ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Την αθέατη πλευρά του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία αποκαλύπτει στην «Α» ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος προειδοποιεί: «Εάν το ΠΑΣΟΚ επιχειρήσει να εφαρμόσει αυτά που λέει, θα έχουμε μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή στα μεσαία εισοδήματα».

Ο τέως υπουργός Οικονομίας δηλώνει δικαιωμένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Υπενθυμίζει τα μέτρα που είχε πάρει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες και την εισαγωγή τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν τελικά.

Χωρίς να ασκεί κριτική στον τρόπο κατάρτισης των ψηφοδελτίων, επαναλαμβάνει την άποψή του ότι θα ήταν καλύτερο όλοι οι πρώην βουλευτές να κριθούν από το λαό. Και στην απευκταία περίπτωση της ήττας, δηλώνει βέβαιος ότι εάν ο Κώστας Καραμανλής επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία κανείς δεν θα μπορέσει να τον αμφισβητήσει.

  • Με δεδομένο ότι η διαφορά, η ψαλίδα, παραμένει, το προβάδισμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που σχεδόν απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία αυτή τη δύσκολη μάχη;

«Εμένα ο ρόλος μου δεν είναι να κάνω προβλέψεις. Ασφαλώς η κατάσταση είναι δύσκολη, έτσι αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανατρέψουμε τα δύσκολα αυτά δεδομένα, γιατί τα δεδομένα τα δημοσκοπικά είναι ασφαλώς αρνητικά.

Και πρέπει μέσα στις δύο βδομάδες που έχουμε και να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας και να υπερασπιστούμε το έργο μας και να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας και κυρίως να δώσουμε προοπτική για την επόμενη μέρα και να πείσουμε ότι εμείς έχουμε μία λύση, η οποία εγγυάται και την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, ενώ οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς ασαφείς, που είπαν, και γενικόλογες, είναι και επικίνδυνες. Και αυτό πρέπει να πείσουμε».

  • -Και αυτό ήταν που ήθελα να σας ρωτήσω. Όταν έχει κανείς απέναντί του έναν πρώην υπουργό Οικονομίας, έναν άνθρωπο που γνωρίζει τα οικονομικά πράγματα, θέλω να μου σχολιάσετε τα όσα έχει πει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, τις υποσχέσεις του και το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει για την οικονομία.

«Σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που βιώνουμε, έχουμε δύο στρατηγικές. Έχουμε του πρωθυπουργού, που είναι να πει την ωμή αλήθεια στον ελληνικό λαό, να του πει ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες δύσκολες επιλογές στο αμέσως επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε μετά να μπούμε σε μια διαδικασία ανάπτυξης πολύ καλύτερη από το παρελθόν.

Και έχουμε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος προσπαθεί πάλι να παραπλανήσει, θα έλεγα, τον ελληνικό λαό, να του παρουσιάσει τα πράγματα ευχάριστα, ότι μπορεί χωρίς δύσκολες επιλογές, ότι μπορεί χωρίς κόστος, να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Υπάρχει όμως, πέρα απ’ αυτά που λέει, και τα ευχάριστα και τα χαμόγελα και την καλή σκηνική παρουσία, υπάρχει η αθέατη πλευρά του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Και η αθέατη πλευρά του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, η άλλη όψη του φεγγαριού, είναι ότι εάν το ΠΑΣΟΚ επιχειρήσει να εφαρμόσει αυτά που λέει, θα έχουμε μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή στα μεσαία εισοδήματα.

Πιστεύω ότι η μεσαία τάξη, η ανάπτυξη της χώρας και το βιοτικό μας επίπεδο, θα έχουν ασύλληπτες αρνητικές παρενέργειες από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, διότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτά τα οποία υπόσχεται είναι να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία.

Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία βάσισε όλη της την πολιτική στη σταδιακή μείωση της φορολογίας, κάτι που απέδωσε επί πολλά χρόνια και μας δημιούργησε ανάπτυξη, μας δημιούργησε μείωση της ανεργίας, μιλάω πριν από την κρίση, δημιούργησε μεγάλη αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Εάν επρόκειτο αυτή η πολιτική να ανατραπεί και να πάμε σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών, είτε για τις επιχειρήσεις είτε για τα φυσικά πρόσωπα, που τον έχουμε μειώσει τώρα από το 35% και στο 40% τον έχουμε μειώσει στο 25%, είτε στα ακίνητα, είτε στις κληρονομιές, εκεί που καταργήσαμε το φόρο, πιστεύω ότι θα έχουμε και μεγάλες επιπτώσεις αρνητικές στην ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη με υψηλή φορολογία δεν γίνεται. Και στην απασχόληση και κυρίως στο βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Και δεν θέλω να το εκλάβετε αυτό κινδυνολογικά, ότι εγώ είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθώ να τρομάξω τον κόσμο. Αλλά φοβάμαι ότι είναι ο μόνος δρόμος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να μειώσει τα ελλείμματα.

