Γιωργος Παπανδρέου: «Το έργο μας θα είναι δύσκολο»

  • Θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Εμείς, δεν είμαστε κρατιστές, θέλουμε τον ανταγωνισμό
  • Η θλιβερή εικόνα της ακυβερνησίας τερματίζεται στις 4 Οκτωβρίου
  • Συνέντευξη στον Αλεξη Παπαχελα, Η Καθημερινή, 20/09/2009

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να μην ανεχθεί «φέουδα» στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, εφόσον κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την πρωθυπουργία στις 4 Οκτωβρίου. Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά μηνύματα της συνέντευξής του στην «Κ», ενώ παράλληλα επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά πως όποιες και αν είναι οι τυχόν αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η λαϊκή εντολή που θα έχουν λάβει θα συμπεριλαμβάνει και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ο κ. Παπανδρέου μιλάει ακόμη για τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς που, όπως τονίζει, δεν αποτελεί «σημαία ευκαιρίας», το πώς φαντάζεται τον άνθρωπο που θα αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών καθώς και το πώς θα λειτουργει το Μέγαρο Μαξίμου σε μια δική του κυβέρνηση. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαντά τέλος στην κριτική που έχει ασκηθεί στο οικονομικό του πρόγραμμα, αν και υπογραμμίζει πως «θα πούμε όλη την αλήθεια για να γνωρίζει ο λαός τα περιθώρια».

– Σας ασκείται έντονη κριτική για το κόστος του προγράμματός σας. Το έχετε κοστολογήσει; Πόσο σίγουροι αισθάνεσθε για τα οφέλη ανάπτυξης και ότι αυτά θα έλθουν γρήγορα;

– Η χώρα έχει πρόβλημα ηγεσίας, κράτους, νοικοκυρέματος, διαχείρισης. Για να αποδώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, πρώτα πρέπει να πάρουμε απόφαση να αντιμετωπίσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα. Τι σημαίνει κόστος; Πρώτη παράμετρος είναι πώς αξιοποιούμε τα χρήματα που έχουμε. Δεύτερη, τι νοικοκύρεμα κάνουμε. Τρίτο, τι απόδοση έχουν τα χρήματα από την επένδυση. Αυτή η κυβέρνηση βρήκε 28 δισ. για τις τράπεζες, δανείστηκε τεράστια ποσά ώστε να έχει προσθέσει 100 δισ. χρέος στο ελληνικό κράτος. Πού τα επένδυσε; Ποια η απόδοσή τους; Τι νοικοκύρεμα έκανε;

Η απόρριψη των προτάσεών μας από τη Ν.Δ. είναι η κινδυνολογία του απελπισμένου. Αναφέρουν, για παράδειγμα, πως το πρόσθετο κόστος για την Παιδεία είναι 7,8 δισ. ευρώ, ενώ εμείς έχουμε πει πως η αύξηση για τον πρώτο χρόνο είναι 1 δισ. ευρώ. Είναι αδιανόητο να κοστολογούμε τις δαπάνες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη δυναμική τους στην οικονομία. Τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα της Ν.Δ. οδήγησαν σε πτώση των εσόδων αντί για αύξηση. Οσο και αν κινδυνολογεί η Ν.Δ., οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά το κόστος της δικής της πολιτικής. Μια χώρα και μια οικονομία σε βαθιά κρίση, με πρωτοφανή εκτόξευση του ελλείμματος και πτώση των φορολογικών εσόδων παρά τα φορομπηχτικά μέτρα.

Τα στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα εφαρμόσουμε θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και σημαντικό μέρος τους θα επιστρέψει στα ταμεία του κράτους ως φορολογικό έσοδο που διαφορετικά θα χανόταν. Για παράδειγμα, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ σημαίνει μια δαπάνη της τάξης του ενός δισ. ευρώ, η οποία θα προέλθει στο μεγαλύτερο μέρος της από κοινοτικούς πόρους. Θα δημιουργήσει πρόσθετα εισοδήματα, απασχόληση και τελικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα ξεπεράσουν τη μικρή δημοσιονομική επιβάρυνση. Συνεπώς, το να κοστολογούμε το μέτρο ως πρόσθετη δαπάνη ύψους 1 δισ. ευρώ είναι τελείως παραπλανητικό. Δεν πρόκειται να βγούμε από τη δημοσιονομική κρίση αν δεν αντιμετωπίσουμε την ύφεση. Καμία χώρα στον κόσμο δεν πέτυχε και δεν μπορεί να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση με την οικονομία σε ύφεση. Γι’ αυτό, πρώτος στόχος της κυβέρνησής μου είναι η διάσωση και αναθέρμανση της οικονομίας. Ετσι θα βάλουμε τα θεμέλια για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

– Αιχμή σας είναι η πράσινη ανάπτυξη. Αλλά πώς θα αντιμετωπίσετε το μεγάλο πονοκέφαλο της διαπλοκής, της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας που μπορεί εύκολα να μπλοκάρει μια επένδυση επί χρόνια;

– Δεν θα κυβερνήσουμε για να κάνουμε μια καλύτερη διαχείριση του τέλματος, αλλά για να ανατρέψουμε κακώς κείμενα δεκαετιών. Αυτή είναι η απόφασή μας. Θα ανοίξουμε όλα τα μέτωπα των παθογενειών που δυσχεραίνουν την υγιή επιχειρηματικότητα, από την αδιαφάνεια του φορολογικού συστήματος έως τα κλειστά επαγγέλματα και την κρατική γραφειοκρατία. Λύσεις υπάρχουν πάντα. Εμείς εφαρμόσαμε τον θεσμό των ΚΕΠ που συνέβαλε καθοριστικά ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. Το ίδιο θα κάνουμε τώρα και για τις επιχειρήσεις. Θέτουμε ως στόχο να μπορεί να ιδρύεται μια επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν. Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις πράσινες επενδύσεις.

