Χάρης Καστανίδης: «Ορισμένοι δικαστές δεν έκαναν τη δουλειά τους για τη Siemens»

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα της Siemens και για άλλες μεγάλες υποθέσεις επιβεβαιώνει με συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό να ελεγχθούν είτε ποινικά είτε πειθαρχικά δικαστές που συμμετείχαν στους λάθος χειρισμούς.

* Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να ασκηθεί και ποινικός έλεγχος και στον συνταξιούχο πλέον, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και στον άλλοτε προϊστάμενο της εισαγγελίας Κυριάκο Καρούτσο, αφού ο υπουργός στη συνέντευξή του κάνει λόγο για τυχόν «ιεραρχική χειραγώγηση της ανάκρισης της υπόθεσης που έβλαψε το δημόσιο συμφέρον».

* Προαναγγέλλει, επίσης, αλλαγή και στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που «θα περνάει μέσα από το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα δεσμεύεται από κανόνες διακομματικής συνεννόησης».

– Τελικά πώς ακριβώς έγινε η επιλογή του νέου γενικού, Γ. Δημήτραινα; Εσείς πήρατε μέρος στην επιλογή του, παρ’ ότι τον γνωρίζατε προσωπικά;

– Ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης επιλέχθηκε απολύτως αξιοκρατικά, ανάμεσα σε 700 υποψηφίους και αφού σχηματίστηκε μια μικρή λίστα 10 τελικά υποψηφίων, στην οποία μάλιστα δεν είχα καμία ανάμειξη. Δεν σας έχει κάνει εντύπωση ότι, όλες αυτές τις μέρες που συζητείται ο νέος τρόπος επιλογής των γενικών γραμματέων, δεν βρέθηκε ούτε ένας που να αμφισβητήσει τα προσόντα του συγκεκριμένου προσώπου; Τι μου υποδεικνύουν; Οτι θα έπρεπε να επιλέξω ένα παντελώς άγνωστο σε μένα πρόσωπο, του οποίου την ποιότητα δεν γνωρίζω και να τον τοποθετήσω σε μια θέση απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού; Αλλωστε, δεν διακήρυξε ποτέ το ΠΑΣΟΚ ότι απαγορεύεται να υποβάλλουν αίτηση πρόσωπα που είναι γνωστά σε υπουργούς ή στελέχη. Αυτό που είπε το ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα κριθούν όλοι ανάλογα με τα προσόντα τους και αυτό ακριβώς κάναμε.

* Ποιο θα είναι το πρώτο νομοθέτημα του υπουργείου και ποια η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης;

– Το πρώτο νομοσχέδιο που θα εισηγηθώ πολύ σύντομα στη Βουλή είναι αυτό για την αποζημίωση των θυμάτων από εγκλήματα βίας. Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την εναρμόνιση ποινικών μας διατάξεων προς το καθεστώς λειτουργίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων θα υπάρξει πολύ σύντομα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εμπλοκή της Βουλής με δεσμεύσεις διακομματικής συνεννόησης. Θέλουμε πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

* Οι περισσότεροι από τους προκατόχους σας με την ανάληψη των καθηκόντων τους κατέθεταν και ψήφιζαν ένα νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης· πώς θα διαφοροποιείται η δική σας πρόταση;

– Θα έχετε τη δυνατότητα σε λίγο χρόνο να συγκρίνετε. Αυτό που προς ώρας μπορώ να ανακοινώσω είναι η σύσταση τριών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών θα μου παραδώσουν τρία νομοσχέδια που θα αφορούν την επιτάχυνση της δίκης στα διοικητικά, τα πολιτικά και τα ποινικά δικαστήρια.

* Σκάνδαλο Siemens: Πότε θα καταθέσετε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, και προτίθεστε να κάνετε το ίδιο και για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου;

– Ισχύει απολύτως η δέσμευσή μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, όπως και για άλλες μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν τη δημόσια συζήτηση. Την πρόταση θα την υποβάλει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς για τον χρόνο υποβολής της δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω.

* Οι ευθύνες των πολιτικών έχουν παραγραφεί. Πώς σκέφτεστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσους «τα πήραν», θέμα που όπως φαίνεται αγγίζει και τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας;

– Δυστυχώς, οι ευθύνες των πολιτικών παραγράφηκαν με την αιφνίδια απόφαση του κ. Καραμανλή να κλείσει την ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Μάιο. Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων εκφράζω τη βεβαιότητα ότι το ανακριτικό έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και όπου εντοπιστούν ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν ταχέως και χωρίς δισταγμό.