Γιατί για τις δαπάνες δεν λέει τίποτα. Μάλιστα, υπόσχεται αύξηση των δαπανών ουσιαστικά, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που θεωρεί ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να δώσουμε μεγάλη αύξηση στον περιορισμό των δαπανών και να διατηρήσουμε αυτή τη φορολογική πολιτική που είχαμε τα τελευταία χρόνια, η οποία απέδωσε είχε πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία».

  • -Ένας όμως απ’ τους στόχους που έχει θέσει ο πρωθυπουργός είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Και παραδέχθηκε ότι εκεί υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, δεν έγιναν όσα βήματα θα έπρεπε να γίνουν. Αισθάνεστε ότι αυτό αποτελεί κριτική για τη δική σας πολιτική, για τις επιδόσεις του υπουργείου Οικονομίας σε αυτό τον τομέα τα τελευταία 5 χρόνια;

«Κοιτάξτε, το αντίθετο θα έλεγα. Θα έλεγα το αντίθετο για δύο λόγους. Πρώτον, διότι τα χρόνια που πέρασαν παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που κάναμε, που ήταν τεράστιες, ήταν 10 μονάδες για τις επιχειρήσεις, 10 με 15 μονάδες για τα νοικοκυριά, αύξηση του αφορολογήτου 20%, κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, ελάφρυνση των ακινήτων, παρά τη μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, τα φορολογικά έσοδα σε σχέση με το ΑΕΠ δεν έπεσαν καθόλου.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι από κάποιες άλλες πηγές πήραμε χρήματα. Από τη φοροδιαφυγή. Σας το λέω ευθέως, από εκεί πήραμε χρήματα. Βεβαίως, με τα αποτελέσματα της πολιτικής για τη φοροδιαφυγή δεν είμαι ούτε και εγώ ευχαριστημένος.

Να σας θυμίσω ότι πριν αποχωρήσω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είχα πάρει μια σειρά από μέτρα, δυσάρεστα και με πολιτικό κόστος και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για την εισαγωγή τεκμηρίων διαβίωσης που θα βοηθούσαν στη μάχη της φοροδιαφυγής. Αυτά δεν εφαρμόστηκαν δυστυχώς.

Πιστεύω ότι είναι θετικό και εγώ το θεωρώ δικαίωσή μου, όχι κριτική, το ότι ο πρωθυπουργός δίνει και μεγάλη έμφαση στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Επίσης, αν θυμάστε, το Σεπτέμβριο εξαγγείλαμε και ένα νέο 5ετές πρόγραμμα από το 10 έως το 14, μείωσης των φορολογικών συντελεστών, για μεν τα μεσαία εισοδήματα από το 25% στο 20%, το οποίο έχει νομοθετηθεί, δεν το εξαγγείλαμε απλώς, το ψηφίσαμε, είναι νόμος του κράτους. Και για τις επιχειρήσεις από το 25% στο 20%. Αυτό είναι μια πολιτική, που δημιουργεί συνθήκες βεβαιότητας για το φορολογικό σύστημα στο βαθμό, βέβαια, που δεν ανατραπεί από το ΠΑΣΟΚ, και η οποία θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια».

  • -Τελικά ήταν ορθή επιλογή η προσφυγή στις κάλπες;

«Εγώ είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ήταν ορθή επιλογή. Απόλυτα πεπεισμένος. Και το είπα από την πρώτη στιγμή. Διότι από την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δημιουργήσει τη βεβαιότητα ότι θα χρησιμοποιούσε ως μοχλό την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει εκλογές, θα μπαίναμε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία μόνο αναστάτωση θα προκαλούσε στη χώρα.

Θα προκαλούσε κοινωνικές πιέσεις, θα προκαλούσε μια άνευ προηγουμένου υποσχεσιολογία απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα, θα προκαλούσε αβεβαιότητα. Τίποτα καλό δεν θα προέκυπτε σε αυτό το πεντάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου και αρχών Μαρτίου, Φεβρουαρίου, πότε θα γίνονταν οι εκλογές.
Αυτό νομίζω ήταν μια πολύ σωστή απόφαση, υπεύθυνη, δείχνει έναν ηγέτη ο οποίος δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του και ότι είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που είναι καλό για τη χώρα, έστω και με προσωπικό κόστος για τον ίδιο».

