Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Τέρμα σε διαφθορά – ανομία»

 • ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
 • Συνέντευξη Στην ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Στην αμφισβήτηση του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας από τα κόμματα αποδίδει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας τα ώς τώρα δημοσκοπικά ευρήματα που δεν δίνουν αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύει, ωστόσο, ότι οι πολίτες εμπιστεύονται πλέον τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.

Τον φόβο ενδεχόμενων σκανδάλων σε νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας τον ξορκίζει με τη διαπίστωση: «Εχουμε αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό μας και είμαστε έτοιμοι για θεσμικές παρεμβάσεις».

 • Ξανά στη μάχη του σταυρού, κ. Παπαϊωάννου;

«Εχω μάθει να δίνω μάχες εμπροσθοφυλακής. Οι δεσμοί μου με τους πολίτες της Β’ Αθήνας είναι άρρηκτοι, είναι σχέσεις ζωής και μακροχρόνιων αγώνων».

 • Οι δημοσκοπήσεις δεν σας δίνουν σίγουρη αυτοδυναμία. Δεν είναι αυτό αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ, όταν επί πεντέμισι χρόνια η Ν.Δ. έκανε ό,τι μπορούσε για να απογοητεύσει τους πολίτες;

«Υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήτησης του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας από τα κόμματα. Τώρα όμως οι πολίτες ξεφεύγουν από τη λογική του “όλοι τα ίδια είναι”, είναι στη λογική των συγκρίσεων και εμπιστεύονται τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ότι θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στη χώρα».

 • Γιατί πιστεύετε ότι χρειάζεται αυτοδυναμία;

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Και η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα».

 • Σας φοβίζει το ενδεχόμενο οριακής πλειοψηφίας;

«Στις δημοκρατίες ο λαός προσδιορίζει τους συσχετισμούς. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, εμείς θα έχουμε την επόμενη μέρα την πρωτοβουλία των κινήσεων».

 • Γιατί δεν πείθετε ότι έχετε αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση;

«Το πρόγραμμά μας είναι πλήρες και έχει όλα τα στοιχεία του ρεαλισμού. Οι δυσκολίες στον χώρο της οικονομίας θέτουν από τα πράγματα υποσχέσεις σε αμφισβήτηση. Αυτή είναι η αλήθεια».

 • Τα σκάνδαλα είναι συνώνυμα της εξουσίας. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα τα αποφύγει;

«Εχουμε αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό μας και είμαστε έτοιμοι, με θεσμικές παρεμβάσεις και ισχυρή πολιτική βούληση, για ριζικές αλλαγές στη θεσμική και προσωπική λειτουργία των στελεχών μας. Να αποκτήσουμε κράτος ισονομίας και αξιοκρατίας. Να χτυπήσουμε τη διαφθορά. Να θέσουμε τέρμα στο καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας».

 • Το σκάνδαλο Siemens τι ρόλο έπαιξε ρόλο στη δυσπιστία των πολιτών έναντι του ΠΑΣΟΚ;

«Χωρίς αμφιβολία, ναι. Είναι λάθος του κ. Καραμανλή που επέλεξε τον δρόμο της συγκάλυψης και όχι της αποκάλυψης και της τιμωρίας, που του πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου».

 • Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η εσωστρέφεια, που ταλάνισε το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2007, θα παραμείνει παρελθόν στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία;

«Το 2007 τελείωσε. Τώρα είμαστε μπροστά στο 2010 και έχουμε χρέος όλοι στο ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, στο πλαίσιο των αξιών μας με μια νέα συλλογικότητα».

 • Σε περίπτωση αυτοδυναμίας, γιατί θα ζητούσατε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

«Είναι θέση μας. Η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα, γιατί περιέχει το στοιχείο της ειλικρίνειας, αλλά και γιατί το επιβάλλουν οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s