Σωκράτης Ξυνίδης: «Το κόμμα δεν θα γίνει ντελάλης της εξουσίας»

«Θέλουμε να είμαστε η συνείδηση της κυβέρνησης, την οποία στηρίζουμε, θα εξηγούμε τις επιλογές της, αλλά και θα την ελέγχουμε αν είναι συνεπής με τις αρχές, τις δεσμεύσεις και την ιδεολογία μας. Δεν θα επιβάλλει το κόμμα στην κυβέρνηση την πολιτική, όμως δεν θα γίνει ο ντελάλης της εξουσίας».

*Ετσι οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος δεν αισθάνεται «στραπατσαρισμένος» από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Εθνικό Συμβούλιο. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι το κατανοεί, τονίζοντας ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλει ένα προσωποπαγές κόμμα. Αν το ήθελε, θα μπορούσε να το κάνει από το 2004».

* Πότε οργανωθήκατε, αλήθεια, στο ΠΑΣΟΚ;

– Το 1978, σε ηλικία 14 ετών, στην ΠΑΜΚ, τη μαθητική οργάνωση. Τρία άτομα ιδρύσαμε την ΠΑΜΚ στην Ξάνθη και οι περισσότεροι μας αντιμετώπιζαν με καχυποψία. Μας θεωρούσαν επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια…

* Και η εξέλιξή σας ποια ήταν;

– Γραμματέας στη σπουδάζουσα στην Κομοτηνή, γραμματέας στο γραφείο πόλης της Ξάνθης και, στη συνέχεια, μεσολαβεί ένα μεγάλο κενό, για να επανέλθω το 2005.

* Γιατί τόσο μεγάλο κενό;

– Είχα απογοητευθεί γιατί την εποχή εκείνη, ενώ εξέφραζα θέσεις του ΠΑΣΟΚ, γίνεται το συνέδριο του 1996, στο οποίο δεν εκλέχθηκα καν σύνεδρος.

* Γιατί;

– Δεν είχα ξεκαθαρίσει μέσα μου και, βεβαίως, δημοσίως με ποιον είμαι, με τον Σημίτη ή με τον Τσοχατζόπουλο.

* Ησασταν ουδέτερος…

– Ηθελα να ακούσω στο συνέδριο τις θέσεις τους για να καταλήξω. Ε, αυτό το πλήρωσα με τη μη εκλογή μου, γιατί βρέθηκα ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα που δεν ευνοούσαν την ουδετερότητα.

* Και επιστρέψατε γιατί σας έπεισε το μοντέλο Παπανδρέου;

– Στο συνέδριο του 2005, ακούγοντας την πλατφόρμα Παπανδρέου, κατάλαβα ότι εδώ υπάρχει διακύβευμα.

* Είναι αλήθεια ότι, ενώ ο κ. Παπανδρέου σας ήθελε από καιρό στο Εθνικό Συμβούλιο, οι μηχανισμοί σάς έκοψαν στο τελευταίο συνέδριο;

– Η αλήθεια είναι ότι ήμουν υποψήφιος και δεν εξελέγην. Αλήθεια επίσης είναι ότι μου δηλώθηκε από κεντρικά στελέχη του κινήματος ότι θα με προτείνουν να εκλεγώ στο Εθνικό Συμβούλιο. Τώρα, το τι έγινε, δεν το ξέρω.

* Τώρα που είστε στην κορυφαία θέση του κόμματος τι θα κάνετε με τους μηχανισμούς;

– Δεν περιμένω ότι θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Νομίζω όμως ότι έχουμε μια καλή πορεία τα τελευταία χρόνια, ασχέτως αν όλοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας παθολογικής λειτουργίας. Ωστόσο, το κίνημά μας πραγματικά ανοίγει στην κοινωνία και υιοθετεί λειτουργίες που περιορίζουν τον ρόλο των μηχανισμών. Αυτός είναι και ο δρόμος που έχω σκοπό να υπηρετήσω.

* Μήπως το κόμμα ανοίγει πάρα πολύ με κίνδυνο να γίνει, τελικά, ένας «χυλός»;

– Ακούω πολύ σοβαρά αυτήν την άποψη-προειδοποίηση, η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Και οι διαδικασίες πρέπει ν’ ανοίγουν, αλλά και να μην πάμε σε χαλαρές καταστάσεις, οι οποίες δεν θα παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Δεν χτυπάς τους μηχανισμούς διαλύοντας τα πάντα. Προσπαθείς να δημιουργήσεις αντίβαρα στη δράση τους και τα αντίβαρα είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες.

* Ο κίνδυνος να μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ σ’ ένα αρχηγικό κόμμα είναι υπαρκτός;

– Αυτός ο κίνδυνος πάντοτε υπάρχει σ’ ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας. Νομίζω, όμως, ότι ο Γ. Παπανδρέου, αν ήθελε, θα μπορούσε να το κάνει το 2004. Κάποιοι τον κατηγορούν επειδή δεν το έκανε και ενδεχομένως να του χρεώνουν ότι αυτή ήταν και η αιτία που αργότερα οδήγησε στην αμφισβήτησή του και έριξε το κόμμα στην εσωστρέφεια. Ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει ένα προσωποπαγές κόμμα.

