Μαρία Δαμανάκη: «Νέα ευκαιρία στην ελπίδα»

 • Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΚΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
 • Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δίνουν μια νέα ευκαιρία στην ελπίδα και την Ελλάδα, δηλώνει η Μαρία Δαμανάκη.

Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών θεωρεί ωστόσο ότι «η κατάρρευση της Ν.Δ. άνοιξε αυτιά, ξεκλείδωσε πόρτες και έφερε πιο κοντά κοινό που μέχρι χθες ήταν δύσπιστο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ».

 • Ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ «αγαπιέται». Πού το αποδίδετε;

«Εχω την αίσθηση πως το ΠΑΣΟΚ πάντα “αγαπιόταν” και μάλιστα σε πολλές φάσεις της ιστορίας του με εντυπωσιακό πάθος. Ομως όσο πιο μεγάλη είναι η αγάπη, τόσο πιο πολύ και πιο εύκολα πληγώνει. Η φθορά της κυβερνητικής εξουσίας διατάραξε κάποιες σχέσεις. Σήμερα οι πληγές κλείνουν. Το ΠΑΣΟΚ ανακτά τους δεσμούς του με τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας, χτίζει νέα σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες».

 • Περιμένατε την κατάρρευση της Ν.Δ. και το άνοιγμα της ψαλίδας μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

«Από τη στιγμή που Καραμανλής πήρε την απόφαση να καταθέσει τα όπλα και να πάει σε εκλογές, ναι περίμενα την κατάρρευση. Ομως “παροικώ την Ιερουσαλήμ” πολλά χρόνια. Περισσότερο έχουν εκπλαγεί οι πολίτες που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές. Αυτοί είναι πολύ θυμωμένοι μαζί της».

 • Γιατί μέχρι πριν από ένα χρόνο οι πολίτες δεν έτειναν ευήκοον ους σε όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ; Μήπως η σημερινή στροφή σχετίζεται κυρίως με τα λάθη της Ν.Δ. παρά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

«Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο δεν ήταν ούτε πλήρες ούτε γνωστό στους πολίτες. Σήμερα καταφέραμε όλη η πολιτική συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τις δικές μας θέσεις. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δίνουν μια νέα ευκαιρία στην ελπίδα και την Ελλάδα. Βεβαίως, η κατάρρευση της Ν.Δ. άνοιξε αυτιά, ξεκλείδωσε πόρτες και έφερε πιο κοντά κοινό που μέχρι χθες ήταν δύσπιστο απέναντί μας».

 • Ποιο το σοβαρότερο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στον χώρο του πολιτισμού;

«Να αποκαταστήσει τα τραύματα που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια σε όλο το σώμα του ελληνικού πολιτισμού, η απουσία πολιτικής, οι πελατειακές επιλογές, η έλλειψη κανόνων και διαφάνειας, η απώλεια ευρωπαϊκών πόρων. Να τον αναδείξει σε παραγωγική αναπτυξιακή δύναμη για τη χώρα, στηριγμένο στην αξία των δημιουργών μας και τη σπάνια πολιτιστική μας κληρονομιά».

 • Αρκούν οι 100 μέρες για να αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία;

«Θα τις κάνουμε να αρκούν. Δεν έχουμε επιλογή. Η Ελλάδα είναι στο παραπέντε. Δηλαδή στο και πέντε».

 • Ποια είναι τα διδάγματα από την κυβερνητική πορεία της Ν.Δ.;

«Χωρίς σχέδιο, με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας, έρχεται η κατάρρευση».

 • Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Κ. Καραμανλή στην εξάχρονη πρωθυπουργία του;

«Η περιφρόνηση της πολιτικής. Τα προβλήματα των πολιτών δεν τα λύνει η αγορά. Και η επικοινωνία δεν αρκεί να καλύψει το κενό».

 • Είναι εφικτή η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει σαφώς την πρόθεσή του να την επιδιώξει. Με αρχές και προγραμματικό πρόταγμα και μάλιστα ανεξάρτητα από το μέγεθος της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Χρειάζονται όμως πάντα δύο για να χορέψουν ταγκό».

 • Συνέντευξη Στην ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s