Παναγιώτης Λαφαζάνης – «Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται μια ριζοσπαστική προοδευτική αντιπολίτευση»

  • Οι υποψήφιοι απαντούν

Eurokinissi

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης

Το in.gr απευθύνει ερωτήσεις σε υποψηφίους που διεκδικούν την ψήφο μας στις 4 Οκτωβρίου. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά Π.Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου θα ακολουθήσει μια πολιτική νεοϋποτέλειας στις ΗΠΑ, ενώ κατηγορεί το ΚΚΕ για «τον άγονο και αναίτιο ‘εμφύλιο’ πόλεμο ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις της χώρας». Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έχει κάνει σφάλματα, αλλά θα αποτελέσει μια «ριζοσπαστική προοδευτική αντιπολίτευση».

  • Περιπέτεια ζωής για τους συμβασιούχους η εργασιακή σχέση. Ζητούν δικαίωση με τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να τους αντέξει όλους;

«Οι υπάρχοντες συμβασιούχοι στο δημόσιο τομέα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι εργαζόμενοι που κάνουν εποχιακές εργασίες, αλλά που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ανάγκες, δηλαδή, που απαιτούν συνεχή και αδιάλειπτη καθημερινή εργασία για όλο το χρόνο. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, αυτοί οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν στο διηνεκές να είναι συμβασιούχοι, δηλαδή όμηροι της εκάστοτε εξουσίας, ανασφαλείς και με απολαυές πείνας.

» Θέση μας είναι ότι αυτό το καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και δουλεμπορίου των συμβασιούχων, που επέβαλλαν εναλλασσόμενοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρέπει να σταματήσει. Οι υπάρχοντες συμβασιούχοι πρέπει να αποκτήσουν άμεσα συμβάσεις αορίστου χρόνου και από δω και μπρός οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου να καλύπτονται με αδιάβλητους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ».

  • Από το ζενίθ στο ναδίρ δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την προσωπική σας εκτίμηση, γιατί συνέβη αυτό; Έπαιξε ρόλο ο τρόπος που χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικές εντάσεις;

«Σφάλματα έχουμε κάνει, αλλά αμφιβάλλω αν, και χωρίς σφάλματα, θα μπορούσαμε να συγκρατήσουμε τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που μας απέδιδαν πριν 1,5 – 2 χρόνια. Ζούμε μια εποχή ρευστότητας και μετάβασης. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την παλιά κυρίαρχη δικομματική πολιτική τάξη, αλλά ακόμα δεν φαίνονται έτοιμοι να την απορρίψουν πλήρως.

» Οι πολίτες αναζητούν το καινούργιο χωρίς να έχουν κατασταλάξει για το περιεχόμενό του και χωρίς να είναι έτοιμοι για την ανατροπή. Αυτές οι αντιφάσεις εκφράστηκαν ίσως και με το ανεβοκατέβασμα των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω, όμως, ότι τελικώς, ίσως και πολύ σύντομα, η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της ανάγκης για μια μεγάλη αναγεννητική προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας και επομένως για μια νέα δυναμική του σύγχρονου, ριζοσπαστικού, ενωτικού εγχειρήματός μας».

  • Γιατί θα πρέπει ο πολίτης να εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις 4 Οκτωβρίου;

«Η ΝΔ καταρρέει, βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, η κοινωνικής της βάση τελεί σε αποσύνθεση και μετεκλογικά, ίσως, γνωρίσει τη μεγαλύτερη κρίση της ή και τη διάλυση. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ μάλλον επωφελείται, αλλά επωφελείται χωρίς εναλλακτική πρόταση, δίνοντας προεκλογικά διαπιστευτήρια στην Ουάσιγκτον, πλέοντας σε πελάγη προγραμματικής σύγχυσης, συνειδητής αοριστίας, διφορούμενων υποσχέσεων και σε ένα κλίμα συντηρητικής αναδίπλωσης.

