Προκ.Παυλόπουλος: «Κλειδί» η συσπείρωση της ΝΔ

Προκ.Παυλόπουλος: «Κλειδί» η συσπείρωση της ΝΔ
  • ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ Α’ ΑΘΗΝΩΝ

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι -κατά τον κ. Πρ. Παυλόπουλο- το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα το κυβερνών κόμμα. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής στην Α Αθηνών στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος» αποδίδει την κυβερνητική φθορά στα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης της ΝΔ, αλλά και στην ανάγκη επικοινωνιακής προβολής του έργου της τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Σε ό,τι τον αφορά, δηλώνει ευθέως ότι ενήργησε σωστά στα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Και τώρα, αν είχα τις ίδιες συνθήκες, με τον ίδιο τρόπο θα είχα αντιδράσει».

  • Η ΝΔ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. Κατά τη γνώμη σας αυτό συμβαίνει εξαιτίας των σκανδάλων ή εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθήσατε;

Ναι, είναι αλήθεια ότι η ΝΔ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά πρέπει ν αναλύσουμε τι σημαίνει αυτό και ποια πραγματικότητα αποτυπώνει. Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα και με τις καλύτερες δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα αυτό «αγωνίζεται» να φθάσει το ποσοστό με το οποίο έχασε τις εκλογές το 2007.

Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, δύο ολόκληρα χρόνια, δεν έχει κερδίσει τίποτα. Αρα, το πρόβλημα βρίσκεται στο εσωτερικό της ΝΔ και, συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη συσπείρωσή της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει βεβαίως και η τριβή την οποία υφίσταται κάθε κυβέρνηση όταν κυβερνά, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ανάγκη από τη μία πλευρά να αναλυθεί το έργο το οποίο έχει κάνει η κυβέρνηση και, από την άλλη, να εξηγηθούν περισσότερο τα μέτρα τα οποία οφείλουμε να πάρουμε -που είναι μέτρα ευθύνης- προκειμένου ο τόπος να βγει από την κρίση. Γι αυτό άλλωστε πιστεύω ότι το ζήτημα αφορά την ίδια τη ΝΔ, τα στελέχη της, εμάς προσωπικά, οι οποίοι πρέπει να αγωνισθούμε προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις.

  • Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να λέει ότι «το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής». Δέχεστε κι εσείς κριτική από συναδέλφους σας τής ΝΔ ότι δεν υλοποιήσατε την περίφημη επανίδρυση. Τελικά, υπήρξαν πολλά που δεν έγιναν;

Βεβαίως παραμένει «μεγάλος ασθενής» το κράτος. Αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει πολλά αυτά τα πεντέμισι χρόνια. Φυσικά, δεν μπορέσαμε να διορθώσουμε όλα εκείνα τα οποία κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ύστερα από 20 χρόνια και, ιδίως, δεν μπορέσαμε ν αλλάξουμε τη νοοτροπία εκείνη της αδιαφάνειας και της ανοχής, για την οποία σας μίλησα προηγουμένως. Αλλά η αλήθεια όμως είναι άλλη.

Εχουν γίνει πολλά και σημαντικά πράγματα. Βεβαίως -το επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά- δεν τα ολοκληρώσαμε όλα. Αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Θα σας απαριθμήσω ορισμένα που αφορούν μόνο το υπουργείο Εσωτερικών: Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης ήταν σε εμβρυακή κατάσταση όταν παρέλαβα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σήμερα δεν έχει παρά να δει κανείς πώς λειτουργεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σε όλο τον δημόσιο τομέα και, ιδίως, στον στενό δημόσιο τομέα. Δείτε πώς γίνονται σήμερα οι εκλογές παραδείγματος χάριν -και αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο- και πώς έγιναν το 2004. Δείτε με ποια ποιότητα γίνονται, η οποία συνάδει και με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Δείτε επίσης πώς το Πρόγραμμα «Σύζευξις» και η Διαδικτυακή Πύλη «Ερμής» επιτρέπουν πλέον και την εσωτερική ηλεκτρονική επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και την ηλεκτρονική επικοινωνία του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση με όρους οι οποίοι επιτρέπουν αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια. Δείτε τα ΚΕΠ.

