Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Οχι σε συνεργασίες με όρους ποσοστών»

  • «Πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της παράταξης και τη βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης» ζητάει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

* Ο υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για πιο «συνεκτική λειτουργία και καλύτερο εναρμονισμό των επιμέρους πολιτικών» και τάσσεται υπέρ ενός συνεδρίου, όπου όμως «θα συζητηθούν πολιτικές και δεν θα κυριαρχήσει η εσωστρέφεια», προτείνοντας «εκσυγχρονισμό στη δομή και τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και ανανέωση της πολιτικής της πρότασης».

* Χαρακτηρίζει «θετική για το κόμμα και για τον ίδιο τον κ. Ρουσόπουλο» την κίνηση να μην είναι υποψήφιος και παραπέμπει στον πρωθυπουργό για το αν πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια όσοι το όνομά τους έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα.

* Οσον αφορά τη συζήτηση γύρω από το πρόσωπό του για το υπουργείο Επικρατείας, δίνει τη στερεότυπη απάντηση: «Είμαι αφοσιωμένος στα σημερινά καθήκοντά μου».

* Τώρα που απέχουμε κάποιες μέρες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μπορείτε να δείτε τα πράγματα πιο ψύχραιμα, τι έφταιξε για την ήττα της Ν.Δ.;

– Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς κατώτερο των προσδοκιών μας. Τώρα, τι έφταιξε; Προφανώς αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι σε συμπεριφορές που μας έβλαψαν, σε λάθη και παραλείψεις. Κάναμε λάθη και πριν τις εκλογές, αλλά και στη διάρκεια της καμπάνιας. Πράγματα γνωστά, που δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε. Ομως, στοίχισαν. Στενοχωρήσαμε και απογοητεύσαμε τον κόσμο μας. Από δω και πέρα, κάθε δυσαρεστημένος πολίτης είναι για μας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πάνω σε αυτόν πρέπει να εγκύψουμε και να κινηθούμε στο δρόμο της αλήθειας, χωρίς ωραιοποιήσεις. Και υπό μία έννοια θεωρώ το αποτέλεσμα ως πρόκληση που μπορεί να αποβεί προς όφελός μας. Γιατί μας υποχρεώνει να κινηθούμε προς τα εμπρός με γενναιότητα και με ταχύτητα. Σημασία πια δεν έχει τι λέμε. Σημασία έχει τι κάνουμε.

* Είδαμε στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης, αφού από την επόμενη μέρα κιόλας πιάσατε το ζήτημα των μεταναστών. Θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός πολιτική Σαρκοζί, με καθαρά δεξιά γραμμή;

– Δεν υπάρχουν πια οι διαχωριστικές γραμμές του χθες. Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται εάν οι λύσεις βασίζονται σε συνταγές δεξιάς ή αριστεράς, με βάση το χθες. Αλλά εάν είναι αποτελεσματικές. Και σίγουρα εντάσσονται στο πρόγραμμά μας που έχει σαφείς αναφορές στο φιλελευθερισμό με δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Και σίγουρα χρειάζεται συναίνεση στα μείζονα και σημαντικά όπως η παιδεία ή η εξωτερική πολιτική.

* Περνούν, πάντως, οι μέρες και η Ν.Δ. δίνει την αίσθηση ότι δεν οργανώνει μεγάλες κινήσεις κι ότι, απλώς, περιμένει να κυλήσει ο χρόνος για να παραδώσει στο ΠΑΣΟΚ…

– Δεν συμφωνώ. Μπορεί να μη θέλουμε να δημιουργήσουμε υπερπροσδοκίες στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, όμως πρέπει να δράσουμε. Με συναίνεση και ψυχραιμία χρειάζεται να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της παράταξης και τη βελτίωση των επιδόσεών μας.

* Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης εντάσσεται στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν;

– Σημασία για μένα έχει η συλλογιστική πάνω στην οποία θα ληφθούν οι πρωτοβουλίες. Ποια, δηλαδή, θα είναι η στρατηγική. Και η αποτελεσματική στρατηγική βασίζεται σε πολιτικές και όχι σε πρόσωπα. Βέβαια, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πρωθυπουργού να προχωρά σε αλλαγές όποτε και αν κρίνει.

* Μιλήσατε για «συνεκτική ομάδα». Εννοείτε κάποιο επιτελείο που θα παίζει συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση;

– Εχω μιλήσει και παλαιότερα για ανάγκη εναρμονισμού των ενεργειών της κυβέρνησης. Εναρμονισμό ως προς τις ενέργειες, τις συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν, την ενιαία εικόνα που μπορεί να παρουσιάσει, την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αυτό είναι το ζητούμενο.

