ΦΑΝΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ: «Χρειάζονται τομές σε κυβέρνηση και κόμμα»

Τομές στη λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος ζητά η Φάνη Πετραλιά, χαρακτηρίζοντας «ζωτικής ανάγκης» αυτές τις κινήσεις και θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός περιμένει τον κατάλληλο χρόνο για να τις προωθήσει.

* Η υπουργός Απασχόλησης αποκλείει συνεργασία με το ΛΑΟΣ και καλεί το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει ώστε να ισχύσει ο νόμος Παυλόπουλου από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

* Για τις συζητήσεις περί νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται καινούρια μέτρα, αλλά μόνο η εφαρμογή του νόμου.

* Οι ευρωεκλογές αποτύπωσαν το σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Μετά τις 7 Ιουνίου, όμως, δεν είδαμε να αλλάζουν πολλά πράγματα.

– Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Εχουσι γνώσιν οι φύλακες. Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν στις εκλογές του 2004 και του 2007 διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για καίριες πλευρές της κυβερνητικής μας δράσης. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός μιλά ξεκάθαρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν τα υποτιμά, ούτε τα αγνοεί. Η διαδρομή του και ο τρόπος που χειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι επιλέγει προσεκτικά το χρόνο που θα εκδηλώσει τις πρωτοβουλίες του. Γνωρίζει καλύτερα από όλους μας πού υστερούμε και πού χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Αποδεικνύει με τις πράξεις του ότι στρατηγική του είναι η διαρκής αλλαγή.

* Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν χρειάζονται αλλαγές πολιτικής, αλλαγές στην κυβέρνηση και το κόμμα;

– Οι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, για να είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές, πρέπει να είναι πρωτοβουλίες ουσίας. Να συνιστούν τομές στη λειτουργία μας -και στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Τις πρωτοβουλίες αυτές τις έχουμε ζωτική ανάγκη, όχι για να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις των πολιτών, αλλά για να δείξουμε ότι έχουμε επίγνωση των προβλημάτων. Οτι διαθέτουμε τη βούληση να δώσουμε λύση σε αυτά. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού κρατούν λίγες μέρες, λίγες ώρες, και μετά τις παίρνει ο άνεμος. Αντίθετα, τα προβλήματα επανέρχονται μπροστά μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να μελετήσουμε με ψυχραιμία όλες τις απαραίτητες κινήσεις με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και την πρόοδο του τόπου. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην ενίσχυση της λειτουργίας και του ρόλου του κόμματός μας, το οποίο αποψιλώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Κι αυτό γιατί μετακινήθηκαν στελέχη του στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό.

* Ο Γ. Καρατζαφέρης μιλάει περί «πολυκατοικίας». Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θα βλέπατε συνεργασία μια Ν.Δ. και ΛΑΟΣ;

– Το τρικ περί πολυκατοικίας έχει μόνο μικροπολιτική χρήση. Η παράταξή μας, που στηρίζεται σε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, δεν εγκλωβίζεται σε συζητήσεις που στερούνται σοβαρότητας. Οι πολίτες στις εκλογές μάς έστειλαν μήνυμα για περισσότερη εγρήγορση και άμεση υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας. Δεν έχουν διαρρήξει τη σχέση μαζί μας, ούτε πιστεύω ότι έθεσαν ζήτημα συμπαράταξης με άλλες δυνάμεις. Η δυναμική πλειοψηφία που έχει διαμορφώσει η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε μια ανθεκτική συμμαχία ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων. Την πλειοψηφία αυτή οφείλουμε να κερδίσουμε ξανά. Στρατηγική μας, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Ν.Δ., είναι η αυτοδυναμία και η στρατηγική αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και αμετάβλητη.

* Γίνεται συζήτηση περί πρωτοβουλίας να ισχύσει από αυτές τις εκλογές ο νόμος Παυλόπουλου, που δίνει πριμ 50 εδρών. Πώς το βλέπετε;

– Η υιοθέτηση του νόμου Παυλόπουλου θα ήταν μια πράξη υψηλής πολιτικής ευθύνης. Η χώρα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο της ακυβερνησίας, επειδή η υπάρχουσα εκλογική νομοθεσία εξυπηρετεί ανομολόγητες επιδιώξεις. Η διεθνής οικονομική κρίση και η ανάγκη αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεών της μας εγκαλούν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι χρήσιμο και αξιόπιστο, οφείλει να ανταποκριθεί στην πρότασή μας και να δεχθεί η προσφυγή στις εκλογές να γίνει με το νόμο Παυλόπουλου. Αλλωστε, έτσι θα δείξει ότι δεν έχει φόβους και για το εκλογικό αποτέλεσμα.