– Πόσο γρήγορα θα είστε έτοιμοι ως κυβέρνηση να υποβάλετε σχέδιο στην Κομισιόν;

– Ενα από τα άμεσα καθήκοντά μας είναι να αναστηλώσουμε το κύρος της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, να αποκτήσουμε ξανά αξιοπιστία και φωνή για να υπερασπιζόμαστε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας. Θα συμβάλω προσωπικά και με όλες μου τις δυνάμεις στον στόχο αυτό. Να είστε σίγουρος πως θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της αυριανής κυβέρνησης θα κατατεθεί εγκαίρως και κυρίως θα είναι αξιόπιστο.

– Aν στις αρχές Οκτωβρίου αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχετε ακριβή εικόνα για το ύψος του χρέους και τι θα αναγκαστείτε να δανειστείτε ως κυβέρνηση τις πρώτες εβδομάδες; Είναι σε γνώση σας συγκεκριμένοι αριθμοί γι’ αυτά τα θέματα;

– Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής αυτή η κυβέρνηση μάς κρύβει αλήθειες, αυτή είναι η εμπειρία μας δυστυχώς των τελευταίων ετών. Εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν αλλά για να αξιολογήσουμε, να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε και πως υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα διπλό στόχο που πρέπει να υπηρετηθεί. Αν μόνο ο ένας στόχος υπηρετηθεί, είτε ο ένας είτε ο άλλος, θα είναι καταστροφή. Ο ένας στόχος είναι το νοικοκύρεμα που είναι πάρα πολύ βασικό, ο άλλος είναι να τονωθεί η αγορά γιατί αλλιώς θα μπούμε σε βαθύτατη ύφεση. Εάν μόνο τονώσουμε την αγορά και δεν κάνουμε το νοικοκύρεμα, θα έχουμε έκρηξη η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα στο χρέος μας, στο έλλειμμά μας και στην αξιοπιστία μας διεθνώς. Αν μόνο μειώσουμε τις δαπάνες και δεν τονωθεί η αγορά, δεν θα έχουμε έσοδα, δεν θα κινηθεί η οικονομία, θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης που πάλι θα εκτινάξει τα ελλείμματα και το χρέος.

– Εχετε σκεφτεί να ξεχωρίσετε το υπουργείο Οικονομικών από το Οικονομίας και υπάρχει κάποιος αρκετά «τρελός» και αποφασισμένος για να αναλάβει αυτό το πόστο;

– Στόχος μου είναι να είναι όλοι οι υπουργοί αποφασισμένοι στον τομέα τους γιατί η χώρα βρίσκεται πραγματικά στα πρόθυρα -και δεν θέλω να καταστροφολογήσω- μιας οδυνηρής κατάστασης και χρειάζεται στο τιμόνι κάθε υπουργείου άνθρωπος που θα είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στα πράγματα. Και στο υπουργείο Οικονομικών αυτός που θα αναλάβει τα έσοδα και τα έξοδα, τις δαπάνες, το φορολογικό σύστημα, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ικανός και με το στομάχι και την αντοχή ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές σε όλο αυτό το σύστημα. Αλλαγές που ξεκινούν από την καταπολέμηση της διαφθοράς και φθάνουν στη σοβαρή αναδιανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα.

Ολυμπιακή, ΟΤΕ, τράπεζες

– Ολυμπιακή, ΟΤΕ, τι σχεδιάζετε; Θεωρείτε εφικτή την αναστροφή αποφάσεων των κυβερνήσεων Ν.Δ. Ποιο θα είναι το κόστος στη διεθνή μας εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας;