  • -Να μιλήσουμε λίγο και για τη Α’ Αθήνας. Θα θυμίσουμε και στους αναγνώστες είστε υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Μαθαίνω ότι βρίσκεστε καθημερινά στις γειτονιές της πόλης, στις λαϊκές. Ποια είναι τα προβλήματα που σας θέτουν οι πολίτες της Α’ Αθήνας; Ποιο είναι το κυριότερο που τους απασχολεί; Είναι η οικονομία; Είναι η δημόσια ασφάλεια που μας απασχόλησε έντονα και τη χρονιά που πέρασε; Έχουν αιτήματα για διορισμούς;

«Τα τρία σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι και τα τρία πολύ σημαντικά. Το ένα είναι και θα έλεγα ότι είναι το πρώτο αυτή την περίοδο, το ζήτημα της ασφάλειας, της τάξης και της ασφάλειας, καθώς και το ζήτημα της τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν καταλάβει και ορισμένες περιοχές της Αθήνας.

Εκεί πρέπει κάτι να κάνουμε. Υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας μεγάλο, κυρίως μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να ξανασυμβεί. Αλλά υπάρχει ένα θέμα γκετοποίησης κάποιων περιοχών της Αθήνας, στις οποίες μαζεύονται οι παράνομοι μετανάστες. Νομίζω ότι πρέπει αυτό το ζήτημα με τους μετανάστες να το αντιμετωπίσουμε ορθολογικά».

  • -Δεν έχουν γίνει κάποια βήματα;

«Έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά ακόμα πρέπει πολλά να γίνουν. Να έχουμε μια ορθολογική μεταναστευτική πολιτική.

Βεβαίως, να δούμε την ανθρώπινη πλευρά αυτών των οικονομικών, γιατί οικονομικοί μετανάστες είναι στην πραγματικότητα. Δουλεύουν, προσφέρουν, αλλά πρέπει να ζήσουν με ανθρώπινες συνθήκες, διότι αλλιώς υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής στην πόλη.

Το δεύτερο που απασχολεί τους πολίτες της Αθήνας είναι η οικονομική αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση που βιώνουμε και η ανεργία βεβαίως, διότι και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Και το τρίτο και τελευταίο είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, του πρασίνου. Αυτά είναι διαχρονικά ζητήματα και από το καλό πάντα υπάρχει το καλύτερο, δηλαδή θα πρέπει να συνεχίσουμε εκεί να κάνουμε προσπάθειες.

Αυτά τα τρία εγώ θα αξιολογούσα σαν τις μεγάλες προτεραιότητες και γι’ αυτά τα τρία μιλάω με τους πολίτες. Λόγω αρμοδιότητας εμένα με ρωτάνε περισσότερο για τα θέματα της οικονομίας, λογικό, λόγω της προηγούμενής μου θητείας. Αλλά εγώ προσωπικά αξιολογώ το θέμα της ασφάλειας πάνω απ’ όλα».

  • -Ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Τέθηκαν εκτός ο κ. Δούκας, ο κ. Τσιτουρίδης και ο κ. Παυλίδης. Πιστεύετε ότι αυτό έχει ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα;

«Στην Αθήνα νομίζω από τη μέρα που ο συνυποψήφιός μου, ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, δεν απασχολούσε πια το θέμα αυτό. Τουλάχιστον τους ψηφοφόρους της Α’ Αθηνών.
Εγώ είχα μια άποψη, την είχα εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο, ότι όλους πρέπει να μας κρίνει ο λαός. Διότι τα κόμματά μας όσο κι αν έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, δεν λειτουργούν δημοκρατικά ακόμα. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, διαδικασίες ευρύτερα αποδεκτές για τον καθορισμό των υποψηφιοτήτων.

Και τελικά αυτή τη δύσκολη απόφαση, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, την παίρνει μια μικρή ομάδα και τελικά και ο αρχηγός του κόμματος.

Χωρίς αυτό να εκληφθεί ως κριτική στη διαδικασία, εγώ θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο και το είχα πει και σε ανύποπτο χρόνο, όλοι οι πρώην βουλευτές να ήταν υποψήφιοι. Και νομίζω ότι ο λαός έχει την ωριμότητα, τη γνώση, να κρίνει ποιοι από εμάς έσφαλαν και ποιοι δεν έσφαλαν».

  • -Με δεδομένο το πόσο δύσκολη είναι αυτή η εκλογική μάχη, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο Καραμανλής έχει πει «θα μείνω εφόσον με θέλει ο κόσμος της παράταξης». Τι βλέπετε για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία;

«Κατ’ αρχάς όλοι παλεύουμε για τη νίκη και πιστεύω ότι είναι εφικτό το να ανατρέψουμε την πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, στο απευκταίο, είμαι βέβαιος ότι εάν ο πρωθυπουργός επιθυμεί να παραμένει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κι εγώ το εύχομαι και το θεωρώ και επιθυμητό, κανείς δεν θα μπορέσει να τον αμφισβητήσει».

  • Στη ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ, Απογευματινή, 22/09/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s