Λιάνα Κανέλλη: «Τον χρόνο των εκλογών θα τον κρίνει η Siemens»

«Δεν θα χτίσουμε κι εμείς μια αυθαίρετη και ιδεολογικώς παράταιρη, ευκαιριακή πολιτική οικοδομή με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κι άλλες τέτοιες δυνάμεις κι ύστερα να καμωνόμαστε τον Γκαουντί της Βαρκελώνης». Ετσι σχολιάζει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Αναφερόμενη στις επιθετικές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για το ΚΚΕ υποστηρίζει με όρους όπερας ότι «ο Θ. Πάγκαλος έχει επιλέξει να υποδύεται τη soprano coloratura, το γιούχα ακολουθεί».

*Και σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τύπο, υποστηρίζει: «Συζητάμε το τιμολόγιο της ανεργίας στον κλάδο, όταν άλλοι επιμένουν ότι πρέπει να συζητάμε το κηδειόσημο των τίτλων».

*Οκτώ μήνες πριν από την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, το ΚΚΕ έσπευσε να γνωστοποιήσει τη θέση του. Γιατί;

– Μια πάγια και γνωστή σε όλους θέση του ΚΚΕ -να μην ψηφίζει, ανεξαρτήτως προσώπου, πρόεδρο Δημοκρατίας ο οποίος δεν μπορεί παρά να επικυρώνει με την υπογραφή και τα διατάγματά του την κατ’ εμάς κυνική αντιλαϊκή πολιτική- απαιτήθηκε να επαναληφθεί. Κι αυτό γιατί οι καρατζαφέρειες φθηνές προβοκατόρικες αντικομμουνιστικές θέσεις δεν εξαίρεσαν τη διαδικασία των προαναγγελθέντων τότε γενικών εκλογών. Οποιος πίστεψε ότι το ΚΚΕ θα αφήνει, έστω και για ένα εικοσιτετράωρο, τις αθλιότητες του αστικού πολιτικού παιγνίου να σέρνονται στην πλάτη του, την πάτησε.

*Υποψιάζεστε μήπως πρόωρες εκλογές ανεξάρτητα από το θέμα εκλογής προέδρου;

– Φαντάζομαι και καθ’ όλα υποψιάζομαι ότι αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να απαντηθεί αποτελεσματικότερα από τους δικηγόρους του κ. Χριστοφοράκου, τις εισαγγελίες Μονάχου και Αθηνών και, ενδεχομένως, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ που φαίνεται ότι έχει βιντεοσκοπημένη άποψη των πιθανοτήτων. Ετσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα των εκλογών μετράει, όποτε κι αν γίνουν.

*Το ευρωαποτέλεσμα, όμως, δεν ήταν καλό για το ΚΚΕ, που είχε μείωση ποσοστών και ψήφων. Τι πρέπει να γίνει;

-Το ΚΚΕ διατήρησε και σε ορισμένες περιπτώσεις προσήλκυσε και νέες ψήφους, εκείνων των εργαζομένων που το εμπιστεύονται ως τον αναγκαίο φορέα μαχητή και διεκδικητή των συμφερόντων και των απαιτήσεων της σύγχρονης εργατικής τάξης. Σ’ ένα τοπίο πολιτικά αποκρουστικό και ουσιαστικά εξοντωτικό, η δύναμη του ΚΚΕ δεν είναι η ελκυστικότητά του. Η ύπαρξή του αυτή καθ’ αυτή έχει εξαγριώσει και ευτυχώς αποκαλύψει όλες εκείνες τις δυνάμεις, από τις ΗΠΑ ώς τον Πάγκαλο, που απορούν και για τη δύναμη και για την επιρροή του. Οσο αυτοί ανησυχούν και βυσοδομούν, τόσο πιο πολλοί θα πείθονται ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

*Αρκετοί πολίτες, ωστόσο, λένε: «Καλά, δεν συνεργάζεστε με το ΠΑΣΟΚ, με το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρεθεί ένα minimum συνεργασίας;». Ο εμφύλιος της αριστεράς δεν πρέπει να τελειώσει;

– Η ερώτηση προϋποθέτει ότι οι κομμουνιστές εκλαμβάνονται ως φυλή από τις 12 φυλές του Ισραήλ της αριστεράς… Οπότε σας προκύπτει εμφύλιος. Ο πόλεμος, η αντιπαράθεση, η αντίκρουση επιχειρημάτων, είναι ιδεολογικός και αποκλειστικά πολιτικός. Το ζητούμενο δεν είναι το μίνιμουμ, αλλά το περιεχόμενο και προπάντων η σταθερότητα θεμελιωδών θέσεων του ΚΚΕ εν προκειμένω ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση με όλα της τα σύμφωνα σταθερότητας, τις Λισαβόνες, κ.λπ. για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται κατά περίσταση ως χώρος πολιτικής προσαρμογής στην επικοινωνιακή επικαιρότητα. Για να τελειώνουμε μ’ αυτή την ιστορία, πρέπει οι ερωτώντες, κάθε φορά, να λάβουν υπόψη τους ότι το ΚΚΕ δεν παζαρεύει τις ενοχές των άλλων ούτε όταν αντιμετωπίζει κι επανεξετάζει τη δική του πορεία.

*Τη στιγμή που ο Γ. Καρατζαφέρης λέει ότι μοιράζεται την «πολυκατοικία» με τη Ν.Δ. μήπως το ΚΚΕ αποτελεί σύμμαχο του δικομματισμού;

-Παγερά αδιάφορο αφήνει το ΚΚΕ η εργολαβική αντίληψη περί εξουσίας. Αλλωστε, η πλειονότητα ομολογεί ότι οι πολυκατοικίες κατέστρεψαν την Αθήνα. Ε, δεν θα χτίσουμε κι εμείς μια αυθαίρετη και ιδεολογικώς παράταιρη, ευκαιριακή πολιτική οικοδομή με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κι άλλες τέτοιες δυνάμεις κι ύστερα να καμωνόμαστε τον Γκαουντί της Βαρκελώνης.

