Γ.Αλογοσκούφης: «Συλλογικές οι αποφάσεις στην οικονομία»

Γ.Αλογοσκούφης: «Συλλογικές οι αποφάσεις στην οικονομία»
  • Γιώργος Αλογοσκούφης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄Αθηνών

«Κυβερνητική πολιτική» χαρακτηρίζει τις αποφάσεις που έλαβε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομίας, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α Αθηνών κ. Γ. Αλογοσκούφης. Στη συνέντευξή του στο «Εθνος» δηλώνει ότι έγιναν πολλά, αλλά παραδέχεται ότι ειδικά στον τομέα της δημόσιας διοίκησης θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα.

  • Η ΝΔ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι η αιτία γι αυτό είναι η οικονομική δυσχέρεια, η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ή το γεγονός ότι λόγω σκανδάλων το κόμμα σας έχασε το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ;

Η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2004 και είναι λογικό να έχει υποστεί τη φθορά της κυβερνητικής εξουσίας. Δημοκοπικά, επίσης, φαίνεται περισσότερο αρεστός, έστω προσωρινά, αυτός που υπόσχεται σε όλους τα πάντα. Σίγουρα υπήρξαν και λάθη. Ομως, τελικά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα είναι θετικό για τη Νέα Δημοκρατία.

  • Πιστεύετε ότι εσείς που διαχειρίστηκε για πέντε χρόνια την οικονομική πολιτική κάνατε λάθη ή παραλείψεις που κόστισαν στην εικόνα της κυβέρνησης συνολικά;

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν και υλοποιήθηκαν στην οικονομία αποτελούσαν κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική, η οποία, έως και την εμφάνιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Σας θυμίζω τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 (για πρώτη φορά από την ένταξη στην ΟΝΕ), τις συνθήκες υψηλής οικονομικής ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση των συμπολιτών μας που είχαν ανάγκη τη στήριξη και την αρωγή της πολιτείας, τις μειώσεις των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει ταχύτερα κάποια πράγματα. Θα έπρεπε να έχουμε προσπαθήσει περισσότερο για μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, για λιγότερη γραφειοκρατία, για αποτελεσματικότερο έλεγχο δαπανών στους ΟΤΑ και στην υγεία.

Αυτά πρέπει να επιταχυνθούν στο άμεσο μέλλον. Ομως, σας υπενθυμίζω ότι παραλάβαμε το 2004 ένα διογκωμένο και σπάταλο κράτος, που ήταν πολύ δύσκολο να τιθασευτεί. Οι εξελίξεις, αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007 έχουν δικαιώσει τις επιλογές μας.

  • Πιστεύετε ότι εάν ο κ. Καραμανλής είχε αντιδράσει νωρίτερα στα φαινόμενα αδιαφάνειας και είχε «δείξει» την έξοδο στους υπεύθυνους, τώρα το κλίμα θα ήταν διαφορετικό;

Η ερώτησή σας είναι υποθετική και δεν μπορώ να την απαντήσω. Θα ήθελα, όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι για όσους βρέθηκαν εκτός ψηφοδελτίων δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο εις βάρος τους. Εχω πει σε ανύποπτο χρόνο ότι οι βουλευτές πρέπει να κρίνονται από τον λαό. Με τη σημερινή λειτουργία των κομμάτων η καλύτερη εγγύηση δημοκρατίας είναι η ψήφος του λαού. Ελήφθησαν, όμως, αυτές οι αποφάσεις και δεν έχει νόημα να δίνεται συνέχεια.

  • Συνέντευξη στον Γιάννη Σαραντάκο, ΕΘΝΟΣ, 22/09/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s