ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Θα πάρουμε δύσκολα μέτρα την επομένη των εκλογών

//

Δύσκολες αλλά εθνικά ωφέλιμες αποφάσεις, πιστεύει ο υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος βουλευτής της Β΄ Αθηνών κ. Γ. Παπαθανασίου, ότι πρέπει να ληφθούν την επομένη των εκλογών, κάτι που αναγνωρίζει το κόμμα του αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ, όπως λέει.

  • Θεωρείτε τη διεθνή κρίση αποκλειστικά υπεύθυνη για την εκτίναξη του ελλείμματος του προϋπολογισμού ή μήπως φταίει και η πολιτική σας; Γιατί, παρά τους νέους φόρους, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν τα έσοδα;

Το 2009, οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-4%), αύξηση της ανεργίας και αύξηση του ελλείμματος στο 6%. Οι 13 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη εισέλθει, ή πρόκειται να μπουν, σε διαδικασία επιτήρησης. Το 2007 η Ελλάδα είχε έλλειμμα 3,5%. Το οποίο, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 3%. Δυστυχώς, η κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα και η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αν και προβλέπαμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ρυθμό ανάπτυξης 1,1% τελικά λόγω της διεθνούς κρίσης θα έχουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα που πήραμε η κατάσταση θα ήταν χειρότερη σήμερα.

  • Πόσο θα φτάσει το έλλειμμα τελικά; Μήπως στο 10% του ΑΕΠ, όπως αναφέρουν ορισμένες εκτιμήσεις;

Το έλλειμμα θα φθάσει στο 6%, δηλαδή στον μέσο όρο του ελλείμματος των χωρών της Ε.Ε., από 5% που ήταν το 2008 εφόσον βέβαια συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουμε εξαγγείλει, όπως η φορολόγηση σκαφών, το ΕΤΑΚ, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, το νέο σύστημα είσπραξης βεβαιωθέντων χρεών κ.λπ. Διαφορετικά, αν οι πολιτικές αυτές εγκαταλειφθούν, ή μετατεθούν χρονικά, το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο.

  • Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει στις διακηρύξεις της τις μεταρρυθμίσεις, όμως- ακόμη κι αν έγιναν- τι απέδωσαν, δεδομένου ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει σημαντικά;

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε απέδωσαν. Απόδειξη ότι οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν, η ανεργία μειώθηκε. Οι λόγοι τώρα για τους οποίους μειώθηκε η ανταγωνιστικότητά μας έχουν να κάνουν με την αύξηση του εργατικού κόστους, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας, το μέγεθος της αγοράς κ.λπ. Λόγοι που κανείς στην Ελλάδα δεν τολμάει να μνημονεύσει. Φωνάζουμε για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν λέμε κουβέντα ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό.

  • Ποιος θα ήταν ένας καλός λόγος για να σας δώσει ο λαός μια νέα ευκαιρία να κυβερνήσετε;

Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ. Ο Πρωθυπουργός ζητάει νωπή λαϊκή εντολή για να λάβει δύσκολα αλλά εθνικά ωφέλιμα μέτρα, που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ο κ. Παπανδρέου είτε λέει λόγια του αέρα είτε, ακόμη χειρότερα, δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ειρήνη Χρυσολωρά, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ…

Να λέω τα πράγματα με το όνομά τους

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s