» Μια κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι μετά την 5η Οκτωβρίου θα ακολουθήσει μια πολιτική νεοϋποτέλειας στις ΗΠΑ και μια πολιτική εξυπηρέτησης των αγορών, των Τραπεζών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, πιάνοντας το νήμα από τα τελευταία χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

» Αν όλα τα παραπάνω έχουν βάση, καλούμε τους πολίτες να διασφαλίσουν με την ψήφο τους την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Τους καλούμε να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει από την 5η Οκτωβρίου μια ριζοσπαστική προοδευτική αντιπολίτευση στη χώρα. Μια αντιπολίτευση που θα αντιστέκεται και θα ενοχλεί δυσανάλογα με τη δύναμή της. Μια αντιπολίτευση που θα βρίσκεται στα ειρηνικά, ενωτικά κινήματα και τους αγώνες και ταυτόχρονα στη Βουλή. Μια αντιπολίτευση που όχι μόνο θα καταγγέλλει, αλλά και θα προτείνει, θα κερδίζει, θα νικά και θα θεμελιώνει μια εναλλακτική προοπτική για τη χώρα. Διεκδικούμε να εμπιστευτούν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την ελπίδα.

  • Οι αριστεροί προοδευτικοί ριζοσπάστες ψηφοφόροι απογοητεύτηκαν από τους «σύγχρονους ανανεωτικούς δρόμους», είπε -εμμέσως πλην σαφώς- η Αλέκα Παπαρήγα. Τι θα της απαντούσατε;

«Οι σύγχρονοι ανανεωτικοί δρόμοι είναι πάντα το ζητούμενο για μια Αριστερά που θέλει να ανοίξει νέους προοδευτικούς δρόμους για την κοινωνία. Γι’ αυτό θα έλεγα στην ηγεσία του ΚΚΕ πως ο κόσμος της Αριστεράς, περισσότερο από οτιδήποτε, είναι απογοητευμένος από τον άγονο και αναίτιο ‘εμφύλιο’ πόλεμο ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις της χώρας, για τον οποίο την κύρια ευθύνη έχει το ΚΚΕ, το οποίο παραμένει προσκολλημένο στα δόγματα του ‘υπαρκτού σοσιαλισμού’ που απέτυχαν, αλλά και στις επιλογές της μίας και απόλυτης αλήθειας, την οποία αυτό μόνο κατέχει.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει τους δρόμους της κοινής δράσης και της συνεργασίας όλων των αριστερών δυνάμεων, αφού όσα ενώνουν την Αριστερά είναι πολύ περισσότερα και επίκαιρα απ’ όσα τη χωρίζουν ή παραμένουν ως διαφορές. Και προτείνουμε αυτούς τους ενωτικούς αριστερούς δρόμους γιατί είναι οι πλέον καρποφόροι και αποτελεσματικοί, όχι μόνο για τα οράματα της αριστεράς, αλλά για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού».

  • Πώς βλέπετε να συνδυάζονται οι κοινωνικές παροχές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξυγίανση των οικονομικών;

«Καταρχάς, η ανάπτυξη καινοτόμων και ριζοσπαστικών κοινωνικών πολιτικών δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην θα χρηματοδοτούνται με την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μπορούν κάλλιστα να χρηματοδοτηθούν αυτές οι πολιτικές από τη δικαιότερη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τον περιορισμό της φορολογικής ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων, υψηλών κερδών, μεγάλων περιουσιών και μεγάλων κληρονομιών, αλλά και την καταπολέμηση της παραοικονομίας, που σημαίνει ισχυρή πολιτική βούληση και άλλο οικονομικό μοντέλο.

» Πέραν αυτών, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας. Τα μείζονα, αντίθετα, προβλήματα, είναι αποδοτικότητας, παραγωγικής δομής και ενδογενούς δυναμικής της οικονομίας, μαζί με τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα. Επομένως το θέμα δεν είναι τόσο το ύψος του ελλείμματος, αλλά αν αυτό αξιοποιείται αποτελεσματικά και αποδοτικά για επενδυτικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς στόχους, πράγμα που δεν συμβαίνει.

» Τέλος, ο συνδυασμός του ελλείμματος με υψηλό δημόσιο χρέος αντιμετωπίζεται με σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία είναι η χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτόκια ανάλογα με εκείνα που δανείζει τις εμπορικές Τράπεζες (1%!). Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική και αυτή απαιτεί πολιτική ανατροπή».

  • Ν.Σ., Αθήνα – ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009  [ 19:03 ]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s