* Θα θέλατε να ξαναβρεθείτε στη θέση του εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας;

– Είμαι αφοσιωμένος στο έργο μου στο υπουργείο Παιδείας. Ενα έργο σημαντικό και δύσκολο. Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου ο διάλογος για την παιδεία το φθινόπωρο θα φέρει τα πρώτα αποτελέσματα.

* Μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσει στη Ν.Δ. συζήτηση για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης;

– Θεωρώ δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν παράλληλες συζητήσεις για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης. Συζητήσεις, όμως, που δεν θα μας ρίξουν στην εσωστρέφεια και στην γκρίνια. Αλλά συζητήσεις που θα μας πάνε μπροστά, σε μια άλλη πορεία, σε ένα νέο δρόμο. Σε νέες αρχές και θέσεις που θα έχουν απήχηση στην κοινωνία.

* Θα μπορούσε αυτή η κουβέντα να γίνει σε συνέδριο;

– Συνέδριο εσωστρέφειας, όχι. Είναι το μόνο που δεν χρειάζεται. Συζητήσεις για θέσεις και πολιτικές, ναι. Ζητήματα όπως η ασφάλεια, η δημόσια διοίκηση, η διαφάνεια, η παιδεία κ.ά. Υπάρχουν ισχυρά αντίδοτα στην στασιμότητα εντός της κυβέρνησης. Αυτά τα αντίδοτα πρέπει να ενεργοποιήσουμε. Θυμηθείτε ότι αυτά μας απασχόλησαν και στη Συνδιάσκεψη Αρχών και Θέσεων το 2000.

* Εχει ξεκινήσει και μια συζήτηση περί «συστράτευσης ευρύτερων δυνάμεων του χώρου και συνεργασία με τον Γ. Καρατζαφέρη». Ο κ. Μανώλης, μάλιστα, πρότεινε ανασυγκρότηση του χώρου.

– Η συστράτευση δυνάμεων και η αναζήτηση συναινέσεων αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτήν ανήκουν όλοι οι πολίτες, απ’ όπου και αν προέρχονται ιδεολογικοπολιτικά. Στην κυβέρνηση δεν προσεγγίζουμε τη συστράτευση δυνάμεων με όρους ποσοστών. Την προσεγγίζουμε με όρους συμφωνιών, συναινέσεων και σύνθεσης απόψεων πάνω στο συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο του κοινωνικού φιλελευθερισμού που πρεσβεύει η παράταξή μας. Για τα υπόλοιπα επιτρέψτε μου να πω ότι έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός.

* Εδώ και καιρό οι πολίτες δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικοί για πολλούς φαντάζουν «εκτός τόπου και χρόνου» και το μόνο που τους νοιάζει είναι το χρήμα και η εξουσία. Πώς αλλάζει αυτό;

– Να σταματήσουμε να απαξιώνουμε την πολιτική και τους πολιτικούς. Να μην τορπιλίζουμε τους θεσμούς, με κορυφαίο αυτόν την κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η ατέρμονη σκανδαλολογία, ο κιτρινισμός, η εύκολη ρητορεία, ο στείρος καταγγελτικός λόγος, η διαίρεση με όρους παρελθόντος και ασφαλώς παραλείψεις και σφάλματα δικά μας έχουν δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα. Μπορούμε να το αλλάξουμε. Με καλύτερες επιλογές προσώπων, θεσμικές πρωτοβουλίες, αλλά και επαναφορά στην πολιτική και διαζύγιο με την παραπολιτική.

* Τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου ότι δεν θα είναι υποψήφιος πώς την είδατε;

– Ηταν μια δύσκολη απόφαση, που λειτουργεί θετικά για τη Ν.Δ. αλλά και για τον ίδιο.

* Πρέπει να μείνουν εκτός ψηφοδελτίων τα ονόματα όσων έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα;

– Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο πρωθυπουργός, στο σωστό χρόνο. Τώρα δεν συζητάμε για ψηφοδέλτια.

* Να ετοιμαζόμαστε για εκλογές το Σεπτέμβριο;

– Οι εκλογές δεν γίνονται κατά παραγγελία, αλλά πραγματοποιούνται στο σωστό χρόνο, με ορίζοντα τη λήξη της τετραετίας. Και η τετραετία που η κυβέρνηση χρειάζεται για το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα λήγει το 2011.

  • Στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 21 Ιουνίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s