Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ή θα πετύχουμε ή θα φύγουμε»

  • «Αν το πρώτο εξάμηνο δεν δώσουμε δείγματα ανατροπών, τότε μέσα σ’ ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε αποδρομή. Ή θα πετύχουμε ή θα φύγουμε. Και τότε θα κινδυνεύσει και η παράταξή μας».

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

**Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει ότι το «το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει ριζικά», προειδοποιεί πως «θα ενημερώσουμε το λαό μόλις παραλάβουμε πού πήγαν τα λεφτά την περίοδο της Ν.Δ.», επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται να μπει κανένας νέος φόρος στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα» και υπόσχεται ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «θα τελειώσουμε με τη συναλλαγή εφοριακών-πολιτών».

* Ενα επίμονο ερώτημα θέτουν Ν.Δ. και πολίτες στο ΠΑΣΟΚ: Πού θα βρείτε τα λεφτά για να χρηματοδοτήσετε το πρόγραμμά σας;

– Προηγείται ένα άλλο ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Πού πήγαν τα λεφτά; Πού πήγαν τα χρήματα που δανειστήκαμε;» Και μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 120 δισ. ευρώ. Πού πήγαν λοιπόν τα 20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο; Σ’ αυτό το ερώτημα θα δώσουμε εμείς την απάντηση.

* Πριν ή μετά τις εκλογές;

– Θα ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό πού πήγαν τα λεφτά όταν θα παραλάβουμε.

* Φοβάστε «φίδια» στα συρτάρια του κράτους;

– Οι 400 επιτροπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες στελεχώθηκαν από διάφορους κομματικούς με πλουσιοπάροχες αμοιβές απαντούν εν μέρει στο ερώτημα.

* Μόνο από εκεί θα εξοικονομήσετε χρήματα;

– Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναπορρόφητα κονδύλια της τάξεως των 20 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, από το ΕΣΠΑ δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ, από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης υπάρχουν 5,5 δισ. ευρώ. Ολα αυτά δεν απορροφήθηκαν λόγω γραφειοκρατίας και ανικανότητας.

* Μου λέτε, δηλαδή, ότι υπάρχουν κάπου λεφτά και η κυβέρνηση δεν τα χρησιμοποίησε;

– Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ο νόμος για τα φωτοβολταϊκά είναι ακόμη στα συρτάρια των υπουργών. Η Ελλάδα ήταν τέταρτη χώρα το 2004 σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σήμερα είναι 13η. Δεν έγινε ούτε μία επένδυση τη στιγμή που τρία δισ. ευρώ «περιμένουν» να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν, λοιπόν, απαντήσεις στο ερώτημα πού θα βρούμε τα λεφτά.

* Μου θυμίζει την επιχειρηματολογία της Ν.Δ. το 2004, όταν έλεγε ότι θα εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ το χρόνο από τον περιορισμό της σπατάλης.

– Εγώ μιλάω συγκεκριμένα, δεν λέω αοριστίες, σας λέω τι υπάρχει. Προχθές καλέσαμε στο ΠΑΣΟΚ τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ίδιοι μας είπαν ότι υπάρχουν τρία δισ. ευρώ και δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ απορρόφηση. Επίσης θα κάνουμε μια επιχείρηση -και το εννοώ- για την καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο και αυτή θα αποδώσει, να είστε σίγουρος.

* Γιατί να πετύχετε εσείς εκεί που οι άλλοι απέτυχαν;

– Γιατί αυτοί που το υποσχέθηκαν και κατέθεσαν πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησαν τις καταναλωτικές δαπάνες 20% που αφορούσαν τα stage, σπατάλες που είχαν σχέση με τα νοσοκομεία, το χώρο των φαρμάκων. Σας θυμίζω το εξής: ο πρώτος νόμος που ψήφισε ο κ. Κακλαμάνης ως υπουργός Υγείας ήταν η κατάργηση της λίστας των φαρμάκων, τότε χάθηκαν πολλά δισ. ευρώ. Οταν άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, πάλι εξοικονομήθηκαν πολλά δισ. ευρώ υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων. Η επιλογή τους ήταν να γίνει αναδιανομή υπέρ των πλουσίων.

* Φόρους θα βάλετε;

– Φόρους καινούριους δεν θα βάλουμε. Ούτε ένα ευρώ. Θα φορολογήσουμε τα μερίσματα των μετόχων…

* Φόρος είναι κι αυτός…

– Ναι, αυτός όμως αφορά όσους έχουν κέρδη τη στιγμή που η κοινωνία είναι βυθισμένη στην κρίση. Δεν θα βάλουμε νέους φόρους στις επιχειρήσεις, δεν θα βάλουμε νέους φόρους στα φυσικά πρόσωπα, θα απλοποιήσουμε πλήρως το φορολογικό σύστημα, θα καταργήσουμε τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων που βγαίνει κάθε χρόνο, τη βιομηχανία γνωμοδοτήσεων από το υπουργείο Οικονομικών για να ωφελούνται κάποιοι κάθε φορά και θα ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς ώστε να εισπραχθεί το παράνομο χρήμα.

