Νεμπόισα Μπράντις: «Υπάρχουν ερείπια αλλά πρέπει να πάμε μπροστά»

  • Ο Σέρβος υπουργός Πολιτισμού Νεμπόισα Μπράντις ποντάρει στην οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στη συνεργασία με την Ελλάδα

Ενας άνθρωπος του θεάτρου είναι από τον περασμένο Ιούλιο στο τιμόνι του πολιτισμού της Σερβίας. Ο σκηνοθέτης, πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιουγκοσλαβίας και του Δραματικού Θεάτρου Βελιγραδίου, Νεμπόισα Μπράντις, που το 2005 είχε σκηνοθετήσει την Αννα Βαγενά στο «Γυάλινο Κόσμο».

Γνωστός στην Ελλάδα και από την παράσταση του «Γυάλινου Κόσμου» που ανέβασε στο θέατρο της Αννας Βαγενά, ο σκηνοθέτης Νεμπόισα Μπράντις πιστεύει πως «ο πολιτισμός είναι δουλειά, και μάλιστα δύσκολη»

Γνωστός στην Ελλάδα και από την παράσταση του «Γυάλινου Κόσμου» που ανέβασε στο θέατρο της Αννας Βαγενά, ο σκηνοθέτης Νεμπόισα Μπράντις πιστεύει πως «ο πολιτισμός είναι δουλειά, και μάλιστα δύσκολη»

Πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας βρέθηκε για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη. Πριν από δέκα χρόνια είχε έρθει μέσω Βουλγαρίας, γιατί το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου δεν είχε ξεκινήσει να λειτουργεί μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς. Τώρα αναζητά τρόπους να προωθήσει τον πολιτισμό της χώρας του, να συνάψει συνεργασίες με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και να αντλήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

  • Είναι εύκολο για το σερβικό λαό να ξεχάσει ότι κάποιες χώρες πριν από λίγα χρόνια τον βομβάρδισαν και να δεχτεί χρηματοδότηση από αυτές;

«Αλλο το ΝΑΤΟ, άλλο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε ανάγκη να συνεργαστούμε με την Ευρώπη. Είναι το μέλλον. Η πραγματικότητα. Συνεργαζόμαστε με όποιον μπορούμε. Υπάρχουν ερείπια και ερωτηματικά στη Σερβία, αλλά πρέπει να πάμε μπροστά».

  • Πώς είναι τα οικονομικά του υπουργείου σας;

«Ο προϋπολογισμός είναι μόλις το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενίσχυση. Υπάρχουν σημαντικά έργα συντήρησης κτηρίων, όπως του Εθνικού Μουσείου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που μπορεί να μη βομβαρδίστηκαν, αλλά η αποκατάστασή τους έμεινε πολύ πίσω λόγω του πολέμου και της μετέπειτα κατάστασης. Ολοι ζητούν οικονομική ενίσχυση. Μακάρι να μπορούσα να ανταποκριθώ».

  • Ηρθατε στη Θεσσαλονίκη για την Εκθεση Βιβλίου. Πώς προχωρά η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας;

«Οι σχέσεις μας γίνονται όλο και πιο στενές. Αναστηλώνουμε από κοινού με την Ελλάδα τον πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι, όπου εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος. Μέσα στον Ιούνιο ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας με τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά θα εγκαινιάσουν το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Βελιγράδι, που άρχισε ήδη να λειτουργεί. Επίσης, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Κινηματογραφικού Αρχείου της Γιουγκοσλαβικής Κοινότητας, που διαθέτει πολλές και σπάνιες ταινίες, και θα απονεμηθεί βραβείο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το ΚΘΒΕ ανέβασε το “Βασιλιά Λιρ” στο Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα στην 54η Εκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου που συγκεντρώνει περί τους 150.000 επισκέπτες».

  • Είναι πολλοί οι Ελληνες συγγραφείς που μεταφράζονται στη σερβική γλώσσα;

«Είναι. Στη γνωριμία τους με το σερβικό αναγνωστικό κοινό αποσκοπεί και η παρουσία της Ελλάδας στην Εκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου. Περιμένουμε να έρθουν σημαντικοί Ελληνες συγγραφείς. Και το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Βελιγράδι θα βοηθήσει να συνεχιστεί η παρουσία τους στη χώρα μας».

  • Πώς βλέπετε τη θέση της Σερβίας στα Βαλκάνια;

«Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Να λυθούν ζητήματα όπως η έκδοση βίζας για τους Σέρβους, που είναι πρόβλημα για τις μετακινήσεις τους. Οι βαλκανικές χώρες πρέπει να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο. Εχω ήδη προτείνει ένα φεστιβάλ παρουσίασης βαλκανικών θεατρικών έργων».

  • Προτιμάτε τον ρόλο του σκηνοθέτη ή του υπουργού;

«Πρέπει να ικανοποιήσω τους άλλους κι έτσι δεν προλαβαίνω να ικανοποιήσω τον εαυτό μου. Ο πολιτισμός είναι δουλειά και, μερικές φορές, πολύ δύσκολη. Δυστυχώς ο υπουργός Πολιτισμού δεν έχει χρόνο για να απολαμβάνει τα βιβλία. Οι αγαπημένοι μου Ελληνες ποιητές είναι ο Σεφέρης και ο Καβάφης. Υπάρχουν, όμως, στη βιβλιοθήκη μου πολλά ακόμη ελληνικά βιβλία που περιμένουν να τα διαβάσω».

  • Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 2 Ιουνίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s