ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ «Διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος»

Oι συντάξεις και οι παροχές είναι πλήρως και απόλυτα εγγυημένες από το κράτος, υποστηρίζει η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ έθεσε τέλος στα παραμάγαζα του ασφαλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα σημειώνει πως τα προγράμματα Stage δεν θα πρέπει να καταργηθούν γιατί διασφαλίζουν την απασχόληση σε περίοδο κρίσης.

Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία και όχι το ΠαΣοΚ;

«Οι πολίτες έχουν κρίση και μνήμη και ωριμότητα και θα μας εμπιστευθούν ξανά. Θα απορρίψουν την ανευθυνότητα, τις κενές υποσχέσεις, τον εύκολο αλλά αδιέξοδο δρόμο. Θα επιλέξουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό. Θα επιλέξουν το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου. Θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠαΣοΚ δεν έχει σχέδιο. Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Τη μόνη υπόσχεση που θα τηρήσει είναι ότι θα μας φορτώσει με χρέη».

– Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο νόμος Πετραλιά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μελλοντικής βιωσιμότητας των Ταμείων και των συντάξεων…

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση- μόλις προχθές συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εφαρμογή της- έδωσε πρωτίστως πειστική απάντηση στο οξύτερο δομικό και διαρθρωτικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού που ήταν ο κατακερματισμός του. Επρόκειτο για ένα σύστημα όπου ζητούμενο ήταν ακόμη και η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας! Με άλλα λόγια, η μη τήρηση ή ακόμη και η καταστρατήγηση των κείμενων διατάξεων είχε ως αποτέλεσμα την de facto λειτουργία “ασφαλιστικών παραμάγαζων”, χωρίς μητρώα και στοιχειώδη μηχανοργάνωση, με χειρόγραφες οικονομικές καταστάσεις και ανέλεγκτους ισολογισμούς από τη δεκαετία του ΄80. Διερωτώμαι, ποιους εξυπηρετούσε αυτή η κατάσταση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων και πώς την ανέχτηκαν επί μία εικοσαετία; Αντίθετα, σήμερα λειτουργούν 13 ισχυροί οργανισμοί, εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικός έλεγχος και η εποπτεία επί του Συστήματος, διαλύθηκαν τα παραμάγαζα που εκμεταλλεύονταν τους πολίτες και, επιπλέον, βελτιώθηκε η είσπραξη των εσόδων και εξοικονομήθηκαν πόροι- μόνο από τη μείωση των λειτουργικών δαπανώντης τάξης του 12,5% ή 32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο και πρωτοφανές σε έκταση εγχείρημα. Το αναγκαίο αυτό νοικοκύρεμα σε συνδυασμό με τις αναγκαίες παραμετρικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν, όπως οι παρεμβάσεις σε ειδικά όρια ηλικίας, η αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η κινητροδότηση της εθελούσιας παραμονής στην εργασία και τις θεσμικές τομές, όπως η ίδρυση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και η υποχρεωτική καθιέρωση του ΑΜΚΑ, διασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος».

– Ο κ. Κουτρουμάνης αμφισβητεί ότι υπάρχει ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία…

«Είναι απαράδεκτο, νόμιμες και συνήθεις πρακτικές χρηματοδότησης και δημιουργίας ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία που ακολουθούνται επί δεκαετίες να μετατρέπονται σε “απειλή για τις συντάξεις” και να “τζογάρονται” προεκλογικά για κομματικά οφέλη. Και μάλιστα, την ημέρα που η επίσημη καταμέτρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων την αναβιβάζει στα 36,2 δισ. ευρώ από 21,8 που ήταν το 2004, δηλαδή αυξημένη κατά 65,8%. Οπως και να έχει, οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συντάξεις και οι παροχές είναι πλήρως και απόλυτα εγγυημένες από το κράτος και κανένας και τίποτε δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει».

Οι προεκλογικές προσλήψεις μέσω προγραμμάτων Stage συνεχίζονται; Και μάλιστα όχι με χρήματα της ΕΕ;

«Η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την αγωνία των νέων για απασχόληση. Μακριά από εμάς το εμπόριο προσδοκιών και ελπίδων. Η καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ευτελίζει την πολιτική μας ούτε να γίνεται εργαλείο για την εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων και επιδιώξεων. Πάγια θέση μας ήταν η πλήρης και αξιοπρεπής απασχόληση. Εθεσα στο επίκεντρο των ενεργειών μου την εξάλειψη της ανασφάλιστης εργασίας. Ημασταν αυστηροί στις περιπτώσεις που υιοθετήθηκε η μειωμένη εργασία, ήμασταν αμείλικτοι απέναντι σε εκείνους που προχώρησαν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης. Για μας η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ο χώρος συνάντησης και συνεννόησης, μακριά από κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις. Η ανεργία δεν έχει κομματικό χρώμα. Γι΄ αυτό και επιλογή μας, πρώτιστο μέλημά μας, είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος των νέων για αξιοπρεπή εργασία».

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΧΙΩΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s