Κώστας Σκανδαλίδης: «Η Ν.Δ. έριξε έξω 5 προϋπολογισμούς»

  • Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΘΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΝ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
  • Συνέντευξη Στον ΠΑΝΟ ΣΩΚΟ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Σε συνθήκες ύφεσης και στασιμότητας προϋπόθεση είναι να στηριχθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα για να αναθερμανθεί η αγορά, και αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ με την οικονομική του πρόταση, υποστηρίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας.

Ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι ο δικός του δρόμος είναι μονόδρομος για τη χώρα και οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου μνημείο ανευθυνότητας και λαϊκισμού. Γιατί να μην έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, που αναλαμβάνει και το κόστος να μιλήσει σκληρά:

«Πριν η χώρα εισέλθει στη διεθνή κρίση ο κ. Καραμανλής κατάφερε να ρίξει έξω πέντε προϋπολογισμούς, να αυξήσει το χρέος κατά 100 δισ., να μπει σε επιτήρηση η οικονομία δύο φορές, να μειώσει δραστικά τις επενδύσεις και να χάσει 32 θέσεις στον πίνακα της ανταγωνιστικότητας. Αυτός είναι μονόδρομος χρεοκοπίας, γιατί έβαλε τη χώρα στην κρίση κυριολεκτικά ανοχύρωτη. Μπροστά στον κίνδυνο απέδρασε από τις ευθύνες του. Υπάρχει μεγαλύτερο μνημείο ανευθυνότητας από έναν τέτοιο πρωθυπουργό;»

  • Εσείς όμως φτάνετε στο άλλο άκρο και εμφανίζεστε σαν να έχετε μαγικό ραβδί και θα βγάλετε τη χώρα από την κρίση… Τι θα κάνετε;

«Σε συνθήκες ύφεσης και στασιμότητας, προϋπόθεση είναι να στηριχθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα για να αναθερμανθεί η αγορά. Και η αναθέρμανση γίνεται με πολιτικές που ενισχύουν το παραγωγικό σύστημα της χώρας».

  • Και η αναδιανομή πόσο εύκολη είναι στις σημερινές συνθήκες, όταν στην πρόταση παγώματος μισθών και συντάξεων αντιπροτείνετε αύξηση λίγο πάνω από τον πληθωρισμό; Δηλαδή ψιχία, όπως σας κατηγορούν από «αριστερά»;

«Κατ’ αρχάς η εισοδηματική μας πολιτική είναι μήνυμα ότι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος δεν θα χάσει κι άλλο εισόδημα, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που του ζητά να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι. Δίκαιη αναδιανομή, όμως, γίνεται μη θέτοντας κανέναν επιπλέον φόρο στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Χορηγώντας έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Αυξάνοντας από 7% σε 11% την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Καταργώντας τις χαριστικές φοροαπαλλαγές και αυξάνοντας τη φορολογία στα διανεμητέα κέρδη των επιχειρήσεων και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Παγώνοντας τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Είναι μια προοδευτική πολιτική σε συνθήκες κρίσης κι αυτό από την αρχή σηματοδοτεί έναν άλλο δρόμο».

  • Ποιοι είναι οι κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως λέτε;

«Πριν απ’ όλα υπάρχει μια προϋπόθεση: να αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις κράτους και αγοράς, να θεσπιστούν κανόνες παντού και σε κάθε κατεύθυνση, να επιβληθεί ρυθμιστικό πλαίσιο χωρίς παράθυρα και πελατειακές πρακτικές. Και μετά να ενώσουμε τις δυνάμεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναπτύσσοντας τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε ενιαία κατεύθυνση και με αγαστή συνεργασία. Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, αισιοδοξώ όμως, ότι θα είναι μια άλλη μέρα, πιο ελπιδοφόρα». *

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s