ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Με τον Τσίπρα επικεφαλής στις κάλπες»

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Την Παρασκευή το βράδυ, όταν συνομιλήσαμε με τον Φώτη Κουβέλη, η κατάσταση στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκρηκτική. Ολα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά, ακόμα και εκείνο της διάσπασης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβε την αγωνία του για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

* «Να τηρηθεί η συμφωνία του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής να είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, όποιοι επιμένουν σε αντίθετη άποψη ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», λέει. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «υπάρχει χώρος για την αξιοποίηση όλου του στελεχικού δυναμικού, χωρίς διελκυνστίδες που ζημιώνουν την Αριστερά» και πρόσθεσε ότι «οι εσωστρέφειες και ο εσωτερικός ανταγωνισμός προσβάλλουν τον κόσμο μας». Οσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι αυτή προϋποθέτει πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

* Ο ΣΥΝ θα πάει μόνος του στις εκλογές;

-Για μένα προέχει η αντιμετώπιση επί της ουσίας των πολιτικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η διαμόρφωση των στόχων του και η προγραμματική του πρόταση στην ελληνική κοινωνία. Την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να την αναζητήσουμε στο πολιτικό πλαίσιο. Να τηρηθεί η ιδρυτική συμφωνία του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής να είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Υπάρχει χώρος για την αξιοποίηση όλου του στελεχικού δυναμικού και πρέπει να αναζητηθεί λύση γι’ αυτή την αξιοποίηση, χωρίς διελκυστίνδες που ζημιώνουν την υπόθεση της σύγχρονης αριστεράς.

* Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν αφήσατε τις έριδες για μετά τις εκλογές.

– Η κοινωνική αριστερά αναμένει και διεκδικεί την παρουσία της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς με ουσιαστική παρέμβαση στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Η εσωστρέφειεα, ο εγκλεισμός σε διαδικαστικά ζητήματα και ο εσωτερικός ανταγωνισμός γι’ αυτά δεν την αφορούν και την προσβάλλουν.

* Οι εκλογές, όμως, δεν περιμένουν…

– Γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε άμεσα να προβάλουμε την εναλλακτική πρότασή μας -εναλλακτική προς την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική- και να διαμορφώσουμε σχέση προγραμματικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η σύγχρονη ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, με όλες τις δυνάμεις που τη συναποτελούν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει περιχαρακωμένη και περιορισμένη στη διαμαρτυρία και την καταγγελία, όσο χρήσιμες και αναγκαίες και αν είναι. Το περιεχόμενο της πρότασής μας και του προγράμματός μας οφείλει να είναι ένα σύνολο εναλλακτικών προτάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που να απαντούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και να αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο δικομματικό πλαίσιο. Πρέπει να πείσει ότι είναι ριζοσπαστική δύναμη, γιατί έχει στον πυρήνα της πολιτικής της σκέψης και των αγώνων της το σπέρμα της ανατροπής, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία και είναι δύναμη μεταρρύθμισης. Ο αριστερός μεταρρυθμισμός στην εποχή μας είναι εργαλείο ανατροπών, με την έννοια της δυνατότητας όχι μόνον να περιγράφει την πραγματικότητα, αλλά και να θέλει να την αλλάξει. Με μια τέτοια επιλογή μπορεί ο ΣΥΝ να πείσει τους πολίτες και να αντιμετωπίσει προβλήματα της πολιτικής του συν-λειτουργίας στο συμμαχικό πολιτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

*Αν ο ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ μπει στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτοδυναμία, υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν όταν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αρνητικές στο ενδεχόμενο αυτό;

– Οσο λάθος είναι να θεωρούμε ότι ο αριστερός μεταρρυθμισμός εξαντλείται στο στόχο της συμμετοχής στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή σ’ έναν άμετρο κυβερνητισμό, άλλο τόσο λάθος είναι, ερμηνεύοντας την κρίση με φθαρμένα ερμηνευτικά εργαλεία, να θεωρούμε «αριστερή» την εκτόπισή μας από τις κεντρικές πολιτικές διαδικασίες. Δεν πρέπει η αριστερά να μην θέλει να επηρεάζει το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων και διεκδικήσεων. Οι συνεργασίες, όμως, για να είναι πειστικές, αποτελεσματικές και να μετακινούν την πολιτική προς ουσιαστικά προοδευτικές κατευθύνσεις και επιλογές, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες. Αυτή η προϋπόθεση απουσιάζει.

*Σας πείθει η ρητορική του Γ. Παπανδρέου ότι θα ζητήσει τη συνεργασία σας ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία;

– Στην πολιτική τα πράγματα κρίνονται συγκεκριμένα και εκ του αποτελέσματος. Δεν θέλω να ερμηνεύσω προθέσεις. Αλλωστε, η πρόσκληση σε συνεργασία γίνεται ουσιαστική και, ανεξάρτητα από την αποδοχή της ή μη, από το προγραμματικό περιεχόμενό της κυρίως.

* Σε τι ελπίζει άραγε ο Κ. Καραμανλής προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, με δικαιολογία την οικονομία και τις πολυσυζητημένες διαρθρωτικές αλλαγές;

– Η ελπίδα της Ν.Δ. είναι να περιορίσει την ήττα και να διαμορφώσει εκλογικές συνθήκες επαναληπτικών εκλογών, υπολογίζοντας ότι έτσι μπορεί να εξασφαλίσει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας. Ουδείς εμπόδισε την κυβέρνηση να κάνει τις «διαρθρωτικές αλλαγές» και να πάρει τα μέτρα στα οποία αναφέρεται και επικαλείται για να «δικαιολογήσει» την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι λόγοι που επικαλείται δεν πείθουν. Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι το αποτέλεσμα της δικής της αδιέξοδης πολιτικής. Η επελαύνουσα οικονομική κρίση αφήνει κάθε μέρα και περισσότερο το βαθύ, δυσμενές, αποτύπωμά της στην ελληνική κοινωνία. Δημιουργήθηκε έτσι μια ασφυκτική κατάσταση και η κυβέρνηση, που φέρει ακέραιη ευθύνη για τις πολιτικές της επιλογές, μέσα σ’ αυτή την ασφυξία δεν είχε πολλές επιλογές.

*Η αντιμετώπιση της οικονομικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης υπηρετείται μήπως από τη συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων;

– Αυτό που χρειάζεται δεν είναι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αλλά αλλαγή πολιτικής, ριζικός αναπροσανατολισμός της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κι αυτό δεν γίνεται ούτε με ευχολόγια περί συναίνεσης ούτε με γενικόλογες προτάσεις. Γίνεται με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, που θα έχουν να κάνουν με την ανακούφιση των εργαζομένων, την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την ενίσχυση μισθών και συντάξεων, τη στήριξη της απασχόλησης. Τα περισσότερα και τα κυριότερα προβλήματα δεν άρχισαν χθες. Εμείς είμαστε υπέρ των συναινέσεων. Ομως, οι δυνατότητες των δικών μας συναινέσεων αρχίζουν εκεί όπου τελειώνουν οι πολιτικές του δικομματισμού, οι πολιτικές που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση, πολιτικές που εμείς δεν θέλουμε να διαιωνίσουμε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s