Νάντια Βαλαβάνη: «Μάχη σκληρή αλλά και νικηφόρα»

  • Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ: ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ 18%

Νικηφόρα, πιστεύει και ελπίζει η Νάντια Βαλαβάνη ότι θα είναι η εκλογική μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρεί ότι πρόκειται για μάχη σκληρή. Η γνωστή και από τους φοιτητικούς αγώνες στη διάρκεια της επτάχρονης χούντας, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, αναφερόμενη στη μεγάλη δημοσκοπική έκρηξη του 18% πριν περίπου ενάμιση χρόνο, τη χαρακτηρίζει μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη παγίδα».

  • Πώς εξηγείτε το ότι από το 18% έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνεύει να μην περάσει το 3% και να μείνει εκτός Κοινοβουλίου;

«Η δημοσκοπική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη παγίδα. Ηταν ευκαιρία να πλησιάσουμε αυτόν τον κόσμο, να μιλήσουμε μαζί του, να τον ακούσουμε. Αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, υπήρξε μια παγίδευση σε λογικές εύκολης νίκης. Στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες όμως εύκολες νίκες δεν υπάρχουν. Αυτό έγινε καθαρό στις ευρωεκλογές. Τώρα η μάχη είναι σκληρή, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι θα είναι και νικηφόρα».

  • Θεωρείτε πιθανή τη συναντίληψη στον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία ή και απλή στήριξη μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένα θέματα;

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πείσουμε έναν ανήσυχο αριστερό κόσμο που ταλαντεύεται ανάμεσα σε μας και στο ΠΑΣΟΚ ότι όσο πιο δυνατός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ αυτή την εκλογική μάχη τόσο μεγαλύτερες πιέσεις κι εμπόδια θα βρίσκει η εφαρμογή πολιτικών που θα κληθεί -ανεξάρτητα από προεκλογικές ωραιοποιήσεις- να εφαρμόσει ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν. Αλλωστε και η γραμμή του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοδυναμία που φαίνεται να την κατακτά».

  • Το όνομα Κώστας Καραμανλής τι σας φέρνει στον νου;

«Μια απ’ τις χειρότερες περιόδους διακυβέρνησης της χώρας μεταπολιτευτικά. Ο Κώστας Καραμανλής φεύγει σε λίγες μέρες. Αυτό είναι βέβαιο. Αυτό που είναι εξαιρετικά αμφίβολο και απασχολεί όχι μόνο εμένα αλλά και πάρα πολύ κόσμο, είναι αν μαζί του θα φύγει και η δεξιά πολιτική».

  • Το όνομα Γιώργος Παπανδρέου;

«”Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις”. Αυτό κάποιος άλλος το έχει πει, εγώ απλά το επαναλαμβάνω. Οταν μάλιστα οι καλές προθέσεις συνυπάρχουν ή ακόμα και ανταγωνίζονται την ακατανίκητη δύναμη της μακράς κομματοκρατικής παράδοσης στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι υπαγορεύσεις του κ. Αλμούνια, τότε τα πράγματα μάλλον θα είναι πιο δύσκολα απ’ ό,τι φαίνονται».

  • Κινδυνεύει με διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και ποιοι οι λόγοι που θα βαρύνουν προς την κατεύθυνση αυτή;

«Το μετεκλογικό περιβάλλον θα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και περίπλοκο. Γιατί διαμορφώνεται και θα διαμορφωθεί παραπέρα, όχι μόνο από το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νέα κυβέρνηση. Διαμορφώνεται πρωτίστως από τη γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, που οι συνέπειές της θα είναι παρούσες για πολλά χρόνια. Σαν Αριστερά και σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αποδείξει ότι παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες μας είμαστε μια δύναμη που αντέχει, ικανή να παρεμβαίνει, να προβάλλει εναλλακτικές προτάσεις, να στηρίζει αγώνες και κινήματα. Αρα και μετά τις εκλογές θα είμαστε εδώ παρόντες, από καλύτερες θέσεις, μαζί με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας».

  • Συνέντευξη Στην ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009
Θα κρατήσουμε ανοιχτά τα ναυπηγεία, δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ
Ν.Δ.: Προστατευμένοι με την κυβέρνησή μας οι δανειολήπτες
ΠΑΣΟΚ: Πελατειακά αντιμετωπίζει η Ν.Δ. και τους αγρότες
Επίθεση Παπαρήγα σε Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ για τα Stage
Στο Ναυτικό Νοσοκομείο ο Π. Καμμένος
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s