Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Συζητώ και αλλαγή του ονόματος»

Μιλήσαμε με τον Δ. Αβραμόπουλο την Παρασκευή κι ενώ οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο εκλογής του αρχηγού της Ν.Δ. βρίσκονταν στο ζενίθ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ισως γι’ αυτό, με τη φόρτιση της συγκυρίας, ο πρώην υπουργός καταγγέλλει ευθέως τη «δύναμη της κομματικής γραφειοκρατίας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει εμποδίσει τον εκσυγχρονισμό του κόμματος». *Με λόγο τολμηρό, ο Δ. Αβραμόπουλος μιλάει για αλλαγές εκ βάθρων, μην αποκλείοντας ακόμη και το χτίσιμο ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος, με άλλο όνομα στη θέση της σημερινής «Νέας Δημοκρατίας».

* Παρακολουθώ τη συζήτηση για τον τρόπο εκλογής αρχηγού και απορώ με το χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας. Εγώ ξέρω ότι σε ένα σοβαρό και οργανωμένο κόμμα υπάρχουν καταστατικές προβλέψεις για κάθε περίπτωση. Στη Ν.Δ. γίνεται ένα ατέλειωτο παζάρι μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών. Είναι αυτή εικόνα σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος;

– Σημασία έχει ποια θα είναι η μελλοντική εικόνα του κόμματος, που, όπως κατ’ επανάληψη έχω πει, πρέπει να είναι ένα σύγχρονο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι έχουμε καταστατικό, το οποίο όμως πολλές φορές στο παρελθόν έχει τροποποιηθεί, για να προσαρμοστεί στις ανάγκες της συγκυρίας. Το ίδιο έγινε και το 1997, όταν τροποποιήθηκαν άρθρα, ύστερα από συμφωνία των ανθυποψηφίων, που οδήγησε στην εκλογή του Κώστα Καραμανλή. Πέραν όμως όλων αυτών, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στην περίπλοκη αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε, αναδεικνύεται η δύναμη της κομματικής γραφειοκρατίας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει εμποδίσει τον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Αυτή τη στιγμή, η πρόκληση είναι μεγάλη. Με δεδομένη την πρόσφατη εκλογική ήττα, προβάλλει αναγκαίο το άνοιγμα στην κοινωνία και η επανίδρυση της παράταξης. Πρώτο βήμα, η απευθείας εκλογή της νέας ηγεσίας από την ευρεία κοινωνική μας βάση. Πιστεύω ότι ο προβληματισμός που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες θα μετεξελιχθεί σε μία εκρηκτική δύναμη, η οποία θα απελευθερώσει ιδέες και προτάσεις, ώστε η Ν.Δ. να αναγεννηθεί.

* Μέχρι στιγμής πάντως έχετε αποδυθεί όλοι σε μια ατέρμονη κουβέντα για τη διαδικασία εκλογής και απουσιάζει η ουσία, που είναι τι κόμμα θέλει τελικά ο καθένας από σας.

– Από την πρώτη ημέρα είπα ότι υπάρχει κίνδυνος η διαδικασία να γίνει πολιτική και η πολιτική, διαδικασία. Ο,τι το χειρότερο, δηλαδή. Προηγουμένως σας έδωσα κάποιες εξηγήσεις. Οσο για το ολοκληρωμένο σχέδιο, για το πώς πρέπει να είναι η Νέα Δημοκρατία, να μη βιάζεστε. Τόσο οι υποψήφιοι όσο και τα μέλη του κόμματος, στις συνεδριακές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, θα παραθέσουν τις προτάσεις, τα προγράμματα, τις ιδέες τους. Από τις διαδικασίες αυτές θα γεννηθεί η καινούρια Νέα Δημοκρατία. Μια σύγχρονη, ευρεία, δημοκρατική και προοδευτική κεντροδεξιά παράταξη, που θα στηριχτεί σε νέες θεσμικές δομές, σε νέες αντιλήψεις, μια νέα νοοτροπία, απηλλαγμένη από τη σκουριασμένη μηχανή, που μοιραία ο χρόνος και οι ξεπερασμένες από τους καιρούς νοοτροπίες έχουν επιφέρει.

* Μπορείτε να μου ερμηνεύσετε τον παγκοσμίως πρωτότυπο όρο «κοινωνικός φιλελευθερισμός;».

– Η βαθύτερη έννοια της ελευθερίας είναι μοναδική. Ωστόσο, ο φιλελευθερισμός, λόγω της κακοποίησης που έχει υποστεί από κάποιους που ήθελαν να τον αποκόψουν από τον ριζοσπαστισμό του και να τον εντάξουν σε καθαρά οικονομίστικα πλαίσια, οδηγήθηκε στο να αυτοπροσδιορίζεται με διάφορα επίθετα. Ο φιλελευθερισμός συνδυάζει βασικές αρχές της αξίας της δημοκρατίας, που είναι η δύναμη της πρωτοβουλίας του ατόμου – πάντοτε μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων -, τις διαρκείς βαθιές τομές και αλλαγές που έχουν να κάνουν με πανανθρώπινες αξίες, δημοκρατικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Από την άλλη μεριά, σε δομές ενός κοινωνικού κράτους που θα παρέχει κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά, όπως είναι η υγεία και η παιδεία, χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες και τους κατοίκους της κοινωνίας. Αυτός είναι ο πολιτικός φιλελευθερισμός, ο οποίος ορίζει και τον τρόπο ζωής μας, και βρίσκεται μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό που απελευθερώνει μεν δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά κατά τρόπο άκρατο. Κάτι που οδήγησε και στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της.