* Το τραύμα του 2007 πιστεύεται ότι έχει επουλωθεί;

– Είναι αλήθεια ότι την περίοδο εκείνη ειπώθηκαν πολλά, τραυματίστηκαν ψυχές, αλλά στο ΠΑΣΟΚ είμαστε μεγάλα και ώριμα… παιδιά και μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Υπάρχουν ακόμη απομεινάρια και των λογικών και των στρατών που στήθηκαν εκείνη την εποχή, αλλά πιστεύω ότι η μοίρα τους είναι να εξαφανιστούν. Οσοι τα συντηρούν το κάνουν για ίδιον όφελος.

* Το λέτε τώρα και υπό το κράτος της ευφορίας λόγω της μεγάλης νίκης. Στις δύσκολες στιγμές, όμως, μήπως εκείνες οι διαιρέσεις «επιστρέψουν»;

– Τα πάντα μπορεί να γίνουν στην πολιτική, ιδίως όταν οι συνθήκες δεν είναι καλές. Νομίζω, όμως, ότι όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα και αποστασιοποιούμαστε από τις προσωπικές φορτίσεις, όσο αναγκαζόμαστε να συνεργαζόμαστε, και στο κόμμα, και στην κυβέρνηση, τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες επανεμφάνισης διαιρετικών φαινομένων.

* Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή σας πώς το είδατε. Σας εξέπληξε;

– Θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά το κατανοώ.

* Γιατί; Πώς εξηγείτε ότι πήρατε μόλις 180 ψήφους σε σύνολο 373 ψηφισάντων;

– Το κατανοώ γιατί οι ψήφοι που δεν ήταν θετικές στη δική μου υποψηφιότητα εξέφραζαν πολλά πράγματα. Το πρόβλημα το έχεις όταν εκφράζεται απαξία ειδικά στο πρόσωπό σου, ισχυρή.

* Η απαξία ενδεχομένως να αφορούσε και τη μεθόδευση του Γ. Παπανδρέου.

– Ο πρόεδρος έχει το απόλυτο δικαίωμα να προτείνει ό,τι θέλει. Φυσικά και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν το δικαίωμα να κρίνουν την πρότασή του. Από την ώρα που με προτείνει και κάποιοι αντιδρούν, η απαξία αφορά και το πρόσωπό μου. Ομως εγώ δεν το εισπράττω έτσι.

* Συμφωνείτε με την ερμηνεία ότι στην ψηφοφορία αντέδρασε το παλιό ΠΑΣΟΚ;

– Νομίζω ότι είναι λίγο σχηματική αυτή η ερμηνεία.

* Η διαδικασία, πάντως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντιδεοντολογική. Σας πρότεινε ο κ. Παπανδρέου σ’ ένα πολιτικό σώμα, το οποίο δεν ήξερε καν τις απόψεις σας για το κόμμα, ενώ εσείς δεν μιλήσατε στη διαδικασία.

– Είχα να πω πράγματα στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά δεν τέθηκε διαδικασία ομιλιών.

* Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, πάντως, εξέθεσε τις απόψεις του για το κόμμα.

– Ζήτησε τον λόγο επί της διαδικασίας και κατέβασε πολιτική πλατφόρμα. Επρεπε, λοιπόν, να ζητήσω κι εγώ τον λόγο και να μιλήσω;

* Γιατί δεν το κάνατε;

– Γιατί θεώρησα ότι σε εκείνη την κορυφαία στιγμή δεν μπορείς να ευτελίζεις τη διαδικασία με συνδικαλιστικά καβγαδάκια. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να μου δοθεί ο λόγος από το προεδρείο. Αυτό δεν έγινε, όχι με ευθύνη μου.

* Αισθάνεστε «στραπατσαρισμένος» έπειτα απ’ όλα αυτά;

– Δεν βγήκε κανείς να αμφισβητήσει ότι εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

* Αφού δεν τα είπατε στο όργανο, πείτε τώρα ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός σας, για να θυμηθούμε και μια φράση του Κ. Λαλιώτη;

– Το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει από το 2004 και μετά κι αυτό μας βοήθησε να κατακτήσουμε τη νίκη στις εκλογές. Θ’ ανοίξουμε το κόμμα όσο γίνεται περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε χρήσιμο κομμάτι της κοινωνίας. Οφείλουμε να παρακολουθούμε την κυβέρνηση, να εξηγούμε στους πολίτες τις επιλογές της, αλλά και να την ελέγχουμε αν είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις, τις προεκλογικές υποσχέσεις και την ιδεολογία μας. Θέλουμε να είμαστε η συνείδηση της κυβέρνησης. Να παράγουμε πολιτική και να λειτουργούμε υποβοηθητικά. Δεν θα επιβάλλει το κόμμα στην κυβέρνηση την πολιτική, αλλά δεν θα γίνει και ο ντελάλης της εξουσίας.

  • Στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s