– Εμείς δεν είμαστε κρατιστές, θέλουμε τον ανταγωνισμό. Αλλά θέλουμε να μπορούμε να αποφασίζουμε για τις εθνικές στρατηγικές μας. Καμία δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν εκχώρησε το βασικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της σε άλλη χώρα και μάλιστα σε κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία. Αυτές οι πρακτικές της Ν.Δ. είναι τριτοκοσμικές και παρωχημένες. Εχουν πια εγκαταλειφθεί από τις περισσότερες κυβερνήσεις, ακόμη και συντηρητικές. Ολες οι σοβαρές κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να μην περνάει ο έλεγχος κρίσιμων επιχειρήσεων σε ξένα χέρια. Μόνη η Ν.Δ. έκανε το αντίθετο. Εμείς θέλουμε οι αποφάσεις για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών να λαμβάνονται στην Ελλάδα με βάση τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων καταναλωτών. Η Ν.Δ. έκανε ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει τετελεσμένα, πουλώντας μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές πρόσθετο μερίδιο του ΟΤΕ. Παρά αυτό το τετελεσμένο, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε για να έχει έλεγχο το Δημόσιο στις κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας. Επειδή η Ν.Δ. αναφέρεται συνέχεια στο κόστος, να θυμίσω επίσης τη σημαντική απώλεια εσόδων του Δημοσίου από τη μείωση της συμμετοχής του σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του ΟΤΕ φέτος είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Στην περίπτωση της Ολυμπιακής, είμαστε υπέρ ενός μεικτού σχήματος με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, σε στρατηγική συμμαχία με ξένο αερομεταφορέα. Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις και κυρίως να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του ανταγωνισμού στον κρίσιμο για τη χώρα μας κλάδο των αερομεταφορών. Αυτή είναι η βάση της διαπραγμάτευσης που θα κάνουμε με τον σημερινό ιδιοκτήτη.

– Για την Εθνική Τράπεζα, τίθεται ζήτημα επανακρατικοποίησής της; Τι εννοείτε με τον κρατικό τραπεζικό πυλώνα;

– Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερότητας και υγιούς ανταγωνισμού, με αποτελεσματική εποπτεία για τη διατήρηση ικανοποιητικής κεφαλαιακής επάρκειας όλων των Τραπεζών. Εχουμε καταστήσει σαφές πως, εφόσον χρειασθεί, το Δημόσιο δεν θα διστάσει να προβεί σε αγορές μετοχών για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Εξάλλου αυτό έκαναν όλες οι κυβερνήσεις που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με το τραπεζικό τους σύστημα. Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα σημαίνει ενεργός παρουσία του κράτους, ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και σταθερότητας, να στηρίζεται η πραγματική οικονομία, και να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με καταναλωτές και επενδυτές, προστατεύοντάς τους από αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές.

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και άσυλο

– Θα υπάρξει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ; Σε ποια κατεύθυνση και τι θα κάνετε με το άσυλο;

– Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το άσυλο το ίδιο ποτέ δεν προστατεύτηκε. Είναι αδιανόητο να μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί το άσυλο ως άλλοθι για την βία και την καταστροφή. Ασυλο σημαίνει απόλυτη ελευθερία έκφρασης και λόγου και αυτό έχει καταστρατηγηθεί. Η Παιδεία είναι ένα από τα μεγάλα εργοτάξια της αυριανής μας κυβέρνησης. Χρειάζονται τομές σε όλες τις βαθμίδες, όχι μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να αποκτήσουμε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας υψηλής ποιότητας, αντάξιο μιας προηγμένης χώρας. Οι τομές χρειάζονται και χρηματοδότηση. Γι’ αυτό έχω δεσμευτεί για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ με τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εφαρμόσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία τα πανεπιστήμια θα καταστούν πραγματικά αυτόνομα στις αποφάσεις τους, αλλά παράλληλα θα ελέγχονται και αξιολογούνται αυστηρά, ενώ η χρηματοδότησή τους θα εξαρτηθεί από τους στόχους και τα αποτελέσματά τους. Υπάρχουν ασφαλώς προβλήματα με το πώς λειτουργεί στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο. Αλλά τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την αδυναμία τήρησης της δημοσίας τάξεως. Προέχει η εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου χωρίς υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών.

Ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος

– Πώς θα αντιμετωπίσετε τις βαθιές πληγές της δημόσιας διοίκησης, π.χ. το γεγονός πως κανένα υπηρεσιακό συμβούλιο δεν παύει δημοσίους υπαλλήλους έστω και αν υπάρχουν βαριές κατηγορίες; Και δεν θα βρείτε αντιμέτωπους τους συνδικαλιστές του κόμματός σας;

– Αυτές οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης είναι υπαρκτές και τραυματίζουν βαριά τη σχέση του κράτους με τον πολίτη, αφού εμφανίζουν τη δημόσια διοίκηση ως εστία διαφθοράς και δέσμια μιας συλλογικής συνενοχής, που στηρίζεται σε απαράδεκτες συντεχνιακές λογικές. Για να τις αντιμετωπίσουμε, χρειάζεται μια γιγάντια συλλογική και μεθοδική προσπάθεια: Η κυβέρνησή μας θα πρωτοστατήσει σ’ αυτήν, θέτοντας σαφείς και αυστηρούς κανόνες και ελέγχοντας συστηματικά την εφαρμογή τους. Αλλά και τα συνδικάτα του Δημοσίου οφείλουν να συμβάλουν, πολεμώντας τέτοια φαινόμενα και δίνοντας δείγματα υψηλού δημόσιου ήθους. Θα καλέσω προσωπικά τους εργαζόμενους σε συστράτευση σ’ αυτόν τον αγώνα. Πρώτο βήμα είναι η άμεση αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε ελέγχων και ελεγχόμενος να μην ανήκουν στον ίδιο εργασιακό χώρο. Η έννοια της διάκρισης των εξουσιών είναι μια γενική αρχή που θα εμπεδώσουμε στην πολιτική ζωή της χώρας. Ελέγχοντες και ελεγχόμενοι δεν μπορούν να ταυτίζονται ή να αλληλεξαρτώνται – είτε στα Πανεπιστήμια, είτε στις Πολεοδομίες, είτε στη Δικαιοσύνη.