*Το πολιτικό σύστημα βλέπετε να έχει τη βούληση να ξεδιαλύνει το σκάνδαλο SIEMENS ή το πολιτικό προσωπικό θα πέσει στα «μαλακά»;

-Το ζήτημα τίθεται επί τάπητος ως αυτοκάθαρση. Η καπιταλιστική πολιτική και η κρατική και θεσμική διάρθρωση εμπεριέχουν εξαρχής τέτοια σκάνδαλα. Σε περιόδους κρίσης, κορυφές παγόβουνου και γιγάντιες κατολισθήσεις προξενούν από θόρυβο ώς πανικό. Το ίδιο το σύστημα έχει τη βούληση και τις μεθόδους να απορροφά τους κραδασμούς. Συνήθως ξεμπερδεύει με μερικές ανθρωποθυσίες. Η μάζα των εργαζομένων εξαναγκάζεται ή, το χειρότερο, πείθεται να καταβάλει τα έξοδα των τελετών. Για να ξεδιαλύνουν τέτοια σκάνδαλα απαιτείται λαϊκή βούληση και κυρίως δράση ώστε να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική. Δεν χτυπάς το κακό στη ρίζα του με την αλλαγή των διευθυντών βοτανολογίας όταν εγκρίνουν τη συλλογή, εμπορία και διακίνηση δηλητηριωδών φυτών.

*Ο Θ. Πάγκαλος συνεχίζει την πολεμική του κατά του ΚΚΕ. Είναι, πιστεύετε, η αιχμή ενός οργανωμένου σχεδίου;

-Χρόνια προσπαθεί να το παίξει βαρύτονος σε μια σοσιαλδημοκρατική opera buffa! Μα δεν τα καταφέρνει. Εχουν προηγηθεί άλλοι, όπως ο Κων/νος Πλεύρης, που έχει υποστηρίξει ότι «η μεγάλη μάζα που εντάσσεται στο ΚΚΕ ανήκει σε ανθρώπους που χρειάζονται ψυχιατρική περίθαλψη». Ο Πάγκαλος («Κ.Ε.», 5/4/09) επιμένει πως «είναι δείγμα καθυστέρησης, πνευματικής και πολιτιστικής, το γεγονός ότι ένα μέρος του κόσμου ψηφίζει αυτό το ολοκληρωτικό κόμμα». Διαβάζοντας αυτά ο καθείς, θαρρώ, καταλαβαίνει πως ο Θ. Πάγκαλος έχει επιλέξει, ατυχώς, να υποδύεται τη soprano coloratura… Το γιούχα ακολουθεί. Μόνον που θα το εισπράξει δικαίως και κυρίως το ΠΑΣΟΚ ως εντολέας του, αφού πλέον, μετά τις απολύτως ειλικρινείς δηλώσεις Τσουκάτου περί διπλών βιβλίων και πολιτικού χρήματος, κατανοούμε τι προσπάθησε ο Πάγκαλος να προλάβει…

*Η κρίση στον τύπο, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του «Ελ. Τύπου» και του ραδιοφώνου CITY 99,2, είναι πολιτική ή οικονομική;

– Επειδή είναι πολιτική είναι και οικονομική. Θεωρητικώς ο τύπος και στην εποχή μας πια τα ΜΜΕ γενικότερα όφειλαν να είναι ελεγκτικά, και σε κάθε περίπτωση απέναντι των άλλων τριών εξουσιών. Ο τύπος διολίσθησε, χρόνια τώρα, στην εμπορία της πληροφορίας, στη συσκευασμένη είδηση, στην αφόρητη ομοιογένεια των ανταγωνιστικών προϊόντων και, εν τέλει, κατέρχεται στο περίπτερο με τόσα δεκανίκια ώστε να είναι αμφίβολο αν περπατάει καν. Η ουσία, όμως, είναι στον αυτοκαθορισμό των εκδοτών, δυστυχώς με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων και της τεχνολογικής εξέλιξης, ως πρώτων και υπεράνω εκφραστών της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι από τέταρτη εξουσία έγινε πρώτη. Ομως, με δανεικά από την πολιτική εξουσία! Θα προσπαθήσω να χωρέσω σε λίγες λέξεις την κρίση ως αντίφαση. Κοιτάξτε τι συζητάμε: το τιμολόγιο της ανεργίας στον κλάδο. Κι όμως, άλλοι επιμένουν ότι πρέπει να συζητάμε το κηδειόσημο των τίτλων. Στην ελεύθερη ξεσαλωμένη αγορά, τη γεμάτη «ευκαιρίες» πλουτισμού και ισχύος, είναι άλλο πράγμα η ελευθερία διακίνησης Λόγου και Ιδεών κι άλλο πράγμα η ελευθερία ανοίγματος και κλεισίματος επιχειρήσεων. Το δράμα, κατά τη γνώμη μου, έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ θυμήθηκε να τσουβαλιάσει τους πληρωθέντες κι αποζημιωνόμενους εργαζόμενους του «Ελεύθερου Τύπου» μαζί με τους απλήρωτους από το Δεκέμβρη 270 (;) εργαζόμενους στην «Εξπρές», που όμως εξακολουθεί να κρέμεται στα περίπτερα!.. Γεμίσαμε φιλιππικούς λόγους, ενώ αρκούσε η υλοποίηση της απειλής, από ένα συνδικάτο τύπου, «οψόμεθα ες Φιλίππους».

  • Στον ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 5 Ιουλίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s