Μαρία Δαμανάκη – «Το ΠΑΣΟΚ έχει τη θέληση και τη δύναμη να παλέψει με σχέδιο»

  • Οι υποψήφιοι απαντούν

Eurokinissi
Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Αθηνών Μαρία Δαμανάκη

Το in.gr απευθύνει ερωτήσεις σε υποψηφίους που διεκδικούν την ψήφο μας στις 4 Οκτωβρίου. Η Μαρία Δαμανάκη τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα θεσμοθετήσει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για τις επιχορηγήσεις στον χώρο του πολιτισμού, ενώ προσθέτει ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Παπανδρέου έχει θέληση και δύναμη να παλέψει με σχέδιο, δεσμεύσεις, διαφάνεια και εντιμότητα.

  • Αν γινόσασταν υπουργός Πολιτισμού και σας ζητούσε επιχορήγηση ένας ιστορικός, πλην όμως ξεπερασμένος από την εποχή, θίασος, τι θα απαντούσατε;

«Θα απαντούσα ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται με τη δέσμευση να θεσμοθετήσει σαφείς όρους και προϋποθέσεις που θα αφορούν όλες τις επιχορηγήσεις των καλλιτεχνικών δράσεων και όλους τους δημιουργούς, με διαφάνεια και αξιοκρατία. Προφανώς εκεί θα έχουν θέση και μερίδιο και οι ιστορικοί θίασοι ανάλογα με τις προτάσεις που θα υποβάλουν.

» Το ΠΑΣΟΚ έρχεται ακόμη για να καθιερώσει μητρώα αιτούντων σε όλες τις επιλογές, που θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο, όπως και τα αποτελέσματα των σχετικών κρίσεων.

» Με δυό λόγια θα έλεγα πως είναι πλέον ώρα να τελειώνουμε με τη θλιβερή πραγματικότητα που θέλει την πλειοψηφία των πολιτιστικών επιχορηγήσεων να εξαρτάται από τις κομματικές συμπάθειες ή τις προτιμήσεις -αισθητικές ή άλλες- της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

» Θα προσέθετα ακόμη το κυριότερο: ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν είναι προσωπικές μου, ούτε εξαρτώνται από το πρόσωπο του αυριανού υπουργού Πολιτισμού. Αποτελούν τμήμα του κυβερνητικού προγράμματος στη βάση του οποίου το ΠΑΣΟΚ ζητά την ψήφο των πολιτών. Δεσμεύουν κατά συνέπεια όλους μας».

  • Από τη μια καταγγέλλονται συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα (π.χ. stage), από την άλλη συντεχνιακές πρακτικές γίνονται εμπόδιο στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών (π.χ. μουσεία). Πού σας βρίσκουν αυτές οι δύο θέσεις; Πώς θα έρθει η πολυπόθητη εργασιακή ειρήνη;

«Τα προγράμματα stage ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το 2004 ως προγράμματα ειδίκευσης ή πρώτης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους και νέες. Είχαν κατεύθυνση κατ’ αρχήν τον ιδιωτικό τομέα. Κακώς επεκτάθηκαν στο δημόσιο.

» Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε σε λίγα χρόνια να τα μετατρέψει σε μηχανισμό χυδαίου ρουσφετολογικού χειρισμού της ελληνικής νεολαίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ρητά δεσμευθεί ότι τα stage στο δημόσιο θα καταργηθούν.

» Για τη λειτουργία των Μουσείων: Τα κύρια προβλήματα είναι πάντα η έλλειψη σοβαρής πολιτικής αύξησης της επισκεψιμότητας με νέες ιδέες που να απευθύνονται και στους νέους, έλλειψη μονίμου προσωπικού και οι πελατειακές σχέσεις. Γι’ αυτά δεν φταίνε οι συντεχνίες. Η εργασιακή ειρήνη γίνεται ευκολότερη όταν υπάρχουν κανόνες που ισχύουν για όλους, αξιοκρατία και οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους».

  • Τι μπορεί να φέρει σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η εμπειρία σας από την Αριστερά;

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι υπόθεση του αυριανού πρωθυπουργού. Είναι εκείνος που θα σταθμίσει τις δυνατότητες προσφοράς όλων μας απ’ όποιο πολιτικόιδεολογικό ρεύμα κι αν προερχόμαστε ή εκπροσωπούμε στο ΠΑΣΟΚ».

  • Γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου;

«Γιατί έχει τη θέληση και τη δύναμη να παλέψει με σχέδιο, δεσμεύσεις, διαφάνεια και εντιμότητα, ώστε να αναστραφεί η οικονομία, να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και προοπτική. Για να δημιουργήσουμε νέα εμπιστοσύνη προς την πολιτική και την πορεία της χώρας και να ξαναφέρουμε την αισιοδοξία σε όλους μας».

  • Αθήνα – ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009  [ 15:50 ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s