– Σχεδιάζετε, αν εκλεγείτε, δομικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας;

– Είναι προφανές σε όλους πια, ότι χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική του διοικητικού συστήματος της χώρας. Μια απλή, ευδιάκριτη και αποκεντρωμένη δομή, που θα φέρνει την εξουσία πιο κοντά στον πολίτη και θα παράγει έργο για τον πολίτη. Εμείς θα προχωρήσουμε με μια μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση, που θα λειτουργεί επιτελικά, θα σχεδιάζει, θα ιεραρχεί, θα καθορίζει προτεραιότητες και θα δρα αποτελεσματικά, εμπνέοντας στους Ελληνες ασφάλεια, σιγουριά και εμπιστοσύνη στο κράτος τους. Θα αποκεντρώσουμε σταδιακά δημόσιες λειτουργίες στην περιφέρεια, στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με δημοκρατικά εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο και περιφερειάρχη. Και στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με λιγότερους και πιο ισχυρούς Δήμους, που θα προκύψουν ύστερα από νέο κύμα συνενώσεων και θα έχουν ως αποστολή τους την τοπική ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Παράλληλα, θα αλλάξει η δομή της κυβέρνησης με τη σύσταση μεταξύ άλλων αυτόνομου και ισχυρού υπουργείου Περιβάλλοντος που θα αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας μας αλλά και στην εφαρμογή της στρατηγικής μας για την πράσινη ανάπτυξη.

– Πώς βλέπετε το Μαξίμου από πλευράς δομής και ρόλου σε μια δική σας διακυβέρνηση; Εχετε καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις;

– Θα συγκροτήσω ένα ισχυρό επιτελείο, που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά και θα υποβοηθά το κυβερνητικό έργο, θα παρακολουθεί την υλοποίηση οριζόντιων πολιτικών και «φακέλων» υψηλής προτεραιότητας, θα συμβάλλει στον συντονισμό της κυβέρνησης. Σοβαρή δουλειά για γρήγορες αποφάσεις μέσα από σοβαρή διαβούλευση. Ενα να θεωρείτε βέβαιο: ότι η θλιβερή εικόνα της ακυβερνησίας της τελευταίας πενταετίας, τερματίζεται στις 4 Οκτωβρίου.

Πολυμερείς σχέσεις με όλους

– Ανησυχείτε για τις σχέσεις με την Τουρκία; Αν, όπως φαίνεται, εξαλειφθεί το ευρωπαϊκό χαρτί, τι μοχλό πίεσης θα έχουμε;

– Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν πάρει δυσμενή τροπή. Βρισκόμαστε ενώπιον νέων φαινομένων έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας. Είναι σαφές πως χάθηκε όλη η δυναμική της εξομάλυνσης των σχέσεών μας που είχαμε πετύχει μέχρι το 2004. Η Ν.Δ. απεμπόλησε το Ελσίνκι χωρίς κανένα αντάλλαγμα και εφάρμοσε μια διπλωματία απόλυτης αδράνειας. Κανείς δεν θα λύσει τα προβλήματά μας για λογαριασμό μας. Η στατική διπλωματία δεν οδηγεί πουθενά. Θα ξαναδώσουμε κύρος και φωνή στην Ελλάδα με πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Θέλουμε μια γειτονική χώρα, η οποία θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ώστε να λάβει διαβατήριο για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

– Για το Σκοπιανό, θα συνεχίσετε στη γραμμή του βέτο;

– Παρά το ότι ήμασταν αντιπολίτευση, χαράξαμε με απόλυτο αίσθημα ευθύνης την κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Είναι θετικό που η πλειοψηφία των άλλων πολιτικών δυνάμεων συντάχθηκε με τη θέση μας. Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της δικής μας αδράνειας των τελευταίων ετών, πολλές ισχυρές χώρες αναγνώρισαν την πΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία. Το βέτο είναι το ύστατο όπλο μας. Η επιτυχία είναι η επίλυση του ζητήματος. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, θα δουλέψουμε για μια δίκαιη λύση στη βάση της κόκκινης γραμμής που έχουμε χαράξει.

– Xθες εκδηλώθηκε μία δυσφορία από την πλευρά της Ρωσίας γι’ αυτό που είπατε για επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη; Τι ακριβώς έχετε στον νου σας σε σχέση με τον αγωγό;

– Πρώτα απ’ όλα έχω ξεκαθαρίσει και στη συνέντευξη της Θεσσαλονίκης, στη ΔΕΘ, ότι εμείς σαν ΠΑΣΟΚ προωθήσαμε αυτή την υπόθεση και εμείς θα συνεχίσουμε να την προωθούμε και πιθανώς επί ημερών μας να λειτουργήσει ο αγωγός. Το ελπίζουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω το δικαίωμα να κάνω κριτική σε μία κυβέρνηση που δεν διαπραγματεύτηκε όπως θα έπρεπε το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων για τη χώρα. Και σε ό,τι αφορά το όφελος, το απλό χρηματικό όφελος, που έχει η χώρα, αυτό είναι ελάχιστο και σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Ούτως η άλλως, σε κάθε στάδιο θα υπάρχουν νέες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις και εμείς είμαστε έτοιμοι εποικοδομητικά και προς όφελος των συμφερόντων μας να διαπραγματευτούμε και να διασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα μας. Βάζουμε στόχο την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Αλλά δεν είναι δυνατό να μην υπάρξει κριτική σε μία πράγματι λεόντεια συμφωνία, η οποία έγινε από πλευράς της κυβέρνησης της Ν.Δ.

