Βάσω Παπανδρέου: «Γίναμε πάλι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης»

  • Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών Βάσω Παπανδρέου δεν βλέπει μετεκλογική συνεργασία με την αριστερά και ανακοινώνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει από μηδενική βάση τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ν. Δ.».

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

* Το 1981 υποσχεθήκατε αλλαγή, το 1993 ανασυγκρότηση της χώρας και το 1996 εκσυγχρονισμό. Σήμερα, τι;

– Σήμερα η προτεραιότητα είναι η έξοδος από την παρακμή. Ο Γ. Παπανδρέου το συνόψισε με το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Πέσαμε 35 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα, επί Καραμανλή. Διανοείστε τι σημαίνει αυτό; Αφήστε τα υπόλοιπα, που τα ξέρει ο πολίτης, για την ανεργία, για το χρέος και το έλλειμμα. Η ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο θέμα. Ο κ. Καραμανλής παρέλαβε μια χώρα με αξιοπιστία και με αυτοπεποίθηση, και τώρα την παραδίδει ως «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Γίναμε πάλι οι καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης, όπως επί Μητσοτάκη. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή. Ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζεται για τη δύσκολη, αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

* Υπάρχουν, πάντως, ισχυρές αμφιβολίες για το αν μπορείτε να κάνετε όσα έχετε υποσχεθεί.

– Ζητούμε ισχυρή αυτοδυναμία και δηλώνουμε ότι έχουμε πάρει το μάθημα που μας έδωσε ο λαός με τις δύο απανωτές εκλογικές ήττες. Αλλάξαμε πρώτα εμείς και τώρα ζητούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα.

* Σε περίπτωση πρωτιάς του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως αυτοδυναμία, η απάντησή σας θα είναι ξανά εκλογές ή κυβέρνησης συνεργασίας;

– Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ των προγραμματικών συνεργασιών, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πήραμε ποτέ θετική απάντηση, έστω για την έναρξη ενός διαλόγου για να δούμε, έστω, πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε. Σήμερα πάντως, δεν υπάρχει προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας. Γι’ αυτό ζητούμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή. Και δεσμευόμαστε ότι θα αναζητήσουμε όρους συμπόρευσης μετά τις εκλογές.

* Για τα κόμματα της αριστεράς το ΠΑΣΟΚ είναι η άλλη όψη του νεοφιλελευθερισμού. Αν χρειαστείτε στήριξη, πού θα τη βρείτε;

– Στην κοινωνία. Εχω, πλέον, μεγάλη εμπειρία και αντιλαμβάνομαι ότι κανείς δεν μπορεί να περάσει την οποιαδήποτε πολιτική, αν έχει την κοινωνία απέναντι.

* Η Τουρκία κλιμακώνει σε επίπεδο εξοπλισμών. Οι εταιρείες όπλων και οι χώρες-παραγωγοί θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να μπούμε και εμείς στο χορό.

– Η δέσμευσή μας ισχύει. Θέλουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με το μικρότερο δυνατό κόστος. Θα εξετάσουμε τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα από μηδενική βάση. Αμέση προτεραιότητα είναι η προμήθεια, με διαφάνεια, ανταλλακτικών του υπάρχοντος εξοπλισμού. Οι ελλείψεις, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, είναι τραγικές. Δεν θέλω να επεκταθώ. Θα υπάρξει εξορθολογισμός και αξιοκρατία.

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s