ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ «Το πολιτικό σύστημα να γιατρευτεί από την ασθένεια του πολιτικού κόστους»

Το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να μονοπωλεί τις διακηρύξεις για τη πράσινη ανάπτυξη, όταν μάλιστα τις συνοδεύει από εξαγγελίες κενές περιεχομένου, υπογραμμίζει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως επισημαίνει, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το αν η κυβέρνηση έπεισε για την αυτοκριτική που κάνει και εκφράζει ταυτόχρονα τη βεβαιότητα πως ο κ. Κ. Καραμανλής θα εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος της ΝΔ και μετά τις εκλογές.

– Πού νομίζετε ότι θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς- φαντάζομαι θα ομολογείτε κι εσείς- μάλλον έχει ήδη κριθεί στη γενική του εικόνα…

«Θα αποφύγω τις εκτιμήσεις για ένα αποτέλεσμα το οποίο έτσι κι αλλιώς θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα. Αυτή η εκλογική μάχη είναι αναμφίβολα δύσκολη και εμείς προσπαθήσαμε να πείσουμε τους πολίτες που μας ψήφισαν το 2007 να ψηφίσουν με τη λογική και όχι το συναίσθημα και να μας εμπιστευθούν ξανά. Εκεί που κατά τη γνώμη μου θα κριθούν οι εκλογές είναι στο κατά πόσον έχουμε καταφέρει να προβάλουμε το έργο που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αν έχουμε πείσει τους πολίτες ότι έχουμε κάνει την ειλικρινή αυτοκριτική μας για τα όποια σφάλματά μας».

– Ενα από τα βασικά επιχειρήματα του κόμματός σας στην οικονομία είναι και πάλι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησαν τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια…

«Προσωπικά υποστήριζα πάντα ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και πιο τολμηρά τις μεταρρυθμί σεις. Και δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς ούτε τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης ούτε τις προσπάθειες που έγιναν σε πολλούς τομείς. Σε μια χώρα όμως με τόσες στρεβλώσεις στην οικονομία, στην Παιδεία και στο κράτος οφείλεις να προχωράς σε βαθιές τομές με το μυαλό στην πλειοψηφία των Ελλήνων που πραγματικά τις θέλουν και όχι σε κάποιους λίγους που δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Ενδεχομένως να υπολογίσαμε παραπάνω από όσο έπρεπε κάποιες ηχηρές αντιδράσεις μειοψηφιών που δυστυχώς “σκέπασαν” την αποδοχή της συντριπτικής αλλά αθόρυβης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι πρέπει πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι, το πολιτικό σύστημα συνολικά, να γιατρευτεί από την ασθένεια του λεγόμενου πολιτικού κόστους και να μην ενδίδει εύκολα στις σειρήνες του λαϊκισμού».

– Αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές, υπάρχει ζήτημα αλλαγής στην ηγεσία του κόμματός σας;

«Η ΝΔ πάει στις εκλογές για να τις κερδίσει. Οποιο όμως κι αν είναι το αποτέλεσμα, κανείς δεν θα αμφισβητήσει τον Κώστα Καραμανλή».

– Το όραμα του ΠαΣοΚ στην οικονομία έχει ως αιχμή του δόρατος την πράσινη ανάπτυξη. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Προσωπικά έχω μιλήσει πολύ καιρό πριν για την πράσινη ανάπτυξη και έχω εξειδικεύσει και τους επί μέρους κλάδους της οικονομίας στους οποίους μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή. Η πράσινη ανάπτυξη είναι πράγματι μια μεγάλη ευκαιρία και ένας εφικτός στόχος για την Ελλάδα του 2020. Δεν μπορεί όμως να είναι πολιτική επιλογή συνθηματικού χαρακτήρα ούτε να αντιμετωπίζεται ως μονοπώλιο από κανένα κόμμα. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, αλλά δεν έχω ακούσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το ΠαΣοΚ για τη δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, τον πράσινο τουρισμό, την επιθετικότερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Η Δανία του Νότου” που επικαλέστηκε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα χωρίς όμως πρακτικό περιεχόμενο. Επιτρέψτε μου, επομένως, να αμφιβάλλω για την ικανότητα του ΠαΣοΚ να κάνει πράξη το όραμα της πράσινης ανάπτυξης».

– Θα συνεχίσετε την προσωπική σας ενασχόληση με το περιβάλλον και μετά τις εκλογές;

«Το περιβάλλον ήταν και θα συνεχίσει να είναι η αδιαπραγμάτευτη πολιτική μου προτεραιότητα. Για μένα το περιβάλλον δεν είναι μια ευκαιριακή πολιτική επιλογή με εύκολο περιεχόμενο και στείρα οικολογική συνθηματολογία. Είναι μείζον εθνικό θέμα που πρέπει να διεκδικεί την πρώτη θέση στην πολιτική ατζέντα και στον δημόσιο διάλογο. Αυτό προσπάθησα με τις παρεμβάσεις μου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Β΄ Αθηνών και με τις πρωτοβουλίες μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και αυτό θα συνεχίσω να κάνω και μετά τις εκλογές».

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΧΙΩΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s