Νίκος Σηφουνάκης: «Να μην επαναληφθεί η αλαζονεία»

  • Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πέραν των πράξεων, τη διαφάνεια στη διοίκηση την προσδιορίζουν και τα πρόσωπα, επισημαίνει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο νομό Λέσβου, Νίκος Σηφουνάκης, τονίζει δε ότι για να έχει σταθερότητα και λαϊκή αποδοχή η όποια εξουσία, πρέπει να δημιουργεί και να μην αυτοϊκανοποιείται βασιζόμενη μόνο στην επικοινωνιακή πολιτική.

  • Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε μετά τη Θεσσαλονίκη ή ελλοχεύουν ακόμα κίνδυνοι;

«Στη ΔΕΘ το 2008 κρίθηκε και αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της νέας διακυβέρνησης. Αναδείχθηκε η ένοχη προσπάθεια του πρωθυπουργού να συγκαλύψει ελεγκτέες ενέργειες των υπουργών του. Αποτέλεσμα θα έχουμε στις 4 του Οκτώβρη· ώς τότε συνεχίζουμε τον αγώνα για αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση».

  • Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ιδιαίτερα ώς την ώρα της κάλπης;

«Πώς θα συμμαζέψουμε το διαλυμένο κράτος. Πώς ο πολίτης θα επανακτήσει εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Είναι πρωτοφανές να έχει επιβληθεί δύο φορές επιτήρηση στην οικονομία μας και η κυβέρνηση να συνεχίζει να τσαπατσουλεύει».

  • Τι ήταν αυτό που άλλαξε το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία;

«Η οικονομική ανέχεια, η οικειοποίηση του κράτους από τους αξιωματούχους, η ενδυνάμωση της γραφειοκρατίας, η αναποτελεσματικότητα της διοίκησης, το γονάτισμα των αδύναμων τάξεων της κοινωνίας μας, όπως οι μισθωτοί και οι έχοντες εξαρτημένη εργασία, ο αγροτικός κόσμος που πουλά φτηνά τα παραγόμενα προϊόντα του και ο καταναλωτής που τα αγοράζει πανάκριβα».

  • Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει τόση έμφαση στις προειδοποιήσεις περί κοστουμιών και κρίσης όλων από το μηδέν;

«Ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί πρακτικές και νοοτροπίες που ζήσαμε τελευταία να εκλείψουν, όπως και μεμονωμένα περιστατικά της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τα διέκρινε η αλαζονεία να μην επαναληφθούν. Είναι μονόδρομος η διαφάνεια στη διοίκηση, που πέραν των πράξεων, την προσδιορίζουν και τα πρόσωπα».

  • Τι ήταν αυτό που οδήγησε τη Ν.Δ. σε κατάρρευση;

«Η έλλειψη στόχων, η ανυπαρξία συντονισμού, η κατάρρευση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η διεύρυνση των ανισοτήτων, η κομματικοποίηση και η ανυποληψία του κράτους. Η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά στελεχών της που οικειοποιήθηκαν το κράτος».

  • Ποιο είναι το δίδαγμα που πήρατε από την εξάχρονη διακυβέρνηση της Ν.Δ.;

«Αυτό που ο σοφός λαός μας λέει με τη ρήση “τα φαινόμενα απατούν”. Ταιριάζει απόλυτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ουδέποτε στα 35 μεταπολιτευτικά χρόνια μια κυβέρνηση -με νωπή μάλιστα εντολή- κατέρρευσε με τέτοιο τρόπο. Για να έχει λοιπόν η όποια εξουσία σταθερότητα και λαϊκή αποδοχή, πρέπει να δημιουργεί και να μην αυτοϊκανοποιείται βασιζόμενη στην επικοινωνιακή πολιτική και μόνο».

  • Ποιο από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφύγει η νέα κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου;

«*Να μην παρεκκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από το πρόγραμμά του.

*Να παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του για το περιβάλλον και την προστασία του και να κατανοήσει ότι θα πρέπει να συγκρουστεί με τους σπεκουλαδόρους της γης.

*Να προχωρήσει στη σταδιακή εξάλειψη του απαράδεκτου ελληνικού φαινομένου της εκτός οικισμών δόμησης για κατοικία, με άμεση προτεραιότητα στα νησιά και στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που τείνουν να οικοπεδοποιηθούν πλήρως.

*Να υλοποιήσει την ιδρυτική του διακήρυξη για το διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους».

  • Πώς κρίνετε την εικόνα που εμφανίζει η Ν.Δ. μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων;

«Υπήρξε η τελευταία πράξη στο δράμα της αποκαθήλωσης».

  • Συνέντευξη Στην ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s