– Δεν σας απασχολεί ο κίνδυνος να κάνει πίσω η Ρωσία. Υπήρχε μία τέτοια απειλή χθες, και σε σχέση με το South Stream;

– Θεωρώ πως είναι προς το συμφέρον και της Ρωσίας και της Βουλγαρίας και της Ελλάδας να συνεχίσουμε και πιστεύω ότι οι σχέσεις, τις οποίες έχουμε, θα συμβάλουν ώστε στα όποια θέματα θα προκύψουν να βρούμε τις λύσεις. Και η δικιά μου συνεργασία και ως ΥΠΕΞ παλιότερα σε κρίσιμα θέματα με τη Ρωσία νομίζω αποδεικνύει την προσήλωση της χώρας μας διαχρονικά, αλλά και επί ημερών μου στην ανάπτυξη καλών και ιδιαίτερων σχέσεων με τη Ρωσία. Θέλω να θυμίσω την πολύ στενή συνεργασία που είχαμε με τη Ρωσία για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου είχα επανειλημμένα ταξίδια στη Μόσχα. Και μάλιστα μαζί διατυπώσαμε τα δύο υπουργεία, ένα σχέδιο πρότασης για την απόφαση του ΟΗΕ, νομίζω την 1264. Που τελικά ήταν το κείμενο που διαπραγματεύτηκαν με τον Μιλόσεβιτς και το οποίο έγινε αποδεκτό και πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό ήταν μόνο ένα δείγμα της καλής και στενής συνεργασίας, η οποία βέβαια θα συνεχιστεί.

– Θέλω να σας ρωτήσω και θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό γιατί υπάρχει ένα υπονοούμενο σε όλη αυτή την ιστορία ότι εσείς εξυπηρετείτε τα αμερικανικά συμφέροντα να το πω έτσι. Eσείς τι απαντάτε;

– Απαντώ ότι τον πατέρα μου τον εμφάνιζε η δεξιά ως πράκτορα της Αμερικής, και από εκεί και πέρα ο καθένας ξέρει την ιστορία. Αλλά έχω και εγώ ιστορία και η ιστορία η δικιά μου στο ΥΠΕΞ ήταν να υπηρετήσω τα συμφέροντα της χώρας. Θυμάμαι όταν ήμουν φαντάρος, διάβαζα στις εφημερίδες και μάλιστα όταν ήμουν σε ένα ταξί ο οδηγός διατεινόταν ότι ήμουν αξιωματικός στο West Point, έχοντας πάει και στο Βιετνάμ. Και του λέω είσαι σίγουρος ότι…, λέει, ναι σίγουρος σιγουρότατος, και του έδειξα την ταυτότητά μου και έπεσε από τα σύννεφα. Λοιπόν είναι μία εύκολη προπαγάνδα, η οποία δεν στέκει σε πραγματικά γεγονότα. Εχουμε μία παράδοση στο ΠΑΣΟΚ που λέμε πολυμερείς σχέσεις με όλους, δεν ανήκουμε ούτε στη Δύση, ούτε στην Ανατολή, ούτε στον Βορρά, ούτε στον Νότο. Υπηρετούμε τα συμφέροντα της χώρας μέσα από μία πολυμερή διπλωματία.

Για τους λαθρομετανάστες

– Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, θα συνεχίσετε τη σκληρή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης με στρατόπεδα κ.λπ. ή όχι;

– Εχω παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο οκτώ σημείων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με παράλληλα απόλυτο σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας. Με διεκδίκηση στην Ε.Ε. για πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων. Με την εφαρμογή των διεθνών και διμερών συμφωνιών – και ειδικότερα του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε με την Τουρκία. Με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ. Αλλά και με μέτρα για την ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας, με συστηματική πολιτική στέγασής τους και με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους. Για μας, το ερώτημα δεν είναι «σκληρή ή ήπια πολιτική». Το ερώτημα είναι «αποτελεσματική ή αναποτελεσματική πολιτική». Και τα στρατόπεδα της Ν.Δ. δεν ήταν τίποτα άλλο, από μια μαγική εικόνα, από ένα επικοινωνιακό τρικ, που επιστρατεύτηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, για να αντιμετωπίσει την πίεση που αισθανόταν η Ν.Δ. από τα δεξιά της. Εκτός αν είδε κανείς αυτά τα στρατόπεδα και τις λύσεις που θα έδιναν…

Αμεσα μέτρα κατά της διαφθοράς

– Εχει αποδειχθεί πως τα θέματα της διαφθοράς είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στους κομματικούς μηχανισμούς. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

