Ευρ. Στυλιανίδης: «Το ΠΑΣΟΚ λέει ψέματα για επανακρατικοποιήσεις»

  • Στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Μονομαχία Καραμανλή-Παπανδρέου θεωρεί την προεκλογική αναμέτρηση ο Ευρ. Στυλιανίδης, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι λέει ψέματα όταν υπόσχεται επανεξέταση των συμβάσεων ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.

ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

**Ο κ. Στυλιανίδης καταγγέλλει παρεμβάσεις στην εκλογική του περιφέρεια, τη Ροδόπη, στο χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας και σημειώνει ότι «ουδείς επιτρέπεται να τους επιβάλλει να ψηφίζουν όχι με κριτήριο την αξιοσύνη των πολιτικών αλλά κατευθυνόμενα».

**Για τα προβλήματα που δημιούργησε στη διαδικασία εκκαθάρισης της Ολυμπιακής η προεκλογική περίοδος, τέλος, ο υπουργός Μεταφορών προαναγγέλλει νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ώς το τέλος Σεπτεμβρίου για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τους 4.500 εργαζόμενους.

* Η προεκλογική περίοδος αλλάζει σε κάτι το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης της παλιάς Ολυμπιακής;

-Στην περίπτωση της Ολυμπιακής επιτύχαμε, στη δυσκολότερη διεθνή οικονομική συγκυρία, αυτό που το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε ύστερα από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες σε ιδανικές διεθνείς οικονομικές συνθήκες. Γι’ αυτό και η διαδικασία μετάβασης της εταιρείας στον επενδυτή συνεχίζεται κανονικά και θα ολοκληρωθεί, όπως και η εκκαθάριση της παλιάς εταιρείας, στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε δεσμευθεί.

* Η καινούρια εταιρεία, δηλαδή, θα πετάξει την 1η Οκτωβρίου όπως είχε κανονικά προγραμματιστεί;

-Ολα θα γίνουν όπως ακριβώς είχαν προγραμματισθεί προς όφελος του κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος. Οι έλληνες πολίτες θα σταματήσουν να πληρώνουν ένα εκατομμύριο την ημέρα και το Δημόσιο θα ωφελείται το χρόνο τουλάχιστον κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο ανταγωνισμός θα βελτιώσει την ποιότητα υπηρεσιών και θα μειώσει τις τιμές για τους επιβάτες.

* Τι θα γίνει με τις εκκρεμότητες που αφορούν τους 4.500 εργαζόμενους της σημερινής Ολυμπιακής; Προσανατολίζεστε σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να λήξουν αυτά τα θέματα;

-Επειτα από οκτώ μήνες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με όλα τα σωματεία της ΟΣΠΑ επιτύχαμε αυτό που φαινόταν αρχικά ακατόρθωτο. Ολοκληρώσαμε με απόλυτη συναίνεση σχέδιο νόμου, που υλοποιεί όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Κατατέθηκε στη Βουλή, δεν πρόλαβε όμως δυστυχώς να ψηφιστεί. Η προσπάθειά μας τώρα είναι το σχέδιο νόμου αυτό να ολοκληρωθεί ως πράξη νομοθετικού περιεχομένου λόγω έκτακτων συνθηκών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα. Πιστεύω ότι κανένας εργαζόμενος και γενικά κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν θα επιθυμούσε την επανακρατικοποίηση και την αδιέξοδη λειτουργία της παλιάς προβληματικής Ολυμπιακής που εισηγείται το ΠΑΣΟΚ.

* Πότε θα προχωρήσετε σ’ αυτές τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;

-Εκτιμώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

* Δεν είναι όμως αυταρχική και αντισυνταγματική ενέργεια να ρυθμίζονται θέματα μετά το κλείσιμο της Βουλής; Το Σύνταγμα στο άρθρο 44 μιλάει για «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», όμως τις εκλογές ο κ. Καραμανλής τις προκήρυξε. Αυτός δημιούργησε το «απρόβλεπτο» και το «επείγον», ενώ γνώριζε τις εκκρεμότητες.

-Δεν μπορούμε να μιλούμε για αυταρχισμό και αντισυνταγματικότητα όταν κατοχυρώνονται στην πράξη και μάλιστα με απόλυτη συναίνεση τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οταν διασφαλίζεται πλήρως το μέλλον τους. Αλλωστε η «επείγουσα ανάγκη» κατά το άρθρο 44 του Συντάγματος προκύπτει από το γεγονός ότι την 1η Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει η παλιά εταιρεία. Η διαδικασία μετάβασης συνεχίζεται κανονικά και οι εργαζόμενοι πρέπει να κατοχυρωθούν πλήρως. Αλλωστε το απρόβλεπτο των εξελίξεων το δημιούργησε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν κόντρα στο Σύνταγμα, όπως επισημαίνουν έγκριτοι συνταγματολόγοι, εγκλώβισε τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

* Θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές;

-Ο διαγωνισμός για τις άγονες ξεκίνησε κανονικά με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα και υπό την συνεχή εποπτεία του ευρωπαίου επιτρόπου. Εκ των πραγμάτων οι διαδικασίες αυτές αναβάλλονται για μετά τις εκλογές.

