Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ «Ενας υπουργός Οικονομικών από το ΠαΣοΚ δεν θα σταθεί ούτε μία ημέρα»

Αν το ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές, ο υπουργός Οικονομίας δεν θα μπορέσει να σταθεί ούτε μία ημέρα, έπειτα από όλα όσα έχουν υποσχεθεί στους πολίτες, υποστηρίζει ο κ. Ι. Παπαθανασίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του στον διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομίας από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαιώνει ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί ως το τέλος του χρόνου το 6% αν εφαρμοστεί η πολιτική που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ομολογεί ότι ο ρυθμός είσπραξης των εσόδων παραμένει χαμηλός.

Επαναλαμβάνετε καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι θα λέτε την αλήθεια στον λαό. Φοβάμαι πως δεν τη λέτε ολόκληρη. Για παράδειγμα, δεν λέτε σε τι ύψος θα βρίσκεται το έλλειμμα τη Δευτέρα μετά τις εκλογές…

«Αν εφαρμοστεί η πολιτική που έχουμε ανακοινώσει, το έλλειμμα θα κλείσει στο 6%. Αν ματαιωθεί αυτή η πολιτική, το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο. Σημειώνω ότι αντίστοιχο έλλειμμα 6% αναμένεται να έχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Σημειώνω, επίσης, ότι η ΕΕ αναθεώρησε πέντε φορές τις προβλέψεις της για το έλλειμμα στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέσα στο 2009. Διότι καμία χώρα δεν μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το βάθος και την έκταση της κρίσης».

Γιατί το ΠαΣοΚ υποστηρίζει ότι κινείται ήδη σε διψήφια νούμερα…

«Η κυρία Κατσέλη έχει δηλώσει δημόσια ότι το έλλειμμα θα είναι 7- 8%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανακύπτει το εξής ερώτημα: Πώς το ΠαΣοΚ θα μειώσει το έλλειμμα κατά 12,5 δισ. ευρώ, από το 8% στο 3%, χωρίς να υπάρχει στο πρόγραμμά του ούτε μία δυσάρεστη πολιτική; Και πώς, στη συνέχεια, θα βρει επιπλέον 10,7 δισ. ευρώ για να κάνει πράξη τις υποσχέσεις που μοίρασε πριν από τις εκλογές; Η απάντηση είναι απλή: Δεν θα τα βρει. Το ΠαΣοΚ αν εκλεγεί, που δεν θα εκλεγεί, θα έχει σαφώς πρόβλημα νομιμοποίησης για την εφαρμογή μιας πολιτικής που έκρυψε επιμελώς από τους πολίτες».

– Δεν μας λέτε επίσης με τι ρυθμούς κινούνται τα έσοδα τον Σεπτέμβριο και σε τι μέγεθος θα κλείσουν στο τέλος του χρόνου…

«Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων τον μήνα Σεπτέμβριο συνεχίζει να είναι αρνητικός, όπως άλλωστε αρνητικοί είναι και όλοι οι δείκτες της οικονομίας. Περιμένουμε, όμως, το επόμενο τρίμηνο τα έσοδα να ενισχυθούν σημαντικά από το ΕΤΑΚ του 2008 και του 2009, την έκτακτη εισφορά και τον φόρο στα σκάφη, το Ξυστό, την επιτάχυνση της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων και τις άλλες πολιτικές που έχουμε εξαγγείλει με κάθε λεπτομέρεια».

– Δηλαδή πόσο μεγάλη θα είναι εφέτος η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού;

«Σας είπα ότι το έλλειμμα θα ανέλθει από 5% πέρυσι, σε 6% εφέτος. Αντίστοιχο έλλειμμα θα έχουν και οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Ολες οι κυβερνήσεις και η ίδια η ΕΕ, από την αρχή του 2009, πίστευαν ότι το έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο. Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ αναθεώρησαν τον στόχο του ελλείμματος πέντε φορές μέσα στο έτος. Διότι η κρίση αποδείχθηκε πολύ βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί».

– Με τα δεδομένα αυτά, πόσο δύσκολη θα είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών από τη Δευτέρα. Θα θέλατε να είστε στη θέση του;

«Ακριβώς επειδή έχουμε πλήρη συναίσθηση για το τι πρέπει να κάνει ο υπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα, ζητάμε νωπή λαϊκή εντολή. Για να πάρουμε δύσκολες, αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις. Και όχι για να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Η Νέα Δημοκρατία είναι ίσως το μόνο κόμμα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που ζητάει την ψήφο των πολιτών για να εφαρμόσει μέτρα που μειώνουν το έλλειμμα τουλάχιστον κατά 4,5 δισ. ευρώ το 2010 και 5 δισ. ευρώ το 2011. Κατά συνέπεια, εγώ μπορώ ως υπουργός Οικονομικών να εφαρμόσω την πολιτική που προτείνουμε την επόμενη μέρα. Αντιθέτως, ένας υπουργός Οικονομικών που θα προέρχεται από το ΠαΣοΚ, σημειώστε αυτό που σας λέω, δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε μία ημέρα με αυτά που το κόμμα του έχει υποσχεθεί στους πολίτες».