* Θα έχουμε επανασύσταση του ΣΔΟΕ;

– Θα έχουμε επανίδρυση των μηχανισμών οι οποίοι θα δουλέψουν σε πλαίσιο αντικειμενικότητας, οι δηλώσεις των πολιτών θα θεωρούνται ειλικρινείς, θα υπάρχουν φυσικά δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θα τελειώσουμε με τη συναλλαγή εφοριακών-πολιτών.

* Είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Το ακούμε χρόνια. Αποτέλεσμα δεν βλέπουμε.

– Θα το πετύχουμε και ξέρετε γιατί; Εμείς ξέρουμε ότι αν το πρώτο εξάμηνο δεν δώσουμε δείγματα τέτοιων ανατροπών και τέτοιων τομών, σ’ ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε αποδρομή, θα φύγουμε δηλαδή.

* Ζητάτε περίοδο χάριτος ένα εξάμηνο;

– Οι πρώτες 100 μέρες πρέπει να σηματοδοτήσουν σε νομοθετικό επίπεδο τις αλλαγές και από κει και πέρα να αρχίσει η εφαρμογή τους ώστε τον πρώτο χρόνο να έχει ξεδιπλωθεί πλήρως η πολιτική μας.

* Στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης; Χωρίς σοβαρό κράτος πώς θα κάνετε αλλαγές;

– Θα έχουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ρυθμίσεις που θα αφορούν τη διαφάνεια στο Δημόσιο, έτσι ώστε να συμβολίσουμε από την πρώτη στιγμή τι θέλουμε να κάνουμε. Σας είπα: ή θα πετύχουμε ή θα φύγουμε. Και δεν θέλουμε να φύγουμε, γιατί τότε θα κινδυνεύσει και η παράταξή μας.

* Εχετε αλλάξει;

– Νομίζω ριζικά.

* Αλλάξατε γιατί ήσασταν κακοί στην κυβέρνηση;

– Αλλάξαμε γιατί έχει αλλάξει η εποχή και γιατί αντιληφθήκαμε ένα κρίσιμο ζήτημα: το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία. Κάθε φορά που κόβεται το νήμα της επαφής, χάνουμε το παιχνίδι. Δεν πρόκειται να κοπεί ποτέ ξανά αυτό το νήμα.

* Αν δεν πάρετε αυτοδυναμία, τι θα κάνετε; Εκλογές ξανά; Εξάντληση των περιθωρίων για κυβέρνηση συνεργασίας;

– Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα.

* Αυτό δεν λέει τίποτα. Για παράδειγμα μπορεί να συνεργαστείτε και με τη Ν.Δ.;

– Αυτό είναι ανέκδοτο και τέτοιου τύπου ανέκδοτα θα τα πληρώσει ο λαός.

* Αρα με τον ΣΥΡΙΖΑ;

– Κοιτάχτε, το θέμα αυτό το έχει κλείσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, δεν βρήκε ανταπόκριση και πιστεύω ότι σήμερα η χώρα έχει ανάγκη μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρωτοφανής κατάσταση, σας μιλάω για λαϊκή πλημμύρα.

* Μου λέτε ότι υπάρχουν συνθήκες σαν αυτές του 1981;

– Καλύτερες και από το 1981.Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα με ενθουσιασμό ανάλογο μ’ αυτόν που υπήρχε το 1981.

* Κατηγορείται ο Γ. Παπανδρέου για φιλοαμερικανισμό με αφορμή μια αμφίσημη δήλωσή του για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

– Ναι, ναι ξέρω. Ομως το παιχνίδι έχει ξαναπαιχτεί. Η δεξιά έλεγε ότι ο Α. Παπανδρέου ήταν πράκτορας των Αμερικανών, στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ως πράκτορα άλλων δυνάμεων. Δεν έχουν και φαντασία. Επειδή κάποιοι υποδύονται τους υπερπατριώτες, πρέπει να τους πω ότι τα τσουγκρίσματα αβγών με τον Πούτιν οδήγησαν σε μια θηριώδη συμφωνία Τούρκων και Ρώσων προ μηνός. Οσο για το περίφημο ανύπαρκτο βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια…

* Γιατί ανύπαρκτο;

– Δεν υπήρξε ποτέ κανένα βέτο. Απλώς οι ΝΑΤΟϊκοί δεν ασχολήθηκαν με το θέμα των Σκοπίων. Υστερα, λοιπόν, από ένα μήνα επανήλθε ο κ. Νίμιτς με τ’ όνομα «Μακεδονία» στις αποσκευές του. Ετσι, για να μην ξεχνάμε.

* Ποιο υπουργείο προτιμάτε;

– Δεν είναι καλή κουβέντα αυτή, εγώ είμαι σοβαρός άνθρωπος, υπηρετώ την πολιτική, τη χώρα και την παράταξη.

* Μπορείτε προσωπικά ν’ αντέξετε και εκτός κυβέρνησης;

– Μπορώ ν’ αντέξω οτιδήποτε γιατί είμαι μαχητής.

  • Στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s