Σπύρος Κουβέλης – «Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί να δώσει λύσεις στη σημερινή κρίση»

  • Οι υποψήφιοι απαντούν

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης

Το in.gr απευθύνει ερωτήσεις σε υποψηφίους που διεκδικούν την ψήφο μας στις 4 Οκτωβρίου. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας Σπύρος Κουβέλης τάσσεται κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί να δώσει λύσεις στη σημερινή κρίση, τονίζει.

  • Ποια είναι η θέση σας για την εκτροπή του Αχελώου;

«Για το ΠΑΣΟΚ το νερό είναι εθνικό θέμα. Γι’ αυτό και στο ζήτημα αυτό θα εφαρμόσουμε τις συνιστώσες της ‘πράσινης ανάπτυξης’, ώστε να δώσουμε βιώσιμες λύσεις ξεπερνώντας τα διλλήματα και αποφεύγοντας έργα που διχάζουν τους Έλληνες.

» Στόχος μας πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσεων που προστατεύουν τους φυσικούς πόρους και αναδεικνύουν τις αξίες και το περιβάλλον της Ελλάδας. Αποφεύγουμε τις άστοχες γεωργικές πρακτικές και στοχεύουμε

· στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων,
· σε νέες καλλιέργειες υψηλής ποιότητας και αξίας,
· σε σύγχρονες μη υδροβόρες αρδευτικές μεθόδους,
· σε αξιοποίηση των τοπικών υδάτινων πόρων.

» Στο μέτρο που είναι απαραίτητο στο υδατικό ισοζύγιο, δεσμευόμαστε για τη μεταφορά νερού, με παράλληλη παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

» Με γνώμονα το κέρδος του αγρότη και του παραγωγού, μ’ ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμους στόχους, και έχοντας κατά νου την αποφυγή της ερημοποίησης της Θεσσαλίας και την υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα, θα αντιμετωπιστεί το υδρολογικό πρόβλημα της περιοχής».

  • Θα μπορούσε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής;

«Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ακόμη και για ειρηνικούς σκοπούς. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέτοιας μορφής ενέργεια, διότι μπορεί άνετα να εξασφαλίσει την εξοικονόμηση με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με επενδύσεις στην αύξηση της αποδοτικότητας και μείωση των εκπομπών ρύπων.

» Για μας, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση, αλλά ένα ακόμη πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι τόσο πλούσια χώρα σε ΑΠΕ, τις οποίες όμως δυστυχώς δεν αξιοποιεί».

  • Τι πρέπει να γίνει για να διασωθούν και να αναγεννηθούν τα περιαστικά δάση;

«Θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να φέρνουν αναχώματα στη σύνταξη των δασικών χαρτών, να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες που έχουν ήδη συνταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου και να γίνει άμεση δημοσιοποίηση τους, να καθοριστεί νομικά η έννοια του περιαστικού δάσους και το πλαίσιο διαχείρισής του, να συνταχθούν τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες να καθορίσουν με λεπτομέρεια τις επιτρεπτές επεμβάσεις και το μέγεθός τους, καθώς και το περιεχόμενο των μελετών που τα αφορούν, να καταγραφούν όλα τα περιαστικά δάση των Δήμων και βέβαια να προβλέπεται αυστηρή προστασία (μέσα από διαβούλευση θα προκύψει το καθεστώς –Εθνικοί Δρυμοί/Εθνικά Πάρκα).

» Στόχος η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση τους από το κοινό με ήπιες δραστηριότητες αναψυχής και άθλησης. Τέλος, θα δημιουργήσουμε την πράσινη ραχοκοκαλιά της Αττικής, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας σε ελεύθερους χώρους υψηλού πρασίνου τους περιαστικούς όγκους, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν μέσα στις πόλεις, τις αθλητικές εγκαταστάσεις -και στην Αττική τους χώρους των Ολυμπιακών ακίνητων- και το θαλάσσιο μέτωπο όπου υπάρχει.

  • Τι καινούριο έχει να φέρει το ΠΑΣΟΚ από τις 5 Οκτωβρίου;

«Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί να δώσει λύσεις στη σημερινή κρίση, που μαστίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής σε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστεί με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα στα μετόπισθεν.

» Θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν αυτή τη χώρα να προοδεύει, να αναπτύσσεται ορθά, να πρωτοπορεί. Σε κοινή πορεία θα απεγκλωβιστούμε από τα προβλήματα και θα μετατρέψουμε μαζί με τους πολίτες την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε αναπτυξιακή ευκαιρία, θέτοντας τους σωστούς πολιτικούς στόχους και έχοντας ως λάβαρο την πράσινη ανάπτυξη».

  • Αθήνα – ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009  [ 19:39 ]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s