– Το ΠαΣοΚ υποστηρίζει ότι «λεφτά υπάρχουν» αρκεί να γίνει μια πιο νοικοκυρεμένη πολιτική που θα έχει στόχο τα έσοδα που δεν μπόρεσαν ως σήμερα να εισπραχθούν λόγω της δικής σας ανικανότητας να τα εισπράξετε. Εσείς τι λέτε; Οτι δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά;

«Καλές οι θεωρίες του ΠαΣοΚ, καλύτερη όμως η πραγματικότητα. Το ΣΔΟΕ που είχαν ως κυβέρνηση δημιουργήσει, αποδείχθηκε ένας μηχανισμός αύξησης ιδιωτικών και όχι δημοσίων εσόδων. Απόδειξη ότι παρέδωσαν ένα έλλειμμα της τάξεως του 7,7% του ΑΕΠ. Επιπλέον, οι επιδόσεις ως προς την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ, σε σχέση με το ΑΕΠ, ήταν πολύ υψηλότερος επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Βεβαίως υπάρχουν αδυναμίες. Με μια διαφορά όμως: σε αντίθεση με το ΠαΣοΚ, που δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί συγκεκριμένες πολιτικές για να βελτιώσει την απόδοση των υπηρεσιών. Νέο σύστημα είσπραξης των βεβαιωθέντων χρεών. Ηλεκτρονική διασύνδεση με τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για να σταματήσει η γάγγραινα με τα πλαστά τιμολόγια και για να είναι εφικτή η διασταύρωση στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της διακίνησης φαρμάκων, με το οποίο μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ετησίως».

– Εσείς υποστηρίζετε ότι το ΠαΣοΚ έχει «κρυφή φορολογική ατζέντα». Τι πιστεύετε ότι θα κάνει εφόσον κερδίσει τις εκλογές;

«Αυτό που έκανε πάντα το ΠαΣοΚ. Μεγάλο κράτος, υψηλοί φόροι, δανεισμός και υψηλό χρέος. Πίσω από τις γενικές αναφορές για την ενσωμάτωση των εισοδημάτων από όλες τις πηγές στη φορολογική κλίμακα, κρύβεται η διάθεση για υπερβολική αύξηση της άμεσης φορολογίας στη μεσαία τάξη και στην επιχειρηματική δράση. Ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει στην Ελλάδα με φόρο που θα αγγίζει το 40%, τη στιγμή που στη γειτονική Βουλγαρία είναι μόλις 10%; Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και η επαναφορά του Φόρου Κληρονομιάς και Γονικών Παροχών μόνο για τα ακίνητα, θα φέρει αναστάτωση στην κτηματαγορά, περαιτέρω μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και, φυσικά, κάθε άλλο παρά δίκαιος θα είναι. Επομένως ούτε φορολογική δικαιοσύνη ούτε ανάπτυξη πρόκειται να φέρουν τα μέτρα του ΠαΣοΚ. Και, φυσικά, ούτε πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο».

– Πώς νιώθει ένας υπουργός Οικονομίας που διεκδικεί τον σταυρό από τους πολίτες, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα θεωρούν την πολιτική που εφάρμοσε αποκλειστικά υπεύθυνη για την ανέχειά τους;

«Είμαι εννιά μήνες στο υπουργείο Οικονομικών. Λέω την αλήθεια στους πολίτες και αγωνίζομαι για να περιορίσω τις επιπτώσεις από τη μεγάλη διεθνή κρίση. Και προς το παρόν οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, όμως, στηρίξαμε το εισόδημα 1,6 εκατομμυρίων χαμηλοσυνταξιούχων και 213.000 χαμηλόμισθων του Δημοσίου με έκτατο επίδομα, που συνιστά πολλαπλάσια αύξηση του εισοδήματος σε σχέση με τον πληθωρισμό. Ξεκινήσαμε πρόγραμμα στήριξης των ΜμΕ και για πρώτη φορά των ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Προχωράμε σε πρόγραμμα εγγυοδοσίας ύψους 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, με στόχο να διασφαλίσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και του πολίτη».

– Θεωρείτε σωστό τον διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομίας από το Οικονομικών που εξαγγέλλει το ΠαΣοΚ ή όχι;

«Δεν συμφωνώ με αυτή την πρόταση. Και αυτό, γιατί πιστεύω ότι είναι σωστό ένας άνθρωπος θα πρέπει να έχει τη συνολική εικόνα, τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών, ώστε να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί τη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΧΙΩΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s