣΕΠ το 1994 φιλοδοξούσαν να δημιουργήσουν έναν φορέα ο οποίος θα μπορούσε στην πράξη να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου με ικανό και καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει μια διαδικασία έγκυρη και αδιάβλητη που διασφαλίζει την δικαιοσύνη στην επιλογή υπαλλήλων.

Περίπου δηλαδή στο πρότυπο των Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, του μοναδικού ίσως θεσμού επιλογής που παραμένει διαχρονικά αξιόπιστος. Σήμερα το ΑΣΕΠ δέχεται έντονη κριτική για καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές δομές και αναποτελεσματικότητα. Ακόμη κι έτσι όμως, παραμένει το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής Γεώργιος Βέης, ξέρει καλά από αξιοκρατία.

  • Διαδρομή

Στην δύσκολη μεταπολεμική εποχή σπούδασε στη σχολή Τοπογράφων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πήρε υποτροφία για την Σορβόνη, κατόπιν συνέχισε στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Γεωδαισία με την χρήση τεχνητών δορυφόρων, για να εργαστεί ως ερευνητής στο περίφημο Smithsonian Astrophysical Observatory επί είκοσι χρόνια. Η ανάπτυξη της Δορυφορικής Γαιωδαισίας στην Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τον κ. Βέη και την εργασία του στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, όπου δίδαξε μέχρι το 1997. Και αν η προχωρημένη Γεωγραφία με την συνδυασμένη εφαρμογή της τριγωνομετρίας και την χρήση ανώτερων Μαθηματικών και Στατιστικής ακούγεται περίπλοκη, ο κ. Βέης μάλλον έχει δυσκολευθεί περισσότερο με το ΑΣΕΠ παρά με τους δορυφόρους. Στην ετήσια Έκθεσή του προς την Βουλή, αναλύει τις συνθήκες που καθιστούν δυσκολότερο το έργο του Συμβουλίου και εξηγεί γιατί η κατάσταση στο Δημόσιο είναι αυτή που γνωρίζουμε όλοι. Το κάνει μάλιστα ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από έναν επιτυχημένο μηχανικό. Με ακρίβεια, ευθύτητα και χωρίς συμπλέγματα ανασφάλειας. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει για παραγκωνισμό του φορέα του από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, για νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες με υπουργικές υπογραφές επιτρέπουν τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, για μηχανισμό πριμοδότησης εργαζομένων μέσω συμβάσεων έργου, για φωτογραφικές προκηρύξεις από Δήμους, Κοινότητες, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα και φορείς οι οποίοι εξαντλούν την δημιουργικότητά τους στην «κατασκευή» παραθύρων που επιτρέπουν την παράκαμψη της διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Ο Γιώργος Βέης είχε μιλήσει εγκαίρως για τις διαστάσεις «κοινωνικού προβλήματος» που έχει λάβει η ?φάμπρικα των συμβάσεων έργου, αλλά και των περίφημων Stage.

Για τα τελευταία μάλιστα είχε ευθέως καταγγείλει το σύστημα μοριοδότησης του 50%, σημειώνοντας ότι στα προγράμματα αυτά οι συμμετέχοντες περισσότερο μαθητεύουν παρά εργάζονται. «Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πόσοι θα έμεναν απ’ έξω εάν δεν έκαναν χρήση του 50%», είχε πει χαρακτηριστικά πριν από δύο χρόνια.

  • Αναβάθμιση

Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να αποφασίζει την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, επιφορτίζοντάς το με την ευθύνη για το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Το ίδιο το Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή και άρα δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, είχε ούτως ή άλλως διεκδικήσει επίμονα αυτό το «προνόμιο». Μένει λοιπόν να δούμε κατ΄αρχήν πόσα «παράθυρα» και «τρύπες» είναι αποφασισμένη να κλείσει η κυβέρνηση, αλλά και κατά πόσο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει στην ευθύνη. Το στοίχημα είναι μεγάλο και το διακύβευμα ξεπερνάει τις προσωρινές πολιτικές ηγεσίες, τους υπουργούς και τους Προέδρους. Αφορά την άποψη του πολίτη για το Κράτος του.

Το αίσθημα ισονομίας και ίσων ευκαιριών, το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία. Αν χαθεί, θα βρεθούμε πάλι εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Σε ένα δυσκίνητο Δημόσιο που επιβαρύνει δυσανάλογα τον προϋπολογισμό και σε χιλιάδες βαριεστημένους υπαλλήλους. Κυρίως όμως θα αποτύχουμε να απαλλαγούμε από τους πολιτικούς που κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους και από τους πολίτες που είναι έτοιμοι να εμπορευτούν την ψήφο τους για μια μόνιμη θέση εργασίας.

  • Πρόβλημα

Ο Γιώργος Βέης είχε μιλήσει εγκαίρως για τις διαστάσεις «κοινωνικού προβλήματος» που έχει λάβει η -φάμπρικα των συμβάσεων έργου, αλλά και των περίφημων Stage.

  • Καταγγελία

Για τα τελευταία μάλιστα είχε ευθέως καταγγείλει το σύστημα μοριοδότησης του 50%. Σημείωσε τότε ότι στα προγράμματα αυτά οι συμμετέχοντες περισσότερο μαθητεύουν παρά εργάζονται.

  • Συμπέρασμα

«Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πόσοι θα έμεναν απ’ έξω εάν δεν έκαναν χρήση του 50%», είχε πει χαρακτηριστικά πριν από δύο χρόνια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s