  • Τα ΚΕΠ ιδρύθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ…

Τα παραλάβαμε σε μια κατάσταση εμβρυακή και, αυτήν τη στιγμή, έχουν μετατραπεί σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών, τα οποία εξυπηρετούν τον πολίτη. Δείτε, ιδίως, τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πήραμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που, κατά την ομολογία της ίδιας της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ την εποχή εκείνη -που, βεβαίως, είχαν στην ηγεσία τους ανθρώπους που δεν πρόσκεινται στη ΝΔ-, βρισκόταν υπό οικονομική κατάρρευση. Οχι μόνο τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκαταστάθηκαν και άρχισε η επιστροφή των παρακρατηθέντων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πόρων, αλλά και θεσμικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδίως ο α βαθμός, απέκτησε έναν πολύ σύγχρονο Κώδικα. Πέραν τούτου, όλη η οικονομική διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας. Δεν έχει παρά να μπει κανείς στον διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» για να δει πού πάει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Πέραν τούτου, από την 1η Ιουλίου 2005 θεσμοθετήθηκε ο προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α βαθμού, και έτσι εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τις ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Είναι προϊόν αρμονικής σύνθεσης

  • Ποιο είναι το πρώτο σας σχόλιο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ;

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είναι προϊόν αρμονικής σύνθεσης ανάμεσα στην παρουσία πολιτικών που έχουν ήδη προσφέρει πολλά με τη διαδρομή και την εμπειρία τους και νεότερων ανθρώπων οι οποίοι έχουν ήδη αναδειχθεί στον επιστημονικό και ευρύτερο πολιτικό-κοινωνικό στίβο. Οσον αφορά τη χειρονομία του κ. Εβερτ να ζητήσει να τεθεί στη 12η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αναδεικνύει το κορυφαίο ήθος και την πολιτική γενναιότητα καθώς και το αίσθημα προσφοράς που διέκρινε πάντοτε τον κ. Εβερτ. Η στάση του είναι ένα δίδαγμα για όλους μας, ιδιαίτερα δε για μένα, ο οποίος μπήκα στην πολιτική με προτροπή του κ. Εβερτ όταν ήταν αρχηγός της ΝΔ. Και πρέπει να τονίσω ότι του οφείλω πολλά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
Και τώρα με τον ίδιο τρόπο θα είχα αντιδράσει

  • Ο ΛΑΟΣ φαίνεται ότι διατηρεί τις δυνάμεις του και σε αυτό συμβάλλει -σημειώνουν οι αναλυτές- το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί. Εσείς, ως υπουργός Εσωτερικών, πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχατε κάνει άλλες επιλογές στα θέματα δημόσιας τάξης; Και το ρωτώ αυτό με αφορμή και την κριτική που δεχθήκατε περί «αμυνόμενης αστυνομίας» πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Οι επιλογές που έχουν γίνει είναι εκείνες που συμβάλλουν στην άνοδο του κύρους της Ελληνικής Αστυνομίας και στην αποτελεσματικότητά της. Και το βλέπετε αυτό, άλλωστε, ιδίως τον τελευταίο καιρό, σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση και τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του πολίτη. Βεβαίως, τον Δεκέμβριο αντιμετωπίσαμε μια έκτακτη κατάσταση. Εκείνο το οποίο προείχε τότε -και θυμάστε τις συνθήκες για τις οποίες μιλάμε- ήταν η ασφάλεια και η ακεραιότητα των πολιτών και η προστασία των δικαιωμάτων τους. Εγώ δεν μίλησα για «αμυνόμενη αστυνομία», όπως κάποιοι θέλησαν να το παρουσιάσουν, αλλά για μια αστυνομία που έχει ως πρώτο στόχο να προστατεύσει τον πολίτη, τα δικαιώματά του και τη σωματική του ακεραιότητα. Φαντάζεται κανείς τι θα είχε γίνει εάν η αστυνομία δρούσε υπό άλλες συνθήκες και αν είχαμε θύματα μέσα στην αναταραχή η οποία είχε επικρατήσει; Εξακολουθώ να επιμένω ότι ενήργησα σωστά και επαναλαμβάνω και τώρα ότι, αν είχα τις ίδιες συνθήκες, με τον ίδιο τρόπο θα είχα αντιδράσει. Δεν υπολόγισα ποτέ το πολιτικό κόστος.

Με απασχολούσε πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του πολίτη. Γι αυτό και πιστεύω ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε τότε σιγά σιγά δικαιώνεται και γίνεται κατανοητή από τον πολίτη.

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ, ΕΘΝΟΣ, 21/09/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s