* Υπάρχει περίπτωση μ’ αυτό που μου λέτε να μείνουν τα νησιά χωρίς αεροπλάνο;

-Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο νόμος προβλέπει τρόπους προσωρινής κάλυψης των δρομολογίων αυτών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

* Ποιος είναι αυτός ο τρόπος;

-Το ορίζει ο νόμος. Προβλέπει ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν προσωρινά την κάλυψη των δρομολογίων.

* Είστε υποψήφιος στη Ροδόπη. Πολλές φορές απασχολεί τη δημόσια συζήτηση η εκπροσώπηση της μειονότητας και οι σχέσεις των υποψηφίων με το τουρκικό προξενείο. Σ αυτές τις εκλογές τι γίνεται;

-Από τότε που εξελέγην λειτουργώ συνειδητά ως εκπρόσωπος όλης της κοινωνίας της Ροδόπης χωρίς διακρίσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνίζομαι η πατρίδα μου να είναι πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας. Ενοχλούμαι όταν διαπιστώνω ότι ακραίοι ξενοκίνητοι κύκλοι επιδιώκουν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Προσπαθούν να χειραγωγήσουν την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας και να αποκλείσουν τη δίκαιη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων στο εθνικό κοινοβούλιο. Για μένα οι μειονοτικοί συμπολίτες μου έχουν δικαίωμα στην ελευθερία συνείδησης και κανείς δεν επιτρέπεται να τους επιβάλλει να ψηφίζουν όχι με κριτήριο την αξιοσύνη των πολιτικών αλλά κατευθυνόμενα.

* Αρα, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να τους κατευθύνουν και να επιβάλουν τι θα ψηφίσουν;

-Οσοι ζουν από κοντά τον προεκλογικό αγώνα γνωρίζουν τι γίνεται.

* Πιστεύετε ότι θα υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση οριακής αυτοδυναμίας αν η πλειοψηφία «κρέμεται» από μειονοτική ψήφο;

-Πιστεύω, ελπίζω, αγωνίζομαι και εύχομαι το λαό της Θράκης στο εθνικό Κοινοβούλιο να τον εκπροσωπήσουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι βουλευτές, με ανοιχτή ευρωπαϊκή αντίληψη, που θα αγαπούν την πατρίδα τους την Ελλάδα και τη Θράκη και θα αρνούνται να γίνουν εργαλεία υπηρέτησης εθνικιστικών σκοπιμοτήτων.

* Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να σας δείχνουν πίσω από το ΠΑΣΟΚ με σημαντική απόσταση (5-6 μονάδες). Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, το καλύτερο που μπορείτε να περιμένετε είναι να χάσετε με μικρότερη διαφορά απ’ αυτή που καταγράφεται σήμερα.

-Στοχεύουμε, πιστεύουμε, αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε αυτή τη δύσκολη μάχη. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη. Κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να προκαταλαμβάνει τη στάση του λαού. Εμείς έχουμε τα επιχειρήματα, τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Μένει να τα επικοινωνήσουμε πειστικά για να κερδίσουμε.

* Και πώς θα ανατρέψετε τη διαφορά;

-Το ψέμα έχει κοντά πόδια. Οπλο μας είναι η αλήθεια. Οι έλληνες πολίτες είναι ώριμοι. Συνειδητοποιούν την κρίση και εμπιστεύονται τον Καραμανλή που είναι ειλικρινής και μπορεί να μετατρέψει τους κινδύνους της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε ευκαιρίες.

* Γιατί να σας εμπιστευτεί ο κόσμος; Λέτε ότι ο πρωθυπουργός τώρα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Αυτό δεν αποτελεί παραδοχή ότι τόσα χρόνια δεν έλεγε την αλήθεια; Οτι ωραιοποιούσε την κατάσταση; Οτι έλεγε ψέματα;

-Ο Καραμανλής στα πέντε χρόνια πέτυχε πολλά. Παρά την πολεμική, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Ενεργειακοί αγωγοί, Ο.Α., ΟΣΕ, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μείωση της ανεργίας, μεγάλα έργα υποδομής. Πάλεψε με μια πετρελαϊκή κρίση, αντιμετώπισε υπεύθυνα και τολμηρά τα εθνικά ζητήματα, άντεξε στη σφοδρή διεθνή οικονομική κρίση. Πάντα είπε την αλήθεια γι’ αυτό και η αξιοπιστία του, η πίστη στην καταλληλότητά του τον αναδεικνύει πρώτο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν διστάζει αυτές τις εκλογές να τις καταστήσει μονομαχία με τον Γιώργο Παπανδρέου. Πιστεύει στην υπεροχή του όπως πιστεύει και ο κόσμος.

* Το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι θα επανεξετάσει τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης που έκανε η Ν.Δ. Μπορεί να γίνει αυτό, κατά τη γνώμη σας;

-Η αντίληψη αυτή μας επιστρέφει σε άλλες εποχές. Προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Υπονομεύει την προοπτική της χώρας. Ο κρατισμός του ΠΑΣΟΚ είναι αναχρονιστικός και θυμίζει την Ελλάδα της πλατείας Κλαυθμώνος.

* Λέτε ότι η επανεξέταση προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Το ΠΑΣΟΚ λέει ψέματα;

-Είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό. Μια τέτοια λογική θα οδηγούσε σ’ ένα ξεπερασμένο χθες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s