* Είχατε μιλήσει στο παρελθόν περί του τέλους του «βιοϊστορικού κύκλου» των κομμάτων. Μετά το αναιρέσατε, λέγοντας ότι η Ν.Δ. εκσυγχρονίστηκε.

– Μίλησα για τον βιοϊστορικό κύκλο της μεταπολίτευσης, μέρος της οποίας είναι και τα κόμματα που γεννήθηκαν το 1974. Το 2004, η Ν.Δ. βρέθηκε σε δυναμική τροχιά, με τον Κ. Καραμανλή να δείχνει το δρόμο, πείθοντας την κοινωνία, η οποία του έδωσε εντολή να κυβερνήσει. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, το στίγμα που έδωσε το 2004 η Ν.Δ. ήταν αυτό που ανταποκρινόταν στο διακύβευμα της εποχής.

* Κερδίσατε το 2004 τις εκλογές. Και τι έγινε μετά;

– Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, και παρά τα όποια βήματα σε πολλούς τομείς, δεν τα κατάφερε. Εκτιμώ -και πάντα το έλεγα- ότι η πολιτική μας έπρεπε να είναι πιο τολμηρή, πιο θαρραλέα, πιο βαθιά, πιο ριζοσπαστική. Ενώ αρχικά καταφέραμε να εμπνεύσουμε, θέτοντας την ατζέντα της εποχής με βάση τα διακυβεύματά της, δηλαδή διαφάνεια, θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, αξιοκρατία, δίκαιη οικονομία, κοινωνικό κράτος, φάνηκε στο τέλος η αδυναμία μας στο αποτέλεσμα. Είναι αλήθεια ότι ξεκίνησαν και έγιναν αρκετά, με ένα πρώτο κατ’ αρχάς στάδιο νοικοκυρέματος. Παρ’ όλα αυτά, όλα έμειναν στη μέση και το ΠΑΣΟΚ ιδιοποιείται σήμερα τη δική μας πρόταση και στρατηγική.

* Μήπως πρέπει να χτιστεί από την αρχή ένα άλλο κόμμα της κεντροδεξιάς;

– Σίγουρα, απαιτείται μια νέα κομματική αρχιτεκτονική. Σαν έλθει η ώρα, θα συζητήσουμε όλες τις προτάσεις, απ’ όπου και εάν προέρχονται. Τίποτε δεν πρέπει να αποκλείσουμε.

* Ακόμη και να αλλάξει το όνομα;

– Μα, το όνομα, με την όποια σημειολογική του αξία, το άλλαζε κάθε φορά που επανίδρυε την παράταξη ο ίδιος ο ιδρυτής της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν δίσταζε να το κάνει, εφόσον έκρινε ότι αυτό απέδιδε και τις καινούριες έννοιες και αρχές, πάνω στις οποίες στηριζόταν η πολιτική πρόταση της παράταξης. Είναι, ωστόσο, άκαιρο για να το συζητάμε αυτό τώρα. Οταν έλθει η ώρα, η συζήτηση θα είναι πλατιά και βαθιά. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι η ουσία και το βάθος των αλλαγών. Η Ν.Δ. πρέπει να προχωρήσει με τολμηρές ιδέες, ώστε να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη δημοκρατική και προοδευτική φιλελεύθερη παράταξη. Με αναφορά της το διαχρονικό αξιακό της σύστημα, επικαιροποιημένο στους καιρούς μας και με την ανάπτυξη και διεύρυνσή της στον κεντροδεξιό χώρο. Οσο για τα οργανωτικά, ναι, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Και θεσμικές, και οργανωτικές, και λειτουργικές. Πρέπει να ξαναγίνει η παράταξη ελκυστική. Κυρίως, απέναντι στη νέα γενιά, προς την οποία πρέπει να ανοίξει τις πόρτες και τα μυαλά της. Να το πω ακόμη πιο καθαρά: το κομματικό μοντέλο της μεταπολίτευσης έχει ξεπεραστεί.

* Σας έχω ακούσει να λέτε ότι θα επιμείνετε στην υποψηφιότητά σας μέχρι τέλος. Αυτό θα γίνει ακόμη κι αν τα μηνύματα δεν ανταποκρίνονται στην αποδοχή που περιμένατε;

– Χωρίς καμία αμφιβολία. Η πορεία μου στην πολιτική ποτέ δεν υπήρξε πορεία υπολογισμών, συνδιαλλαγών και συμβιβασμών, αλλά συνέπειας. Στα δεκαέξι χρόνια που είμαι στην πολιτική, κάτι που δήλωσα δημόσια, πάντα το τήρησα και το τίμησα στην πράξη.

* Με ποιον από τους ανθυποψηφίους σας έχετε τις μεγαλύτερες πολιτικές διαφορές;

– Η παρουσία μας και η πολιτική μας ύπαρξη στην παράταξη ξεκινάει από το κοινό αξιακό μας πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχουν διαφορές, που θα φανούν, αλλά αυτές δεν οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους. Είναι παράλληλες διαδρομές, μέσα στο πλαίσιο της ίδιας, πολιτικά και ιδεολογικά οριζόμενης, οικογένειας.

  • Στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s