* Παρ’ ότι είναι πρόσφατη η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η κουβέντα περί ασφαλιστικού ξανάρχεται. Θα έχουμε νέα μέτρα;

– Θέλω να θυμίσω ότι ακόμα δεν έχουμε συμπληρώσει χρόνο με το καινούριο τοπίο που δημιούργησε ο νόμος 3655/2008 της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το 2009 είναι το πρώτο ολοκληρωμένο οικονομικό έτος λειτουργίας των νέων Ασφαλιστικών Οργανισμών. Εχουμε ήδη θετικά δείγματα από τη λειτουργία τους και θα έχουμε πολύ περισσότερα σύντομα. Κάποιες παραμετρικές αλλαγές ή άλλες ρυθμίσεις (όπως π.χ. η υποχρεωτική καθιέρωση του ΑΜΚΑ) θα εφαρμοστούν στο προσεχές μέλλον και, σας βεβαιώ, ότι θα αποδώσουν. Νέα μέτρα, λοιπόν, δεν απαιτούνται. Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας απαιτείται.

* Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για αλλαγές στο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Πότε να τις περιμένουμε;

– Η παρέμβασή μας στο θέμα αυτό έχει οργανωθεί σε δύο άξονες: πρώτα ειδική επιστημονική επιτροπή αξιολόγησε τις ήδη ανήκουσες στα βαρέα ειδικότητες, ενώ σε λίγο καιρό μια νέα επιτροπή θα εξετάσει νέα αιτήματα προς ένταξη. Με το πέρας αυτής της διαδικασίας θα ανακοινώσουμε ένα σχέδιο για τον εξορθολογισμό του θεσμού. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές δεν αφορούν ήδη εργαζόμενους, αλλά μόνο όσους θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας από την έναρξη της ισχύος του νέου καταλόγου.

* Η κρίση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Είδαμε πρόσφατα το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου». Η κυβέρνηση θα εξέταζε μέτρα, όπως αυτά του Ν. Σαρκοζί, για ενίσχυση των εφημερίδων;

– Οπως γνωρίζετε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα είχε μειώσει σημαντικά τα ποσοστά ανεργίας. Σήμερα, όμως, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η διεθνής οικονομική κρίση είναι φυσικό να επηρεάζει και την απασχόληση. Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θέσαμε την αντιμετώπιση των αυξητικών τάσεων που εμφανίζει η ανεργία. Επιδίωξή μας είναι οι συγκεκριμένες τάσεις να είναι πρόσκαιρο φαινόμενο. Ηδη το υπουργείο Απασχόλησης υλοποιεί δράσεις προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ, που απευθύνονται σε 1.330.000 εργαζόμενους και ανέργους. Ολοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Οσον αφορά τον «Ελεύθερο Τύπο», θεωρώ πως το κλείσιμό του είναι αναμφίβολα ένα σοβαρό πλήγμα για την πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι επίσης μια δυσάρεστη εξέλιξη, κι αυτό γιατί μένουν χωρίς εργασία περίπου 450 εργαζόμενοι, σε μια εποχή δύσκολη. Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να μελετηθούν μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις εφημερίδες. Το παράδειγμα Σαρκοζί έχει ένα ενδιαφέρον, αρκεί βέβαια να το δούμε με τις δικές μας ιδιαίτερες συνθήκες.

* Κάτι πιο συγκεκριμένο θα κάνετε για τους εργαζόμενους στον «Ελεύθερο Τύπο»;

– Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας διερευνά όλες τις δυνατότητες. Μελετούμε ήδη την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης που θα τους βοηθήσουν και τις γνώσεις τους να εμπλουτίσουν και να έχουν μια στοιχειώδη οικονομική υποστήριξη. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες έχω προγραμματίσει συνάντηση μαζί τους.

  • Στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s