* Νόμος περί ευθύνης υπουργών: Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την αποκατάσταση της τιμής των πολιτικών μας;

– Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολιτικούς και τους πολίτες. Η αξιοπιστία της πολιτικής ζωής έχει αμφισβητηθεί, άλλοτε γιατί δόθηκαν κακά παραδείγματα συμπεριφοράς, άλλοτε γιατί υπήρχαν κενά στη νομοθεσία και κάποτε γιατί η υπερβολή και η έλλειψη μέτρου, που συχνά διακρίνουν τη δημόσια συζήτηση, οδηγούν σε άδικες κρίσεις. Το προσωπικό μου χρέος και η ευθύνη όλης της κυβέρνησης είναι να επιφέρουμε τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, να πάρουμε γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα εγκαθιστούν στο κέντρο της δημόσιας ζωής τις αρχές της διαφάνειας, του σεβασμού των νόμων και της ηθικής ευθύνης. Παρ’ ότι, υπό το ισχύον σύνταγμα, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να είναι μεγάλη, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για νομοθετικές βελτιώσεις και κυρίως εξασφάλιση κοινοβουλευτικών κανόνων που δεν θα επιτρέπουν την αποφυγή καταλογισμού σε όσα κυβερνητικά στελέχη θα «παρεκκλίνουν» στο μέλλον.

* Οι δύο μεγάλοι ταμίες του σκανδάλου το ‘σκασαν από την ανάκριση. Πιστεύετε ότι κάποιοι και μέσα από τη Δικαιοσύνη υπέθαλψαν τη φυγή τους στο εξωτερικό ή όπου αλλού;

– Πιστεύω απλά ότι ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε. Αλλωστε, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο του δικαστικού λειτουργού που είχε την ευθύνη της ανάκρισης στην υπόθεση Siemens, για δε τους συνταξιοδοτηθέντες προϊσταμένους του, όπως και για ορισμένους εν ενεργεία συναδέλφους του, διεξάγεται ήδη προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών. Θα παρακολουθώ από κοντά αυτές τις υποθέσεις, ώστε όσοι μέσω της ιεραρχικής χειραγώγησης επεχείρησαν να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον να υποστούν τις κυρώσεις, αν βεβαίως αποδειχθούν από την εξέταση ότι έχουν ποινικές ευθύνες.

* Εχετε ελέγξει τις δικαστικές συνδρομές της υπόθεσης, έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στους χειρισμούς;

– Κατά τον γερμανικό ποινικό νόμο τα πλημμελήματα στη Γερμανία παραγράφονται σε δύο έτη. Το πρόβλημα με τα ευρωπαϊκά εντάλματα δικαστικής συνδρομής που εξέδωσαν δικαστικές αρχές της χώρας μας είναι ότι αφορούσαν υποθέσεις του παρελθόντος που παραγράφηκαν. Και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα επίσης ότι η ανάκριση δεν ασχολήθηκε με το παρόν.

* Τι θα προβλέπει ο νόμος για τη διαφάνεια στις προμήθειες και πώς θα διασφαλίσετε τον έλεγχο από δικαστές;

– Ηδη από το Σύνταγμα προβλέπεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχει τις συμβάσεις προμηθειών είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο όμως αρκείται στον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας. Υπάρχουν τμήματα της διαδικασίας για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών, π.χ. οι όροι της προκήρυξης για μια προμήθεια που δεν αποτελούν αντικείμενο υποχρεωτικής κρίσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αρα, επιδιώκουμε την ισχυροποίηση του ελεγκτικού ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και σκεφτόμαστε τη χρησιμότητα ίδρυσης ανεξάρτητης αρχής που να μπορεί να θεσμοθετεί κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας κατά την εξέλιξη του διαγωνιστικού μέρους.

* Η υπόθεση με το καθεστώς stage διχάζει, όπως φαίνεται, την κοινή γνώμη και θα απασχολήσει και τα δικαστήρια. Ποια είναι η δική σας άποψη;

– Τα stage δεν μπορούν να συνεχιστούν στον δημόσιο τομέα, με ένα καθεστώς άθλιων αμοιβών και χωρίς ασφάλιση. Το ελληνικό Δημόσιο, αν χρειάζεται προσωπικό για να υπηρετούνται πρόσκαιρες ή διαρκείς ανάγκες του, μπορεί να επιλέγει με προγραμματισμό και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ το προσωπικό του.

* Η αλλαγή του εκλογικού νόμου σας βρίσκει σύμφωνο; Πόσο έτοιμο είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα;

– Η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό των εκλογικών δαπανών και στην καταπολέμηση της αδιαφανούς πολιτικής χρηματοδότησης. Δεν θεωρώ έτοιμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα για την αποδοχή του, γι’ αυτό και θα χρειαστεί εντατικός διάλογος και διαβούλευση.

* Τι λέτε για την μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της οπλοκατοχής που ανακοίνωσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης;

– Είναι θέμα που θα συζητηθεί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θεωρώ ότι η υπέρμετρη αύξηση των ποινών δεν οδήγησε πάντα σε μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας.

  • Στη ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s