– Πριν απ’ όλα με την πολιτική μας βούληση! Γιατί όπως λέει ο θυμόσοφος λαός: «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Η διαφθορά εξαπλώνεται και γιγαντώνεται όταν η εξουσία δίνει το κακό παράδειγμα, εκπέμπει λάθος σήμα, την ανέχεται όταν δεν την καλλιεργεί κιόλας. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι φαινόμενα αλαζονείας, κομματισμού και πελατειακής λογικής θα χτυπηθούν αμείλικτα εν τη γενέσει τους! Το κόμμα μας έχει σοβαρότατο ρόλο να παίξει διατηρώντας την αυτοτέλεια και τον διακριτό του ρόλο από την κυβέρνηση και δεν θα εμπλακεί σε εξουσιαστικές συμφύσεις που γεννούν τη διαφθορά. Το κόμμα έχει ρόλο για τη διαβούλευση, τη συμμετοχή, τη διαμόρφωση θέσεων, την επιμόρφωση στελεχών. Οχι την άσκηση κρατικής εξουσίας ή νόμων. Επιπλέον, έχω ήδη μιλήσει για τα θεσμικά μέτρα που θα πάρουμε, προκειμένου να θωρακίσουμε το πολιτικό σύστημα από τη διαφθορά: νέος εκλογικός νόμος που θα πλήξει στην καρδιά το «μαύρο πολιτικό χρήμα», νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, νέο και αυστηρότερο «πόθεν έσχες».

– Πιστεύετε ειλικρινώς ότι μπορεί να εξαλειφθούν φαινόμενα τόσο διαδεδομένα όπως η διαφθορά στις εφορίες και τις πολεοδομίες; Πώς;

– Ναι! Το πιστεύω! Δεν τρέφω βέβαια αυταπάτες ότι αυτό θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο θα είναι το έργο μας. Αλλά θα πετύχουμε καθοριστικά χτυπήματα στη διαφθορά. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Με αυστηρούς κανόνες, αυστηρό έλεγχο και με το παράδειγμά μας: όταν η κυβέρνηση δίνει ένα στίγμα σαφές σε όλους, τότε ο κάθε επίορκος λειτουργός, ο καθένας που θα θέλει να ενδώσει σε πρακτικές συναλλαγής και να παρανομήσει με το αζημίωτο, θα το σκεφτεί δύο φορές! Και μάλλον δεν θα το κάνει, γιατί θα ξέρει ότι οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες.

– Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, όλα αυτά που λέτε για τη διαφάνεια κ.λπ. θα πάρουν κάποιο χρόνο για να εμπεδωθούν στον κρατικό μηχανισμό. Το πιθανότερο είναι πως έτσι όπως είναι η χώρα, η κοινωνία, τα κόμματα, κάποιος θα έρθει τους πρώτους μήνες και θα σας δώσει ένα φάκελο με κάποια στοιχεία για κάποια υπόθεση που κάποιος έχει χειριστεί από τον κρατικό μηχανισμό. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

– Πρώτα από όλα εμείς θα δώσουμε το δείγμα γραφής από την πρώτη μέρα με τις αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο και στη λειτουργία μας, που θα είναι λειτουργία πρακτική, συλλογική, με άμεσες αποφάσεις και ισχυρή εποπτεία και από το πρωθυπουργικό γραφείο. Φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα χρηματισμού, παράτυπων κινήσεων οποιουδήποτε στελέχους θα αντιμετωπίζονται άμεσα χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Μέσα από μια διαδικασία δικαίου βεβαίως, αλλά θα πρέπει να δούμε ένα τρόπο γρήγορης απονομής δικαιοσύνης. Αυτή η λογική ότι μπορεί να σέρνεται ένα θέμα επί δύο χρόνια και να μην γνωρίζουμε τι γίνεται, μπορεί να αδικήσει έναν πολιτικό ή να αθωώσει έναν ένοχο. Αυτή η υπόθεση π.χ. με τους λεγομένους βατοπεδινούς. Δυστυχώς πιστεύω έχει μείνει ένα στίγμα σε αυτούς τους ανθρώπους για όλη τους την ζωή, επειδή δεν πέρασαν από μια διαδικασία δικαιοσύνης γρήγορη, που εκείνοι πράγματι που ήταν αθώοι να αθωωθούν αλλά και οι πραγματικοί ένοχοι να τιμωρηθούν. Αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό. Αλλά ή άμεση αντίδραση η δικιά μου και της κυβέρνησης θα είναι να φτιάξουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα υπάρχει ένας σοβαρός έλεγχος τέτοιων φαινομένων.

