Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: «Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ δεν θα ήταν στη Βουλή»

«Ο ΣΥΝ δεν διαλύεται, ούτε διασπάται, ούτε διαχέεται στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, αισιοδοξεί ότι ο Αλ. Τσίπρας «παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αποφύγει δικά μας λάθη, αλλά να διορθώσει και τα όποια δικά του». Και αναφερόμενος στο μέλλον του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει με νόημα: «Κάποιοι ξεχνούν ότι, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ δεν θα ήταν στη Βουλή».

* Ο τρόπος που οριστικοποιήθηκε η παραμονή Αλαβάνου μήπως θυμίζει «προσωπολατρία»;

– Ο Αλέκος Αλαβάνος, σε μια δύσκολη καμπή, έδωσε πνοή και δυναμική στον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, δεν θα πάψω να αναγνωρίζω τη θετική του συνεισφορά. Ομως, με ευθύνη όλων μας, βολευτήκαμε σε μια «χειροτεχνική» λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και σε λύσεις ευκολίας. Η προσπάθεια, λοιπόν, που κι εγώ έκανα για να ανακαλέσει την παραίτησή του ο Αλαβάνος, όχι μόνο δεν εντάσσεται σε κάποια «προσωπολατρία», αλλά αντίθετα έχει ως υστερόγραφό της την ισχυρή απαίτηση για μια πιο συλλογική και διαφανή λειτουργία όλων μας, με στόχο την ενίσχυση και του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

* Η αποστροφή του Αλ. Αλαβάνου ότι «τα λάθη μου ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2007» μήπως αποδυναμώνει τον πρόεδρο του ΣΥΝ;

– Δεν επιθυμώ να σχολιάσω απόψεις άλλων. Εκείνο που θέλω όμως να διαπιστώσω είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στάθηκε ψύχραιμα μπροστά σ’ αυτή την κρίση παρ’ όλο που ήταν και για τον ίδιο οδυνηρή. Αυτό δείχνει ότι ο Αλέξης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αποφύγει δικά μας λάθη, αλλά να δει και τα όποια δικά του λάθη και να τα διορθώσει. Εκτός κι αν κάποιοι από τη δική μου γενιά πιστεύουν πως μόνον εμείς έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη.

* Τι θα σημάνει η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόνομη πολιτική παράταξη;

– Για μας ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μας και ο ΣΥΡΙΖΑ η παράταξή μας. Τι γίνεται, όμως, με όσους δεν ανήκουν σε καμιά συνιστώσα; Θα τους διώχνουμε; Δεν πρέπει να έχουν συμμετοχή στην επιλογή και τον έλεγχο της ηγεσίας ή στη διαμόρφωση της πολιτικής; Αλλά αν ένας ανένταχτος έχει αυτό το δικαίωμα, δεν πρέπει να το έχουν και όσοι ανήκουν σε συνιστώσες; Η απάντηση σ’ αυτές και άλλες συναφείς εκκρεμότητες θα οριοθετήσει τη μορφή αλλά και τη δυναμική που θα αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη φάση.

* Ο ΣΥΝ με τη σημερινή του μορφή έχει μέλλον;

– Οι καρχαρίες του δικομματισμού μύρισαν αίμα και έχουν τα σαγόνια τους ορθάνοιχτα. Θα τους απογοητεύσουμε. Ο ΣΥΝ δεν διαλύεται. Ούτε διασπάται. Ούτε διαχέεται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε γίνεται ερμαφρόδιτος, ολίγον ΠΑΣΟΚ, ολίγον αριστερά. Και ούτε θα γίνει φυσικά δεκανίκι κανενός. Δεν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΝ έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ούτε θα έχει καμιά τύχη ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ. Ειδικά στον ΣΥΝ, πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας ειλικρινούς συζήτησης όλων των ζητημάτων πολιτικής, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

* Λέτε, δηλαδή, ότι θα μπορέσετε να ανασυνταχθείτε μετά την ήττα των ευρωεκλογών;

– Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν αρνητικό, αλλά δεν ήταν καταστροφικό. Ηταν μια ήττα σε σχέση με τους στόχους μας. Το πρόβλημα είναι ότι από το βράδυ των εκλογών κινήθηκαν δυνάμεις που, σαν να ήταν έτοιμες από καιρό, σαν να προσδοκούσαν αυτό το αποτέλεσμα και τροφοδότησαν ένα κλίμα διχαστικό, διαλυτικό και μηδενιστικό, αυτοκαταστροφικό, στο οποίο συνέβαλε και η δήλωση παραίτησης Αλαβάνου. Κάποιοι από τον ΣΥΝ ανακαλύπτουν τώρα ότι δεν χρειαζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχνούν ότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΥΝ δεν θα ήταν στη Βουλή. Κάποιοι πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν τον ΣΥΝ ή δεν τον θέλουν ολόκληρο. Εθελοτυφλούν κι αυτοί. Και οι δυο απόψεις αναπαράγουν παθογένειες της αριστεράς, αυτές ακριβώς που συμφωνήσαμε να υπερβούμε, όταν από κοινού δημιουργούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s