Αννα Βαγενά: «Σφραγίστηκε η αυτοδυναμία»

  • ΒΑΓΕΝΑ: ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΕΠΙ Ν.Δ. ΝΑ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Μετεκλογική προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η Αννα Βαγενά, εφόσον, όπως τονίζει, εφαρμοστούν στην πράξη όλα όσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει προεκλογικά. Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας θεωρεί ότι δικαίως οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι στα κόμματα εξουσίας υπάρχουν πρόσωπα που νέμονται την εξουσία προς όφελός τους, αλλά επισημαίνει την πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να προσπαθήσει να απαλλάξει τον χώρο της πολιτικής από αυτή τη βαριά σκιά, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να τον κρίνουμε».

  • Από το πεδίο της Τέχνης σ’ εκείνο της πολιτικής. Με ποιο συνδετικό κρίκο και ποια φιλοδοξία;

«Με τον συνδετικό κρίκο του ενεργού πολίτη, που ανησυχεί για την υποβάθμιση της ζωής του σε όλους τους τομείς. Ζω και εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας εδώ και δέκα χρόνια και οι συνθήκες της ζωής μας είναι αφόρητες. Κατεβαίνω λοιπόν υποψήφια στην Α’ Αθηνών με τη φιλοδοξία να ενώσω τη φωνή μου, από πιο ισχυρή θέση εφόσον εκλεγώ, με τις φωνές των χιλιάδων πολιτών της Αθήνας που αγωνιούν για την τραγική ποιότητα της ζωής τους».

  • Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης της Ν.Δ. στον χώρο του πολιτισμού;

«Ο πολιτισμός για την κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν ένα πρόσχημα για να ειπωθούν ακόμη μία φορά μεγάλα λόγια, αλλά στην πράξη να “βολευτούν” σαν υπουργοί Πολιτισμού κάποια υψηλά κομματικά στελέχη, προκειμένου να επέλθει ισορροπία στις εσωτερικές τριβές της. Κατά τ’ άλλα, τα ίδια πρόσωπα που λυμαίνονται, επί χρόνια τον χώρο του πολιτισμού, εξακολούθησαν να τον λυμαίνονται και επί Ν.Δ.».

  • Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε, τις πρώτες 100 μέρες, εάν εκλεγείτε;

«Νομίζω ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί στις αγωνίες του κόσμου για τα οικονομικά του προβλήματα, καθώς και για τα προβλήματα της καθημερινότητάς του».

  • Πιστεύετε ότι έχει σφραγιστεί η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ;

«Ναι».

  • Θα λέγατε «ναι» στη συνεργασία με άλλα κόμματα, ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας; Γιατί;

«Επειδή θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό πολίτη, με την έννοια του ανθρώπου που προσπάθησε σε όλη τη ζωή του να είναι συνεπής και δίκαιος, θα έλεγα ότι εφόσον θα εφαρμοστούν στην πράξη όλα όσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει προεκλογικά, υπάρχει προοπτική συνεργασίας μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ».

  • Πού αποδίδετε τη δημοσκοπική κατάρρευση της Ν.Δ. και του Κ. Καραμανλή ειδικότερα;

«Στο γεγονός ότι ο κύριος Καραμανλής δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει καμία από τις σημαντικές του διακηρύξεις, για τις οποίες τον ψήφισε ο κόσμος».

  • Το Ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο αγκάθι για μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Νομίζετε ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα όρια ηλικίας;

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να το ξεπεράσει, οφείλει όμως να αγωνιστεί γι’ αυτό».

  • Για να πιστέψουν οι πολίτες ότι και τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιδοθούν σε σκάνδαλα;

«Οι πολίτες έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί και να πιστεύουν ότι στα κόμματα εξουσίας υπάρχουν πρόσωπα που νέμονται την εξουσία προς όφελός τους. Η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου είναι να προσπαθήσει να απαλλάξει τον χώρο της πολιτικής από αυτή τη βαριά σκιά. Αν τα καταφέρει, θα είναι καλό για τον τόπο μας, και κυρίως για τους νέους. Ας τον βοηθήσουμε σ’ αυτό. Και σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να τον κρίνουμε από τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του».

  • Συνέντευξη Στην ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s