Γ. Μπανιάς: Μπορούμε να επανακτήσουμε την προωθητική μας δύναμη

  • Συνέντευξη στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΓΑΡΑ, Η Αυγή: 13/09/2009

Τη βεβαιότητά του ότι, παρά την κρίση και τα τραύματα της τελευταίας περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει στην “Κυριακάτικη Αυγή” ο Γιάννης Μπανιάς. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και για χρόνια επικεφαλής της ΑΚΟΑ τονίζει ακόμη ότι “θα χρειαστεί μεγάλη ωριμότητα” για να επανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προωθητική του δύναμη, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμαχικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει ότι στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει από ποιο πόστο θα δώσει την εκλογική μάχη.

* Πώς εκτιμάτε την κίνηση του Κ. Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές;

Η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών ήρθε ως φυσιολογικό αποτέλεσμα των αδιεξόδων στα οποία οδήγησαν η σκληρή νεοφιλελεύθερη – αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και η ισχυρή πίεση που άσκησαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ελληνικά και διεθνή, για ακόμα πιο «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», εδώ και τώρα, προς όφελος του κεφαλαίου. Ο Κ. Καραμανλής προφανώς εκτίμησε ότι μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, η φθορά της Ν.Δ. θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν οι εκλογές γίνονταν υποχρεωτικά σε ένα εξάμηνο, μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει από κοινού με τη Ν.Δ. τον Κάρολο Παπούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

* Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τα ανοιχτά ζητήματα της χώρας με μία πολιτική διαφορετική των προηγούμενων κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη και της Ν.Δ.;

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο. Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στα κρίσιμα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού ζητήματα της οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις κατευθύνσεις και τις επιλογές των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη και στη συνέχεια των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Οι γενικόλογες και ασαφείς διακηρύξεις και «δεσμεύσεις» του Γιώργου Παπανδρέου για ριζική αλλαγή πολιτικής και φιλολαϊκά μέτρα, τα γνωστά από το παρελθόν «θα», δεν πρέπει αυτή τη φορά να ξεγελάσουν κανέναν. Εξάλλου αποτελεί δεδομένο η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση στα κρίσιμα ζητήματα -οικονομικά, πολιτικά, δημοκρατίας- την περίοδο που λειτουργούσε ως αξιωματική αντιπολίτευση.

* Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό την επομένη των εκλογών;

Πιστεύω ότι θα μπούμε σε μία περίοδο παρατεταμένης πολιτικής ρευστότητας. Κανένα από τα δύο κόμματα του δικομματικού συστήματος δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική υποστήριξη. Η πολιτική και των δύο είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει πολύ σοβαρές κοινωνικές αντιστάσεις. Μου φαίνεται ότι στον όχι πολύ μακρινό ορίζοντα διαγράφεται η προοπτική σχηματισμού κυβερνήσεων «μεγάλης συμμαχίας», αφού αυτό εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

* Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν αποκτήσει αυτοδυναμία, όπως είναι πολύ πιθανό, θα καλέσει σε συνεργασία τις αριστερές δυνάμεις. Πώς θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ομόφωνα ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, με βάση το πρόγραμμα και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχικές κυβερνήσεις με το ΠΑΣΟΚ ούτε για κριτική υποστήριξη κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα εξαπατούσαμε τον κόσμο που θα μας τιμήσει με την ψήφο του στις εκλογές. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, και θα το εκλαϊκεύσουμε πιο αναλυτικά και πιο πειστικά την προεκλογική περίοδο, ότι αυτή μας η επιλογή δεν αποτελεί σεχταριστική περιχαράκωση και αλαζονική στάση, αλλά προκύπτει από τη σωστή «ανάγνωση» των πραγματικών πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων και συσχετισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην επόμενη μετά τις εκλογές φάση των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, πρέπει να αναλάβει με υπευθυνότητα τον ρόλο της αριστερής αντιπολίτευσης.

* Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά να μείνει εκτός Βουλής;

Προφανώς και ανησυχούμε για ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο. Πιστεύω όμως ότι, παρά την κρίση και τα τραύματα της τελευταίας περιόδου, οδηγούμαστε σε μια νέα συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μας οδηγήσει, πιστεύω, σ’ ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι κατανοείται από έναν ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς η αναγκαιότητα και ο αναντικατάστατος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα φάση των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

* Μιλήσατε για την ανάγκη πλουραλιστικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει κατορθωτό;

Πρώτον με την εκλογή υποψηφίων που δεν ανήκουν στον ΣΥΝ. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα, που μπορεί να ενισχυθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα μέτρα, που ήδη συζητούνται στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον με την εκλογή του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι θα προέρχεται από τον χώρο των ανένταχτων.

* Νομίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την προωθητική του δύναμη;

Ασφαλώς η κρίση και τα τραύματα που μας κηροδοτεί η τελευταία περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφαιρέσει σημαντικό μέρος από τη δυναμική που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2007 – 2008. Θα χρειαστούν μεγάλη ωριμότητα και συστηματικές προσπάθειες για την επανάκτηση σταδιακά της προωθητικής δύναμης που απώλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι μπορούμε να ξαναμπούμε σ’ αυτόν τον δρόμο.

* Ποια είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να συνεχίσει το εγχείρημα με τους ίδιους όρους;

Βασικές προϋποθέσεις για να ξαναβρούμε αυτόν τον δρόμο είναι αφενός να ενισχυθεί η ασθενής σήμερα «κοινωνική γείωση» του ΣΥΡΙΖΑ, να ανοίξει αποφασιστικό μέτωπο στα φαινόμενα γραφειοκρατίας, εσωστρέφειας και ηγεμονισμού και αφετέρου να υπάρξουν σοβαρές τομές στα ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση, τις λειτουργίες και τις εκπροσωπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πλουραλισμός είναι και εφικτός και προωθητικός. Η Πανελλαδική Σύσκεψη πριν από το καλοκαίρι επεσήμανε τα προβλήματα και χάραξε τις κατευθύνσεις για μια νέα πορεία. Να τις υλοποιήσουμε μα συγκεκριμένα μέτρα. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει μετά τις εκλογές ή μετά τις επαναληπτικές εκλογές, στην περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία γι’ αυτή τη νέα πορεία.

* Θα είστε υποψήφιος;

Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα τη δώσω όταν στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες συζητηθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και κατατεθούν όλες οι διαθεσιμότητες και οι προτάσεις για υποψηφιότητες. Δεν μου αρέσουν οι διαψεύσεις. Επειδή όμως ακούστηκαν μερικές ανακρίβειες και ανοησίες για το πρόσωπό μου, είμαι αναγκασμένος να θυμίσω μερικά πράγματα: Μετέχω ενεργά για περισσότερα από 50 χρόνια στο λαϊκό και ιδιαίτερα στο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Τα τελευταία 32 χρόνια δίνω τη μάχη και από τη θέση του υποψήφιου στις εθνικές εκλογές. Μία μόνο φορά, το 2007, ήμουν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και άρα δεν χρειαζόμουν σταυρό. Χωρίς όμως να είναι βέβαιη η εκλογή μου. Κι αυτό μετά από πρόταση του ΣΥΝ και του τότε προέδρου του, αλλά και με ομόφωνη σχεδόν απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, σ’ αυτές τις εκλογές, είναι δεδομένη η ενεργός συμμετοχή μου στον εκλογικό αγώνα και στις προσπάθειες που θα γίνουν για ουσιαστική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s