– Να επιμείνω στο θέμα της διαφθοράς γιατί είναι ένα φαινόμενο βαθιά ριζωμένο σε αυτή τη χώρα, και στα κόμματα και στην κοινωνία και παντού. Εχετε κατά νου ένα μήνυμα, μια χειρονομία, κάτι που θα δώσει ένα σήμα διαφορετικό τις πρώτες εβδομάδες;

– Βέβαια. Εχω κάνει πολλή συζήτηση με πολλούς ηγέτες σε διάφορες χώρες για το θέμα της διαφθοράς, το οποίο αντιμετωπίζεται αλλού επιτυχώς και αλλού ανεπιτυχώς. Ενα πρώτο στοιχείο –δεν είναι το μόνο– είναι η διαφάνεια. Η διαφάνεια βοηθά στον έλεγχο και των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και της κοινής γνώμης. Είτε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης είτε μέσω Διαδικτύου, υπάρχει ο έλεγχος. Και η διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει στο να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να γίνουν πιο γρήγορες, πιο απλές αλλά και να μην είναι δυνατές πράξεις κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι να ανακαλύπτεις τον τροχό. Αυτά είναι θέματα πολιτικής βούλησης. Οπως πολιτική βούληση είναι να αλλάξεις το πολιτικό σύστημα και ένα βασικό στοιχείο είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όχι μια παραλλαγή αυτού του υπάρχοντος αλλά με το σπάσιμο των εδρών, ώστε και ο πολιτικός να ξεφύγει από τις οικονομικές εξαρτήσεις που έχει.

– Πιστεύετε ότι αυτό το εκλογικό σύστημα θα μπορέσετε να το περάσετε με τη σημερινή Βουλή; Υπάρχει μεγάλη αντίδραση των σημερινών βουλευτών σε αυτό το σύστημα.

– Οι σημερινοί βουλευτές, και οι αυριανοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι η εντολή που έχουν πάρει από το λαό είναι και η αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

– Κάποιοι θεωρούν ότι τα συμφέροντα της λεγόμενης διαπλοκής έχουν πλέον σήμερα ακόμη μεγαλύτερη επιρροή και ότι δύσκολα αντιμετωπίζεται μια επίθεσή τους σε πολιτικά πρόσωπα. Εσείς πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό, από θεσμικής και πολιτικής πλευράς;

– Ο αγώνας για την αυτονομία της πολιτικής από μεγάλα συμφέροντα και εξωθεσμικά κέντρα, δεν ήταν και δεν είναι για μένα «σημαία ευκαιρίας». Είναι ταυτισμένος με ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, εκφράζει τις αξίες και τις αρχές που υπηρετώ, συμπυκνώνει μια στάση ζωής. Σ’ αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσω και ως πρωθυπουργός. Με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα κατοχυρώνει τους διακριτούς ρόλους πολιτικής και μίντια. Και με ισχυρή πολιτική βούληση, που θα καταστεί σαφής από την πρώτη στιγμή: οι επιχειρηματίες στον ρόλο τους και η κυβέρνηση στον δικό της. Οποιος θελήσει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια λειτουργία προς όφελός του, θα με βρει απέναντί του! Θέλω καθαρές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, καμία πλευρά να μην επιχειρεί να χειραγωγήσει την άλλη.

«Δεν θα γίνουμε ομοσπονδία φεουδαρχών»

– Δείχνετε μια απόλυτη στάση σε ορισμένα εσωκομματικά θέματα. Πώς θα μεταφρασθεί αυτό αν είστε πρωθυπουργός αύριο; Βαρόνοι θα υπάρχουν όπως στη σημερινή κυβέρνηση με ειδικό στάτους ή όχι;

– Η στάση μου είναι στάση αρχών! Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Τα διαλυτικά φαινόμενα που είδαμε και βλέπουμε ώς την τελευταία ώρα να ενδημούν στη σημερινή κυβέρνηση, δεν θα έχουν καμιά θέση στην κυβέρνησή μου. Οποιοι σκέφτονται με όρους προσωπικής στρατηγικής και σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο κομματάκι της εξουσίας, για να το μετατρέψουν σε αυτόνομη βαρονία, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση!

– Να ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό. Επειδή εφόσον κληθείτε να κυβερνήσετε θα έχετε μία οριακή αυτοδυναμία λόγω του εκλογικού νόμου και το ΠΑΣΟΚ όπως και η Ν.Δ. έχει κάποιες βαρονίες, πώς συνδυάζεται το 152, 153, 154 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με το πώς θα αντιμετωπίζετε εσείς κάποιους βαρόνους του κόμματος, για να το πω έτσι;

– Η συλλογική μας λειτουργία σημαίνει από τη μία πλευρά το δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του, την πρότασή του και βεβαίως μπορεί κάποιου, λόγω εμπειρίας, να έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα η γνώμη και η άποψή του, αλλά οι αποφάσεις οι οποίες θα παίρνονται θα πρέπει να τηρούνται. Μόνο έτσι μπορούμε να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα. Και μάλιστα σε μια εποχή πάρα πολύ κρίσιμη. Γι’ αυτό εμείς επιδιώκουμε ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πλειοψηφία.

– Αναρωτιέμαι αν, κοιτώντας πίσω στη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ το 2004, θεωρείτε σήμερα ότι έπρεπε ή μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικά;

– Γνώριζα ότι ήταν ανήφορος το 2004. Δεν δίστασα και ανέλαβα μια δύσκολη αποστολή. Ενα βαρύ καθήκον προσφοράς στην παράταξη και στον τόπο. Το ίδιο έκανα πάντα, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, μακριά από συμφεροντολογικές θεωρήσεις. Και σήμερα έχουμε ανήφορο αλλά θα τα καταφέρουμε με δουλειά, επιμονή και αξιοπιστία όλου του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας.

