Γιώργος Κουτρουμάνης: «Η Ν.Δ. οδήγησε στη χρεοκοπία τα Ταμεία»

  • Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Οι πόροι και όχι οι παροχές αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα για τα ασφαλιστικά ταμεία, πιστεύει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών Γιώργος Κουτρουμάνης και, παρά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, επισημαίνει ότι δεν έχει καμιά αξία ν’ ασχολούμαστε μ’ αυτό το θέμα.

  • Από τον στίβο του συνδικαλισμού στα έδρανα της Βουλής και την κεντρική πολιτική σκηνή. Με ποιο προσωπικό στοίχημα;

«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα. Το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν από τις βασικές προτεραιότητες του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά είναι τα θέματα που γνωρίζω περισσότερο και πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω ώστε να προωθηθούν λύσεις».

  • Το Ασφαλιστικό αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια για τη νέα κυβέρνηση. Βλέπετε λύση που δεν θα ξεσηκώσει τους εργαζόμενους;

«Οι επιλογές της Ν.Δ. οδήγησαν τα Ταμεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πόροι και όχι οι παροχές».

  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτάσσει αύξηση των ορίων ηλικίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει όχι. Πού θα αναζητηθεί το πεδίο συνεννόησης;

«Τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι πλέον πάνω από το μέσο όριο το ευρωπαϊκό. Καμία αξία δεν έχει ν’ ασχολούμαστε με το θέμα αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει όλες τις χώρες για να μειωθούν τα ελλείμματα. Αυτό θα το πετύχουμε κυρίως με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών».

  • Ως πρωτοεισερχόμενος στον πολιτικό στίβο, πού νομίζετε ότι πρέπει να δώσει βάρος μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

«Τα προβλήματα που θα κληρονομήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια. Πρώτη προτεραιότητα είναι συγκεκριμένα μέτρα όπως αυτά που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη για να μπει η χώρα σε νέα πορεία».

  • Τι σας τρομάζει στο δρόμο του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία;

«Με τρόμαζε πάντα το ενδεχόμενο να επαναλάβει το ΠΑΣΟΚ λάθη του παρελθόντος. Ομως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει χαράξει με σαφή τρόπο τη διαχωριστική γραμμή σε αλαζονικές συμπεριφορές και πρακτικές του παρελθόντος που τραυμάτισαν τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες. Είμαι αισιόδοξος».

  • Περιμένατε ή όχι την κατάρρευση της Ν.Δ.;

«Ηταν θέμα χρόνου. Οι πολίτες έδειξαν ανοχή στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε το 2004. Τώρα της γύρισαν την πλάτη, αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε βελτίωση για τους ίδιους σε κανέναν τομέα».

  • Πώς κρίνετε την απομάκρυνση των μισών «Βατοπεδινών» από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.;

«Μικρή σημασία έχουν πλέον τέτοιες κινήσεις πριν από τις εκλογές. Θα είχε ιδιαίτερη αξία αν η Ν.Δ. είχε αποδεχθεί ως κυβέρνηση τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα».

  • Φοβάστε επιστροφή της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ με το πρώτο λάθος του Γιώργου Παπανδρέου;

«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη όλων μας για να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία. Αυτό θα είναι, πιστεύουμε, και το μήνυμα των εκλογών. Κανένα περιθώριο δεν υπάρχει για εσωστρέφεια. Τα προβλήματα είναι τεράστια και οι πολίτες πειρμένουν να βάλουμε τα δυνατά μας και να δώσουμε λύσεις».

  • Συνέντευξη Στην ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s