ΖΑΚ ΜΠΑΡΟ: «Η Ελλάδα δεν μας ζήτησε ακτοφυλακή»

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο αρμόδιος επίτροπος Ζακ Μπαρό ο οποίος, μάλιστα, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

*Αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έθεσε το θέμα δημιουργίας ακτοφυλακής (πέραν της υφιστάμενης Frontex) υπό την ομπρέλα της Ε.Ε. η οποία θα περιπολεί στα θαλάσσια σύνορα των χωρών του Νότου.

«Η Ελλάδα δεν έχει θέσει επισήμως το θέμα. Για τη δημιουργία ακτοφυλακής που θα υποστηρίζεται από την Ε.Ε., υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία: Πρώτα πρέπει να προταθεί από μια χώρα-μέλος σε συμβούλιο κορυφής και να υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Μετά, δίνεται η εντολή στην αρμόδια επιτροπή να προχωρήσει σε εφαρμογή της απόφασης. Η δημιουργία της ακτοφυλακής με βρίσκει σύμφωνο. Η πρώτη κίνηση, όμως, ανήκει στην Ελλάδα».

*Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι η Επιτροπή έχει λάβει την πρόσφατη επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού και θα τη συμπεριλάβει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που οργανώνεται την άλλη εβδομάδα.

*Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια, αναφέρει:

«Η Ελλάδα υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση. Τα πρόσφατα επεισόδια με έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ και κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να πιέσουμε ώστε και άλλες χώρες να επωμιστούν τις ευθύνες τόσο στην επανεγκατάσταση όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

»Με την επιστολή του, ο έλληνας πρωθυπουργός θέτει επί τάπητος ένα σοβαρότατο θέμα. Από την πλευρά μας ήδη προωθήσαμε το αίτημα να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής. Ηδη το Κόρεπερ (επιτροπή εξέτασης) έχει ετοιμάσει το πρώτο προσχέδιο απόφασης».

*Για την Τουρκία, τέλος, ο επίτροπος θεωρεί ότι είναι μια από τις χώρες «που πρέπει να πιεστεί από την Ε.Ε. να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί. Ηδη η Τουρκία λαμβάνει σημαντική χρηματική βοήθεια από την Ευρώπη για να απορροφήσει συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών στα εδάφη της, κάτι όμως που δεν εφαρμόζει στην πράξη. Εδώ, πάντως, πρέπει να διαχωρίσω τη λαθρομετανάστευση από το πολιτικό άσυλο. Το τελευταίο πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό από τις χώρες-μέλη».

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΟΥ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 14 Ιουνίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s