– Σε όλες τις χώρες υπάρχει μια ομάδα έμπιστων στελεχών που ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Εσείς έχετε κάτι αντίστοιχο και πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας αυτές τις μέρες μέσα στη δίνη της προεκλογικής περιόδου, γιατί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η εξουσία είναι κάτι που έρχεται.

– Βεβαίως έχουμε κάνει σοβαρή δουλειά προετοιμασίας αλλά οπωσδήποτε οι τελευταίες αποφάσεις είναι σημαντικές και ακόμα πιο σημαντικές λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Γι’ αυτό έχω μειώσει σε έναν βαθμό χρονικά τις προεκλογικές μου εμφανίσεις και δραστηριότητες για να αφιερώσω το άλλο 50% του χρόνου μου στην απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μπορέσουμε από την πρώτη μέρα της ανάληψης, λαού θέλοντος, της εξουσίας, να τα μελετήσουμε όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

– Κάτι που έχετε μάθει από τον πατέρα σας σε σχέση με αυτό που σας περιμένει;

– Να είναι κάνεις αποφασισμένος για τα δύσκολα, να δουλέψει με στόχους και αρχές. Αυτό δεν το έμαθα μόνο από τον πατέρα μου αλλά και από την εμπειρία μου. Θα έλεγα ότι έχοντας αξιολογήσει τη λειτουργία, των προηγούμενων πρωθυπουργικών γραφείων χρειάζεται μία ενίσχυση το πρωθυπουργικό γραφείο σε στελεχιακό δυναμικό ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά τα χρονοδιαγράμματα και βεβαίως να έχει γρήγορα αντανακλαστικά στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό. Και από διεθνείς μελέτες έχει αναδειχθεί ότι στη χώρα μας, δυστυχώς, οι κυβερνήσεις έχουν έναν πρωθυπουργό αλλά με υπουργούς φεουδάρχες. Που συνήθως δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ή και δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τις προτεραιότητες που θέτει ο πρωθυπουργός και συνολικά το κίνημα και αυτό πρέπει να σπάσει. Να υπάρξει μία συλλογική λειτουργία, κοινών στόχων, συνεργασίας αλλά και γρήγορων αποφάσεων όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες οι οποίες δημιουργούν δυσκολίες.

– Τι υπάρχει από την κληρονομιά της περιόδου Σημίτη που θα θέλατε εσείς να συνεχίσετε ως κυβέρνηση;

– Η διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη άφησε πίσω της ένα μεγάλο έργο. Αλλαξε την όψη της χώρας με τις νέες σύγχρονες υποδομές, μας έβαλε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, έδωσε στη χώρα ένα νέο σταθερό νόμισμα, πέτυχε να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας. Το 2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μια Ελλάδα δυνατή και αισιόδοξη, που ήταν παρούσα και σεβαστή σε όλα τα διεθνή fora. Γι’ αυτήν την κληρονομιά, γι’ αυτό το έργο είμαστε περήφανοι. Κι αυτό το νήμα θα το πιάσουμε ξανά από εκεί που το αφήσαμε.

– Από την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή;

– Δυστυχώς, δυσκολεύομαι ειλικρινά να απαντήσω. Ακόμη και ικανά στελέχη της Ν.Δ. χάθηκαν στον βόρβορο της πελατειακής αντίληψης και της διαφθοράς. Φαντάζομαι πως και κάθε πολίτης στη θέση μου θα δυσκολευόταν εξίσου να διακρίνει κάτι σημαντικό και χρήσιμο από την περίοδο αυτή. Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να σπαταλήσει πεντέμισι χρόνια, χωρίς να αφήσει πίσω της απολύτως κανένα έργο. Δεν έχτισε πάνω σε ό,τι παρέλαβε. Δεν πήγε τη χώρα μπροστά. Και τώρα, φεύγοντας, παραδίδει ερείπια.

– Εάν εκλεγείτε υπάρχει περίπτωση να κρατήσετε κάποιο στέλεχος από τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό;

– Εμείς θα κάνουμε αξιολόγηση σοβαρή όλων των πιθανών στελεχών που έχει η χώρα μας, εντός και εκτός Ελλάδας, και θα αξιοποιήσουμε διαδικασίες που θα είναι ανοιχτές και αξιοκρατικές για να βρούμε τους καλύτερους. Αν υπάρχει ένα στέλεχος πολύ ικανό που μπορεί να υπηρετήσει και το πρόγραμμά μας, δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση να το αξιοποιήσουμε.

Για την τρομοκρατία

– Τρομοκρατία – δημόσια ασφάλεια έχουν εμφανίσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά μετά τον Δεκέμβρη. Εχετε λύσεις, είτε σε πρόσωπα είτε θεσμικές;

– Ξέρουμε το πρόβλημα και έχουμε τις λύσεις. Και οι λύσεις αυτές δεν είναι κάποιες μαγικές συνταγές. Είναι η εφαρμογή του αυτονόητου. Οπως, λόγου χάρη, η ανασυγκρότηση της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με αξιοκρατικά κι όχι κομματικά κριτήρια και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που είχε συσσωρεύσει. Ναι! Εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία και να εγγυηθούμε τη δημόσια ασφάλεια στον πολίτη. Εξάλλου το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία. Για τα πρόσωπα, είπαμε: θα περιμένετε δύο βδομάδες ακόμα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s